Kim Aava på Fast Travel Games: ” Jag var less på den traditionella bilden av postapokalypsen”

Fast Travel Games nya spel Apex Construct har Stockholm som spelplats. Med tydlig inspiration från 70-talets industrialism skapar teamet en postapokalyptisk värld som skiljer sig markant från vår.

I en kaotisk postapokalyptisk värld, en värld som mänskligheten misshandlat och vanskött, patrullerar jätterobotar. En stor del av jordens befolkning har spårlöst försvunnit. År 2040 inträffar något fruktansvärt, en katastrof. Det blir ditt uppdrag att gräva djupare i saken. Detta är Apex Construct, det första spelet från Fast Travel Games.

Vid val av miljö valde man att utgå från Stockholm som spelplats.
– Det var en passande stad att välja eftersom jag själv arbetar här. Jag behöver bara gå utanför spelstudions dörr och få alla referenser jag kan tänkas behöva, säger Kim Aava, speldesigner för Fast Travel Games.

Ville visa på en annan vision

Spelutvecklarna eftersökte en framtid som, i motsatt till hur det brukar vara, var mindre mörk och grå. Miljön är en sammanbakning av Stockholm stads arkitektur med en touch av postapokalyps och den svenska industrialismen. I jämförelse med vår värld är den i Apex Construct mera robust. Inspiration har tagits ifrån 70- och 80-talets industrialism. Även den välutvecklade teknologin som finns i spelet är klumpig och långt ifrån nutidens finraffinerade tekniska verk.
– Vi var less på att futurism alltid ska se så spejsad ut. Vi ville visa på en annan vision, att en framtid kan vara både ljus och färgrann och att den kan vara fri från smuts
och ha teknisk design som inte tillhör det här decenniet. För vad vet vi om vad framtiden har att erbjuda oss? En katastrof kan ju omkullkasta förutsättningarna fullständigt.

Det ska kännas lite off

Under processen med att skapa den unika spelvärlden arbetade teamet hårt med att hitta rätt proportioner. För att kunna rama in den befintliga miljön använde man sig av Google Maps.
– Tanken var att skapa en virtuell värld som påminde om den verkliga. Du ska känna igen dig, men samtidigt inte.

För att få till den kaotiska känsla som spelet inger arbetade teamet med så kallade shifts. Shift är element i speldesignen som ger en apokalyptisk sinnesstämming. Det är byggnadsdelar som har bytt plats och det är ologiska strukturer i byggnationen som skapar förvirring och osäkerhet. Dessa ”shiftningar” gav tillsammans en känsla av kaos.
– Vi ville att det skulle kännas off, som att du äntrar en ny värld där den logik vi tar med oss in i spelet inte längre gäller. På så sätt bibehålls spänningen hela spelet igenom, säger Kim Aava.

Aavas tips åt speldesignern som valt att  utgå från verkliga miljöer:

  •  Försök att utgå ifrån befintliga skalor och proportioner. Det är en förutsättning för att skapa en känsla av realism.
  • Ta existerande element och styla om dem
  • Våga experimentera och leka med materialet
  • Var försiktig med att inte överdriva din ljussättning
  • Testa flera prototyper och se över aspekter som skala, trovärdighet och immersion.
  • Försök att minimera åksjukan i spelet. Innan implementering testa själv dina fordon och hissar
  • Hitta en balans i rörelsemönstret. Detta är nyckeln till att få till en snygg, fungerande styling i VR
  • Tänk på att allting syns. Eftersom du kan se dig om 360 grader går det i en virtuell värld inte att gömma en enda sak
  • Tänk på att animationen ska vara genomtänkt och ett raffinerat bygge från alla sidor och kanter

Apex Construct finns till PC i bland annat Steam-spelbutiken.

Kim Aavas föreläsning var en del av Stockholm VR Meetup #14. Kvällen bjöd på spännande presentationer från erfarna branschproffs inför en publik av kollegor och entusiaster. Se alla föreläsningar här!

Picture of Petter Stjernstedt

Petter Stjernstedt

1 reaktion på ”Kim Aava på Fast Travel Games: ” Jag var less på den traditionella bilden av postapokalypsen””

  1. Pingback: Sthlm VR Meetup #14 - se alla presentationer här! - Immersivt / VRSverige

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Petter Stjernstedt

Petter Stjernstedt

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!