Tips på hur du installerar din HTC Vive

Du har nu förbeställt en HTC Vive, och gör ditt bästa för att vänta tålmodigt. Så hur får man tiden att gå?

Att förbereda ditt rum så det fungerar bra tillsammans med HTC Vive kan vara mer avancerat än du tror, och att koppla in headsetet till datorn är bara den enkla biten. Rörliga möbler och trilskande husdjur bör du kanske kunna hantera själv, men det knepiga är att lokalisera och montera upp basstationerna så att de fungerar på ett funktionellt sätt, samtidigt som de inte är i vägen.

Den manual som följer med Vive Pre har en detaljerad beskrivning av hur du konfigurerar ditt nya VR-rum.

Rummet!

vr_setup

Det finns många sätt ett VR-rum kan se ut på, men nu gäller det just ditt vardagsrum/sovrum/kök/arbetsrum/tvättstuga, där du tänkt dig att spendera all tid i VR. Några grundläggande regler måste du hålla dig till:

  • En fri yta på minst 1,5m x 2m måste finnas.
  • Eventuella fönster måste ha persienner eller andra sätt för att blockera direkt solljus.
  • Rummet måste vara så fritt som det går från reflekterande ytor (speglar, blanka tavlor)
  • Fritt från möbler, husdjur, barn, lego eller andra hinder.

Något jag kan rekommendera är att skaffa en skön matta i någon sorts kvadratisk form för att ha på golvet i ditt VR-rum. Detta kommer dels att ge dig en snygg visuell indikation på ditt VR-utrymme, dels också ge dig bra taktil återkoppling för utrymmet. (du känner med fötterna när du är nära kanten).

En ytterligare faktor att fundera på är takhöjden. Om du exempelvis tänker dig att vara på en vind eller i en källare där takhöjden närmar sig 2m kan du få en del problem. Dels blir det svårt att svinga dina VR armar och styrenheter ovanför huvudet (eftersom det finns ett tak i vägen) och dels kan man få problem med att du skymmer styrenherena med kroppen om basstationerna sitter för lågt

VR Rug

 

Basstationerna

Själva basstationer måste sedan monteras diagonalt mitt emot varandra och även monteras ovanför din huvudhöjd. De måste också vara så stadigt monterade som det bara går, för att inte vingla eller vibrera. Varje basstation behöver sedan vara ansluten till ett eluttag. Basstationerna levererar också med en synkkabel, men denna ska inte behövas så länge du håller dig till normalt användande.

Det finns olika sätt att montera basstationerna. Varje basstation har en standard 1/4″ gänga, samma son sitter på de flesta kameror, så alla tillbehör som kan montera kameror fungerar.

Men, om du har möjlighet att installera en mer permanent lösning är det att föredra. Dessutom följer det med väggfästen dom gör att du kan skruva upp basstationer direkt på väggen, inklusive skruvar och gipspluggar.

 

tejpa

 

Om du inte vill montera något i dina väggar kan du istället överväga att använda stativ för att montera dina basstationer. Dessa kanske syns lite mer, men de kan lätt demonteras och placeras i en garderob när den inte används.

En mindre stativ kan även ställas på ditt skrivbord eller bokhylla medan ett högre stativ kan placeras i ett hörn och ändå nå över huvudhöjd.

vive_tripod

Om du är intresserad av ett något mindre skrymmande alternativ du också överväga en golv till tak stång . En vertikal stång på detta sättet kan lätt passas in i ett hörn och kortare varianter kan passas horisontellt i alkover eller fönsterkarmar. Om du använder ett stativfäste kan du lätt placera basstationen i stort sett var som helst, så länge platsen du förankrar i är stabil. .

Slutsats

Det där borde vara allt du behöver veta för att få till ett så bra VR-rum som möjligt. Det finns alltså en rad olika klösningar, och vad som fungerar bäst är helt beroende på hur ditt rum ser ut. Tänk bara på stabiliteten och höjden så går det fint!

Källa octopusrift.com

 

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!