Oculus förvärvar danska eyetrackingföretaget The Eye Tribe

Danska The Eye Tribe köps upp av Facebook/Oculus

The Eye Tribe, som är ett dansk företag som utvecklar eye-tracking (sensorer som läser av vad ögonen tittar på) , bekräftade idag att de kommer ansluta till raden av företag som köpts upp av Facebook/Oculus. Både Oculus och The Eye Tribe bekräftade idag förvärvet tillsammans med Techcrunchs Josh Constine. Detaljerna i förvärvet är fortfarande ganska få och frågan är om det danska utvecklarteamet kommer gå in direkt i Brendan Iribes nya PC-team hos Facebook? Vi kan bara gissa än så länge.

Grundat av doktorander från Köpenhamn

The Eye Tribe som grundades i september 2011 av fyra doktorander från IT-universitetet i Köpenhamn, har hittills dragit in ca 3 miljoner USD i kapital, men även lett ett statsfinansierat 4 miljoner dollars projekt för att få in ögonspårningsteknik till massmarknaden. I detta projekt har även LEGO , Serious Games, IT-universitetet i Köpenhamn och Danmarks Tekniska universitet deltagit. Fram tills idag har företaget sålt sina ”Tracker Pro” utvecklarkit för  99 USD.

Det mest intressanta? The Eye Tribe har redan visat upp sin teknik i en rad VR-glasögon som till exempel Oculus Rift, HTC Vive och Gear VR.

https://youtu.be/VOmBJ7Eim9c

 

Eye-tracking öppnar för massor med möjligheter

Med eye-tracking integrerade i ett par VR-glasögonheadset kan man inte bara potentiellt styra objekt och interaktivitet med ögonen, utan även använda det som kallas ”foveated rendering” En teknik för att kraftigt minska belastningen på datorn, då den den bara behöver visa grafik med hög upplösning där ögat tittar. Foveated rendering anses ofta vara den teknik som blir allra viktigast i nästa generations VR-glasögon eftersom den möjliggör klart högre kvalitet och upplösning på VR-miljön utan att du behöver en snabbare dator.

https://youtu.be/2q9DarPET0o

 

Gillar du artikeln? Dela den med dina vänner!

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Epost

Nyhetsbrev: Missa inget om VR/AR!

Signa upp idag och få Sveriges bästa omvärldsbevakning kring immersiv teknik (VR/AR) + exklusiva tävlingar, erbjudanden och inbjudningar