Hur krantillverkaren MacGregor använder VR för utbildning

MacGregor, en del av Cargotec har nyligen öppnat en ny anläggning i Arendal, Norge, som ska fungera som utbildningsakademi för kunderna. Akademin kommer specialiseras mot avancerad kransimulering och har en specialbyggt  VR-avdelning.

LÄS MER: VR och Utbildning

På den norska anläggningen i Arendal kan man nu träna handhavande av MacGregor offshorekranar, förtöjning och lastsystem, och även däcksmaskineri och styrinrättningar. MacGregor räknar med att träna mellan 70 och 100 varje år på det nya utbildningscentret.

”Virtual reality-teknik har förbättrats dramatiskt under de senaste åren”, säger Geir Roland, Director för ”Advanced Offshore Solutions” på MacGregor. ”Vi kan nu föra vidare tekniska framsteg som gjorts till våra kunder genom vår nya anläggning där utbildningsmiljön även är portabel och kan flyttas efter behov. Utbildningsprogramvaran vi använder har utvecklats av våra experter och bygger på deras kompetens och erfarenhet inom området. Vi tror att detta är unikt på marknaden”.

Hur kan VR göra utbildning bättre?

VR-utbildning är särskilt bra för kunder som redan har kran-utrustning ombord på sina fartyg. ”Kunderna kan erbjuda sina besättning helt verklighetstrogna utbildningsprogram, som är så mycket bättre än vad vi tidigare kunnat gjort”, säger Jan Finckenhagen, Training Manager på Advanced Offshore Solutions. ”Detta kommer att minska sannolikheten för personskador eller skador på utrustningen, eftersom de redan har provat och testat den under verklighetstrogna scenarion. Vårt mål är att hjälpa kunderna att använda utrustningen på så säkert och effektivt sätt som möjligt.”

Anläggningens nya VR-showroom är uppdelat i två zoner som innehåller en autentisk stol och kontrollpaneler från en offshore-kran och en zon där deltagarna kan gå runt på det simulerade fartyget och där bekanta sig med en säker drift av utrustningen.

VR effektiviserar träningsprocessen

Med VR-glasögonen får deltagarna extremt realistiska 3D-visualiseringar där man kan se alla detaljer under en kranoperation. Dessutom är VR-utrustningen kopplade till väggmonterade skärmar för andra ska kunna se vad användaren ser. Detta är mycket användbart för instruktörerna för att styra träningen och förbättra effektiviteten i träningsprocessen. När man tränar i anläggningen är det precis som att vara på ett fartyg eller offshoreanläggning på riktigt.  Man kan också utforska avstängda och farliga områden som man kanske normalt inte har tillgång till, vilket ger unikt perspektiv och blir mycket användbart i den verkliga världen, speciellt om något gå fel.

Akademin gör att användarna får lära sig att göra komplicerade manövrar säkrare och effektivare, allt i en riskfri miljö. Man kan även visa simuleringar av andra offshore-produkter i aktion och även visa de tekniska utmaningar som finns. Initiativet visar hur pass bra professionell högriskutbildning kan göras effektivare och bättre med ny teknik som VR.

LÄS MER: VR och Utbildning

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!