Oculus CTO bekräftar att positionsspårning för Gear VR har hög prio

Det är ingen tvekan om att det Oculus och Samsung har lyckats uppnå med sitt mobila Gear VR headset är imponerande, men en aspekt saknas fortfarande, positionsspårningen. Oculus CTO John Carmack bekräftade nyligen att hans team just nu lägger stort fokus på att få till denna efterlängtade, och egentligen helt nödvändiga, funktion för ett annars i det närmaste perfekt mobilt headset.

För inte så länge sedan fanns det många som var skeptiska till att det gick att göra så mycket bättre mobil VR än Samsung Gear VR. Detta kom också i samband med de något besvikna kommentarerna som hörts efter att folk testat Googles skamlöst billiga Cardboard. Men kombinationen av Oculus VRs ingenjörskonst och Samsung beprövade industriella designexpertis ledde snart fram till den så kallade ”Innovator Edition” av Gear VR, som verkligen levererade en övertygande VR upplevelse.

carmack-connect-1-featured

Men, trots att man fick till känslan och VR-närvaron med bara 60 bilder/sek på sin mobilplattform på sin första försöket, har givetvis en av de viktigaste aspekterna för bra VR saknats. Att få headsetet att inte bara känna av i vilken vinkel du lutar huvudet, utan även fånga upp hur det rör sig upp/ner/höger/vänster/bak/fram hela tiden. Dessa små mikrorörelser som vi som människor ständigt gör med våra huvuden är en de allra viktigaste faktorerna att spåra för att verkligen ta VR till nästa nivå. Och dessutom kraftigt motverka illamående och risk för åksjuka.

PC headset använder sig sedan ett par år av dessa högpresterande positionsspårningssystem genom olika former av tekniker. Men gemensam punkt att man måste skapa ett externt koordinatsystem, där man sedan med sensorer kan läsa av vart ditt huvud befinner sig. På så sätt fångas alla mikrorörelser upp och gör hela VR-upplevelsen markant bättre och mer behaglig.

Men denna form av positionsspårning har hittills inte varit helt enkel att får till för mobila VR-lösningar, vars hela försäljningsargument ju är kunna använda dom överallt och även slippa alla former av sladdar. Så hur ska man lösa detta?

Nyckeln till det hela kan vi kalla ”inside-out”-konceptet, som löser detta genom att använda sensorer (kameror) på telefonen för att scanna av miljön (och därmed räkna ut positionen på spelarens huvud i tre dimensioner). Men att lösa detta med dels sub-millimeterprecision och låg latency (fördröjning) är särskilt utmanande för en mobiltelefon med både begränsad processorkapacitet och strömtillgång.

Vi som följt Carmack nära de senaste åren, vet att även om John har arbetet mer eller mindre heltid för att lösa detta, har Oculus och Samsung inte lyckats nå en hållbar lösning ännu.

 

Nyligen sa Carmack att ”Det stör mig lite, på Oculus har vi 30 av dom bästa experterna i världen på datorer och datorseende, och ingen av dessa jobbar på detta just nu. Alla vill syssla med forskning som ligger mycket längre fram. Och här står jag och vill ha det löst nu!”, ”Jag önskar att någon hade lagt all sin tid på detta under förra året”

Carmack tycker/tror problemet går att lösa, men han sade även ”Jag har fortfarande inte direkt jättemycket stöd inom företaget, för detta än” Men det är möjligt att så fort Oculus Rift kommer ut på marknaden, kan han lyckas övertyga en del av experterna att komma över och jobba på hans projekt.

samsung-unpacked-mwc-2016

Så när kan vi veta mer om positionsspårning för Samsungs Gear VR?

Nästa stora chans, om en vecka den 21 februari, blir Mobile World Congress och Samsungs efterföljande ”Unpacked” event, där man lanserar Galaxy 7 i år. Låt oss hoppas att Samsung även berättar mer om nästa generations mobila VR då.

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!