De fem bästa sätten att uppleva social VR

VR är till för att möta andra människor

Ett av de mest intressanta användningsområdena som finns när det gäller VR och framtida användningssätt är det vi kallar Social VR. Vi brukar använda det begreppet när vi talar om sättet där man kan träffa andra, riktiga personer, i en virtuell miljö. Det kan vara ett framtida sätt att träffa och prata med nya människor eller att gå på upptäcktsfärd med andra. Man kan även tänka sig morgondagens skola och distansutbildningar eller kanske till och med framtidens nya mötesform och säljkanal för företag.

Här går vi igenom de fem mest lovande sociala apparna (augusti 2016) när det gäller att möta andra.

Altspace

Plattform: Oculus Rift, HTC Vive, Samsung Gear VR

AltspaceVR

Altspace är mötesformen som funnits  i ett par år nu. Dels kan du använda den för att träffa vänner i privata rum där bara ni hör vad som sägs, men du kan även gå på upptäcktsfärd i rum och miljöer för att möta andra. Du kan spela sällskapsspel, rita, se på standup comedy, sjunga karaoke och en rad andra aktiviteter. Ett plus med Altspace är att du kan installera en mobilapp som gör det enkelt att möta upp andra på ett enkelt sätt.

När du startar Altspace hamnar du i en lobby som är ett gemensamt utrymme för alla. Därefter kan du antingen skapa ett privat rum och bjuda in andra, eller besöka någon av de aktiviteter som finns. Du kan även se ett schema över kommande gruppaktiviteter. Det har varit livekonserter, bröllop, spelkvällar, meditation, språklektioner och massor av andra saker.

LÄS MER OM ALTSPACE:

vTime

Plattform: Oculus Rift, Samsung GearVR, Oculus Go, Google Cardboard (android)

vTime är en av de nyare sociala VR-plattformarna. I vTime kan du ha möten med upp till tre andra personer samtidigt. Du kan välja bland ett 20-tal olika miljöer, allt från lägereld till rymdskepp och på havets botten. Idén bakom vTime är väldigt enkel men fungerar verkligen bra. Du väljer rum och vilka du vill samtala med, sen transporteras ni alla till en ställe där ni alla sitter ner och tittar på varandra. I vTime sitter du still och samtalet är i fokus. För möten på tu man hand eller med små grupper är det det bästa alternativet för social VR just nu. Dessutom är miljöerna och avatarerna mycket väl modellerade. Det finns även möjlighet att ladda upp sina egna 360-bilder och använda som miljöer. I nedanstående klipp kan du se när Joel testar vTime.

LÄS MER OM vTIME:

Oculus Social

Plattform: Samsung Gear VR

Oculus Social är en social app som hittills endast är släppt på Samsung Gear VR. I Oculus Social kan du välja mellan två aktiviteter. Den ena är Oculus Trivia, alltså frågesport där du ska svara på 20 frågor på tid. Du har 20 sekunder på dig att välja mellan fyra svarsalternativ och efter alla har svarat, får du se rätt svar och poäng delas ut.

Med dig i rummet sitter upp till fyra andra personer och svarar på samma frågor. Under tiden ni spelar kan ni prata med varandra. Ofta får man igång ett rätt så intressant samtal i och med att man hela tiden utmanas med nya ämnen.

Den andra delen av Oculus Social är där du kan titta på twich med andra. Efter att ha valt i en meny av innehåll transporteras du in i en biograf med upp till 4 andra. Väl inne kan ni titta på en gemensam stream från exempelvis twitch och där man ser övriga i rummet som små avatarer.

LÄS MER OM OCULUS SOCIAL:

VRchat

Plattform: Oculus Rift, HTC Vive

VRchat är en av de äldsta sociala VR-apparna och särskiljer sig lite från de andra. Poängen är fortfarande att möta andra människor, men också att dela med dig av dina egna världar och miljöer. Det hålls regelbundet VR-crawls där man i grupp besöker en mängd nya världar tillsammans. Det finurliga med VRchat är att du kan bygga helt egna miljöer och hela världar själv med hjälp av 3d-motorn Unity. Du kan även skräddarsy din egna VR-avatar helt som du själv vill ha den.

Är du intresserad av att besöka häftiga, konstiga, tankeväckande och kanske provocerande världar tillsammans med andra, så är absolut VRchat något för dig.

LÄS MER OM VRCHAT:

Rec Room

Plattform: HTC Vive, Oculus Rift, Playstation VR

När man startar Rec Room känner man ganska snabbt igen sig där du kan välja bland ett par enkla avatarer, kläder och frisyrer. Precis som i de flesta andra sociala spel som är lätta att bara plocka upp och använda direkt utan manual. Rec Room är inget spel du behöver plugga strategi eller knappkombinationer i, det är bara att starta och se vad som händer.

I spelet som närmast kan beskrivas som en social sandlåda är det sen lek och kul som gäller. Du kan bland annat spela paintball, spökboll, charader och frisbeegolf eller bara hänga med andra i de sociala rummen.

LÄS MER OM REC ROOM:

Gillar du artikeln? Dela den med dina vänner!

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Epost

Nyhetsbrev: Missa inget om VR/AR!

Signa upp idag och få Sveriges bästa omvärldsbevakning kring immersiv teknik (VR/AR) + exklusiva tävlingar, erbjudanden och inbjudningar