Nyhetssvepet: Windows VR, Dells nya headset och är Halo VR på väg?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

 

Alla nya VR-headset från Microsoft kommer bli helt SteamVR kompatibla. Och det är verkligen ingen liten nyhet, då det innebär att i stort sett samtliga av de spel på Steam som idag kan spelas på HTC Vive och Oculus Rift i höst även kommer kunna användas på de nya Windows headseten.

Microsofts Windows VR-headset som lanseras i samband med Windows Creators Update i mitten av oktober kommer dock inte ha SteamVR-kompatibilitet från första början. Enligt Microsoft själva har integrationen egentligen bara börjat, men vi gisar att detta har väldigt hög prio hos Microsoft då de nya Windows-headseteten skulle fungera med hundratals redan etablerade VR-titlar redan från start.

Oavsett när Steamkompatibilitet kommer så ökar trycket på HTC som får allvarlig konkurrens på Steam. Trots att även Oculus Rift är kompatiblel med Steam har HTC Vive dominerat de senaste året och har fortsatt starkt stöd från VR-utvecklarna. Men då de nya windowsheadseten både är billigare och enklare att installera (inga externa kameror eller sändare behövs)  innebär det ett rejält huvudbry för HTC gissar vi. Dock bör detta knappast komma som någon överaskning, då Valve från start sagt att Steam alltid kommer vara öppet för alla hårdvaruttillverkare.

Nu har HTC visserligen Viveport att luta sig mot, och som är den egna affären där man säljer VR-spel och upplevelser. Viveport har även en fiffig ”netflixliknande” prenumerationsslösning där man betalar en fast summa på 7 dollar i månaden och sedan får spela 5 olika VR-spel. Dessa kan efter månadens slut bytas ut mot 5 nya. Idén är riktigt bra och gör att man får tillgång till nya upplevelser billigt med jämna mellanrum. Frågan är om inkomsterna från Viveport är tillräckliga för HTC i dagsläget? Höst och julrushen ser ut att hetta till rejält och det ska bli spännande att se vem som klarar pressen bäst. Konkurrensen kommer bara öka och ligger man och latar sig eller inte investerar tillräckligt i nya funktioner är det stor risk att man blir akterseglad på ett halvår. VR-branchen är brutal för den som gör fel just nu.  Oavsett tidigare trackrecord.

En titt på Dells nya Windows VR headset

I raden av nya Windows headset är det dags för Dell att visa upp sitt. Headsetet som till stora delar givetvis liknar de övriga från Acer, Asus och HP: Två 1440 × 1440 paneler, inside-out tracking och pris på $349USD och $449USD beroende på om du vill ha med handkontroller eller inte. Dell har valt att göra headsetet helt vitt, vilket åtminstone vi tycker sticker ut lite extra. Snyggt

Halo VR är snart här

Ja, snart är det dags för något som många drömt om. HALO i VR. Då Microsoft i höst börjar rulla ut sina nya VR-headsets tillsammans med Dell, HP, Acer, Asus och Lenovo börjar det också bli dags att avslöja vilka stora titlar som kommer lanseras i samband med detta. Länge har just Halo funnits med i matchen på saker som folk verkligen vill se och därför är det mycket glädjande att höra att Microsoft nu officiellt sagt att Halo VR är på väg. Är det någon titel som verkligen kommer få fart på de nya windows VR-headseteten så är det en titel som Halo.

Som om inte Halonyheten var tillräcklig är dessutom två andra spelklassiker snart redo att äntra VR inom kort. Bethestas storsäljare Fallout 4 och Skyrim är utan tvekan de två mest eftertraktade VR-spelen i år. Under förra veckans Gamescom fick vi möjlighet att testa just Fallout och prata lite med utvecklarna. Missa inte 360- intervjun som snart är klar.

 

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

1 reaktion på ”Nyhetssvepet: Windows VR, Dells nya headset och är Halo VR på väg?”

 1. Profilbild

  Synd bara att det ska vara så sviniga priser i Sverige(någon förvånad?)
  Samma kit med controllers och moms i US kostar drygt 1000sek mindre och nu kan man få Oculus+controllers för under 4 tusen på elgiganten…
  https://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/pc-gaming/OCULUSBUNDLE/oculus-rift-touch-vr-bundle

  Själv är jag nog mest sugen på att se vart windows MR ska ta vägen då rift bärjar kännas lite gamla 😉
  Håller mig dock tills dom gått ner 1000-1500:-

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!