Hur VR hjälper sjuåriga Imogen som har Williams syndrom

Imogen lider av sjukdomen Williams syndrom. Det gör att Imogen har svårt att lära sig nya saker. Med hjälp av VR kan Imogen förbättra sina 
kognitiva förmågor.

Det här är Imogen. Hon är sju år gammal, bor i Storbritannien och gillar precis som de flesta i samma ålder att vara på stranden, spela spel och bada. Hon har tre husdjur, Fudge, Ru och Jasper. Och så har hon diagnosen Williams syndrom.

Williams syndrom förekommer hos 5-10 personer per 100 000. En ungefärlig uppskattning för Sveriges del är att det föds 5–10 barn med syndromet varje år. Williams syndrom är lika vanligt hos pojkar som hos flickor. En så pass sällsynt genetisk sjukdom orsakar i detta fallet svårigheter att få begrepp om tex siffror och lära sig nya saker. Utbildning är i allmänhet en verklig utmaning för de med diagnosen, men när Imogens pappa Craig introducerade VR till henne förra året, började han inse hur tekniken kunde hjälpa hans dotter och andra med samma funktionsnedsättning.

När Craig köpte ett mobilt VR-headset före ett år sen, insåg han snabbt att det skulle kunna hjälpa Imogen på olika sätt. ”Jag märkte hur väl hon anpassade sig”, berättar han. ”Efter att hon testat första gången, ville hon bara ha mer.”

”Den dagen hon testade för första gången blev närmast magisk”, minns Craig. ”Att se sin dotter visa klara tecken på förbättrad utveckling och jognitiv progression i inlärning, är obeskrivligt. Hon började göra saker som vi inte trodde att hon någonsin skulle kunna göra.”

Brist på rätt innehåll

Men i takt med att Craig använt VR allt mer, började han inse att det egentligen finns väldigt lite material som är lämpat för någon med Williams Syndrom. För att hjälpa sin dotter med mer kognitiv utveckling och progression började han lägga upp planerna för att istället utveckla en egen VR-upplevelse. Idén han hade var att samla ihop en uppsättning filmer med olika teman som var och en varar mellan 4 och 6 minuter. I en av filmerna dyker man under vattnet, i en annan flyger man genom luften. I filmen om husdjur redigerade han bort en del höga ljud och ersatte dom med lugn musik, då just starka ljud är någon som den med diagnosen har svårt att klarar av .

För oss som inte lider av Williams Syndrom kan en VR-upplevelse som detta låta enkel, men för Imogen blir resan något helt annat. Du kan se hennes reaktion här:

VR kan fylla fler viktiga funktioner

Effekten dessa typer av upplevelser har på Imogen är flera. Dels bidrar det till att hon kan slappna av i en trygg miljö, som ju ser likadan ut varje gång hon vill titta. Det skapar trygghet att kunna omge sig med rätt miljö på kommando, coh gör att hon vågar mer vid andra tillfällen. Och efter det att Craig sett sådana dramatiska effekter hos sitt eget barn, insåg han att arbetet skulle kunna gynna många andra också. Med tillstånd genomförde han sedan försök på andra barn på Imogen skola. Även dessa gav samma reaktion hos barnen. De lärare på skolan som deltog var starkt överraskade av vad dom såg.

”Vart enda barn som prövade på VR, älskade det. Det var en fantastisk syn att se”

Större projekt på gång

Med sådana lovande resultat vill nu Craig ta projektet vidare. I dagarna har han startat en crowdfunding kampanj för att fortsätta att utveckla appen och sedan göra den gratis för alla. Målet är att appen ska fungera som en mediaspelare för VR. Craig är även angelägen om att göra upplevelsen för mobil VR för att den ska vara tillgänglig för så många som möjligt.

Detta är en av våra artiklar på temat ”VR i vården”. För dig som vill fördjupa dig i detta spännande område så har vi samlat all information du kan tänka dig med både våra egna och andras artiklar på vår portalsida. Där avhandlar vi: ”Tillämpningar & case på VR inom vården” – ”Studier/forskning” – ”Risker/baksidor” – ”Hur ni kan implementera VR i er vårdverksamhet”, och mycket mer. Kolla in VRSveriges vägledning till VR i vården!

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!