Mac Pro håller inte för VR, men lösning kan vara på gång?

För närvarande kan moderna VR-headset i stort sett inte alls köras på en modern Apple-dator. Problemet är enkelt; företagets datorer uppfyller helt enkelt inte de rekommenderade hårdvaruspecifikationer som ställs på dagens VR-utrustning. Det är sällan Apple antyder att VR är viktigt, man vill mycket hellre sammankoppla sig med AR. Några som däremot högljutt anmärker Apples frånvaro på VR-scenen är deras kunder. Nyligen gick därför Apple ut med att nuvarande Mac Pro inte duger för de behov som vissa kunder har. Och VR är en av anledningarna.

Mac Pro var imponerande 2013

Apple som lanserade den cylindriska Mac Pro-modellen under 2013, i sig en imponerande kompakt enhet som syftade till att ersätta de stora silvertornen från tidigare år, la mycket krut på designen och imponerande prestanda. Man satsade stort på multi-GPU-arkitektur (flera grafikkort i samma dator) som skulle bli normen för höga prestanda.

Problemet är värmealstringen i dessa datorer. ”Jag tror att vi målade in oss i ett hörn när det gäller kylningen”, säger Apples SVP för programvaruteknik, Craig Federighi. ”Vi utformade ett system som vi trodde vi behövde, och att det skulle fungera väl med en två-GPU-arkitektur”

När Techcrunchs Matthew Panzarino frågade vilken typ av högeffekt-jobb som inte fungerar så bra nämde Apple just VR som ett huvudproblem.

”Det finns vissa vetenskapliga grafikutmaningar med mycket GPU-intensiv beräkningar och där finns det inga genvägar”, säger Federighi. ”Det är tunga 3D-grafikapplikationer, det kan vara VR, och även vissa typer av high-end produktionseffekter  som inte fungerar väl över flera mindre grafikprocessorer, men som fungerar mycket bättre över en större GPU.”

Apples VR-kompabilitet fanns redan 2013

Går vi tillbaka några år till Oculus Rift DK2 utvecklarkit fungerade det bra på en del Apple-datorer. Men 2015 meddelade man att man var tvunget att pausa utvecklingen runt Apple-produkter i samband med konsumentlanseringen av Oculus Rift på pc.

Året därpå sa Oculus grundaren Palmer Luckey att Oculus gärna stödjer MacOS bara man lanserar någon form av högpresterande dator. Och det måste ha svidit rejält för applefans:

Det handlar helt enkelt om att Apple inte prioriterar avancerade grafikprocessorer. Du kan köpa en Mac Pro för 6000$ med det senaste AMD FirePro D700-kortet och det når ändå inte ens upp till minimumspecen för vad VR behöver. Just nu finns det inte en enda maskin ute från Apple som stöder detta. Så även om vi kan stödja Apple och VR på mjukvarusidan, finns det helt enkelt ingen som köra detta

Både Oculus och HTC/Valve har varit i stort sett överens om att en ’rekommenderad VR specificerad’ dator idag behöver minst en Intel i5-4590-processor och ett NVIDIA GTX 1060 eller Radeon RX 480-grafikkort.

Så kommer nästa Mac Pro vara VR redo? Apples kommentarer tyder på att svaret är ja när det gäller hårdvara, men om MacOS verkligen blir något som utvecklare prioriterar är det väl mer frågetecken kring. För att rätt mjukvara ska utvecklas måste storleken på ekosystemen prioriteras. Och där ligger MacOS fortfarande långt efter. Men kan man bara få ut någon form av modell som inte behöver skämmas när det gäller spel och VR-prestanda, så är man på helt rätt väg.

Apple säger att större uppdatering på Mac Pro inte kommer förrän någon gång efter 2017. Men kunderna finns garanterat. Har dom tålamod att vänta?

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!