Nya Samsung GearVR kommer med handkontroll

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Att vi inte får se vare sig Samsungs nästa Galaxy S8, eller tillhörande GearVR under nästa veckas Mobile World Congress har varit klart sen länge. Men att S8:an som förhoppningsvis anländer någon gång i mars/april kommer med ett nytt Gear VR-headset är inte överraskande. Att den nya modellen dessutom verkar komma med en handkontroll är ett måste, efter det att Google Daydream från början levererade med en rörelsekänslig handkontroll på köpet. Detta kommer leda till att mobil VR nu tar ett stort steg mot bättre interaktivitet. Äntligen.

Ny GearVR med ny telefon

Ovanstående bild är en av hundratals gissningar på hur S8:an kommer se ut
Ovanstående bild är en av hundratals gissningar på hur S8:an kommer se ut

Roland Quandt som är mest känd för att vara den som läcker mest smartphone-relaterade nyheter av alla, berättar nu att nästa modell av Gear VR, som kallas SM-R324 snart är på väg. Utseendemässigt kommer denna modell likna den gamla, men med något annorlunda storlek och framsida för att passa nya S8:an. Som vanligt med läckor av detta slaget, ska dom tas med en nypa salt. ”Alterantive facts” må vara ett nytt fenomen inom poltik och nyhetsbevakning men ”smart marketing” och hype är något vi är vana vid inom teknikbranschen sedan länge.

Handinteraktion är extremt viktigt för framtiden inom mobil VR

Men det som är mest intressant med Quandts läcka är att Gear nu kommer med en handkontroll. Tidigare har Gear VR utnyttjat en pekplatta på sidan för enkelt interaktion, men också haft stöd för Bluetooth-gamepads för ren spelkontroll. Även om Samsung givetvis kommer fortsätta att stödja dessa trådlösa gamepads, är nyheten om en egen kontroll högintressant av flera anledningar.

Samsung stora (och enda seriösa) konkurrent på högkvalitativ mobil VR i dagsläget, är Google Daydream. Daydream som från början är designad för att ha en handkontroll, har på kort tid visat hur viktigt det är att få in handinteraktion i VR, och särskilt mobil VR som släpar efter med denna funktion jämfört med pc-baserad VR. Att Samsung nu lägger till en kontroller av detta slaget kan också tyda på att S8:an kommer med Google Daydream-kompabilitet, då alla övriga specifikationer i telefonen med råge räcker till för att få denna certfieringm, men att GearVR i sig blir Daydream-kompatibel är nog mindre risk. Sen finns också en naggande fråga om Oculus på sikt vill öppna upp Oculus Home för andra telefoner än Samsungs? Spännande tanke, men knappast aktuellt än.

Det skulle bli en väldigt lustig situation om S8:an blir Daydream-ready, och alla Daydream-ready telefoner också blir Oculus Home-ready. Trots att det vore intressant, är det mest vilda spekulationer än så länge.

Hur positionerar man Oculus Home när kunderna kan köpa apparna direkt från Google play?

Som sagt, allt är fortfarande lösa rykten, men att Samsung behöver en handkontroll är det ingen tvekan om, då handinteraktion är extremt viktigt för all form av VR. Däremot har vi länge funderat över hur Samsung ska göra med Daydream-kompabiliteten. Som världens största Android-tillverkare har man givetvis ett tungt samarbete med Google på alla sätt, och där Samsung också tydligt stod som partner när Google lanserade Daydream-plattformen i höstas. Men frågan är hur Samsungs nuvarande plattform för att sälja VR-appar, Oculus Home, kommer in i bilden? Under mer än ett år har man framgångsrikt sålt VR-upplevelser på Oculus Home, som i sig är en de absolut bästa sätten att enkelt hitta innehåll för mobil VR.

Om man på sikt även kan köpa appar direkt från Google Play kan det konkurrera med den egna plattfofmen. Och efter den mardröm Samsung upplevt efter Galaxy Note 7-fiaskot, som fortfarande finns färskt i minnet lär man behöva göra allt som går för att vinna tillbaka föertroendet hos sina kunder.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Jesper Wallerborg

Jesper Wallerborg

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Jesper Wallerborg

Jesper Wallerborg

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler