Ny studie använder VR för att bota svår paranoia

Om man ska tro de senaste resultaten från en forskargrupp vid universitetet i Oxford, kan VR snart användas för att behandla psykiska sjukdomar såsom paranoia.

I en artikel som publicerades tidigare i veckan i British Journal of Psychiatry, beskriver forskarna hur de använt VR för att under kontrollerade former placera personer som lider av paranoia i olika sociala situationer. Genom att gradvis interagera i olika VR-miljöer har dessa personer lärt sig hantera situationer som tidigare varit mycket svåra att överkomma. I slutet av testet indikerade ca 50% av deltagare att de kände en klar förändring.

Paranoia som är en psykisk störning som orsakar en individ att tro att andra medvetet försöker skada dem. Detta får ofta resultatet att man misstror andra människor, och kan resultera i akut ångest i sociala situationer.

Omkring 1-2% av befolkningen tros lida av paranoia, ofta i samband med schizofreni. Traditionella behandlingsmetoder för att motverka ångest involverar ofta att långsamt införa nya källor till oro på ett kontrollerat sätt, för att gradvis lära patienten att hantera dessa nya situationer. Ett sätt som gör det möjligt för patienten att lära sig att händelserna inte är farliga.

Behandlingar av detta slaget måste ofta balansera på en mycket tunn linje mellan att utsätta patienter för situationer utanför komfortzonen utan att samtidigt trampa över och utlösa mer allvarliga ångestreaktioner, vilket kan omfatta panikattacker.

Detta är en av våra artiklar på temat ”VR i vården”. För dig som vill fördjupa dig i detta spännande område så har vi samlat all information du kan tänka dig med både våra egna och andras artiklar på vår portalsida. Där avhandlar vi: ”Tillämpningar & case på VR inom vården” – ”Studier/forskning” – ”Risker/baksidor” – ”Hur ni kan implementera VR i er vårdverksamhet”, och mycket mer. Kolla in VRSveriges vägledning till VR i vården!

Gillar du artikeln? Dela den med dina vänner!

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Epost

Nyhetsbrev: Missa inget om VR/AR!

Signa upp idag och få Sveriges bästa omvärldsbevakning kring immersiv teknik (VR/AR) + exklusiva tävlingar, erbjudanden och inbjudningar

Våra senaste artiklar

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *