Mindmaze sysslar med forskning om nervceller, haptics och hjärninterface för VR

Tänk om du kunde styra ett spel med dina tankar? Eller ännu coolare, tänk om ett spel kunde kontrollera dina  tankar? Läskig tanke…

Detta är något som kanske verkar som science fiction idag, men när vi går in i det som den berömda fysikern Michio Kaku kallar ”neuronens guldålder”, kommer dessa saker allt närmare verkligheten.

maxresdefault

Bland all forskning som finns börjar nu några riktigt intressanta saker dyka upp, varav den senaste är från Schweiz-baserade företaget MindMaze som just fått en stor investering från Hinduja Group. Enligt rapporten från Economictimes, blir nu företaget en av två riktiga utstickare i AR och VR branschen, och helt i klass med Magic Leap som nyligen värderades till över 4 miljarder $.

Men tillbaka till neuronerna.

Ledda av Dr Tej Tadi, en läkare med över 10 års specialisering inom neurovetenskap har MindMaze och deras 52 anställda fokuserat helt på att kombinera virtuell verklighet, motion capture och ”hjärn”-interface för att hjälpa patienter återhämta sig från traumatiska händelser.

MindMaze använder en kombination av dessa metoder, och systemet fungerar genom att kombinera dels elektroder på huden, som känner av dina hjärnvågor och muskelaktivitet, med egen motioncapture teknik som ”förutser” dina rörelse innan du ens gör dom. Dr Tadi förklarade detta tidigare: ”om jag har rörelsedata, muskeldata och dessutom hjärndata, kan jag med hög sannolikhet säga om och när du kommer flytta din hand. Jag förutser det från muskelaktiviteten, och bekräfta sedan det med en motioncapture-kamera när du flyttar handen.”

Mindmaze-HMD1
”Vad som händer är att hjärnan avbildas kontralateralt , så att den högra delen av hjärnan styr vänster och tvärtom” berättar Dr Tadi. I ett exempel tar han upp en kvinna som drabbats av stroke och blivit paralyserad på vänster sida. När man arbetar med denna metod så börjar hjärnan kicka igång hjälpfunktioner. Och med hjälp av olika spel blir rehabiliteringen roligare och mer underhållande, och gör att det gå ännu fortare, eftersom hon hela tiden måste göra om träningen för att förstärka den.

Denna ”gameification” har även fått Tadi och hans team att fundera på bredare användning för tekniken, som redan lett till skapandet av just dotterbolaget MindMaze. Med MindMaze vill man integrera tekniken med dels framtida generationer av VR-headset men även ett eget fristående headset som skulle ”kunna konkurrera på allvar där ute”

Även om det är osannolikt att vi kommer att se denna teknik i konsumentprodukter inom en alltför snar framtid, är hjärnans funktion en stor del av framtiden inom VR. När det gäller både input och haptics är hjärnan i högsta grad inblandad. Till exempel kan HTCs Vive kontroller kännas naturliga som virtuella handeldvapen, men kanske inte fungerar så bra när de ska representera hur du kastar en virtuell boll. De kan helt enkelt inte replikera verkligheten tillräckligt bra.

Men tänk om du kunde skicka en signal till hjärnan som exakt härmar nervimpulserna för att känna att du kastar bollen? Enligt Dr Tadi är detta inte speciellt långt borta.

”Den långsiktiga visionen för oss är att göra det möjligt för människor att uppleva VR på ett helt nytt sätt”, säger han, ”Låt säga att jag fångar något som du kastat till mig, och att jag sedan kan säga hur min hjärna reagerar. Om vi sedan för in den signalen i din hjärna, kommer du också att lära dig fånga bollen bättre? Detta är exakt vad vi gör för våra patienter nu, med om vi tittar fem, sex år framåt kommer vi nå en användbar teknik som inte bara finns i sofistikerad medicinsk intensivvård. ”

Källa: UploadVR.com

Detta är en av våra artiklar på temat ”VR i vården”. För dig som vill fördjupa dig i detta spännande område så har vi samlat all information du kan tänka dig med både våra egna och andras artiklar på vår portalsida. Där avhandlar vi: ”Tillämpningar & case på VR inom vården” – ”Studier/forskning” – ”Risker/baksidor” – ”Hur ni kan implementera VR i er vårdverksamhet”, och mycket mer. Kolla in VRSveriges vägledning till VR i vården!

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!