Oculus sänker priset på Rift och Touch och blir klart mycket billigare än HTC Vive

Facebook meddelar igår att man sänker priset på både Oculus Rift och Touch med 100 USD vilket i Sverige innebär att paketpriset nu sjunker med nästan 2000kr. I skrivande stund kan du få både Oculus Rift och tillhörande handkontroller för ca 700 euro om du betsäller via oculus.com.

Prisraset är det hittills starkaste försöket från Facebookägda Oculus att göra det möjligt för fler att ha råd med högkvalitativ VR. Kostanden är givietvis fortfarande hög och gör kanske ingen avgörande skillnad för det flesta, men det är ett tydligt steg i rätt riktning som vi verkligen gillar. Att det skulle handla om ett desperat försök från Oculus att sälja mer enheter tror jag absolut inte på. Facebook satsar bevisligen mycket långsiktigt på VR och ett par hundra dollar hit eller dit per enhet påverkar knappast Mark Zuckerbergs plånbok i någon större grad.

Optimerad tillverkning

Rift lanserades ursprungligen i slutet av mars förra året och levererades då endast med en Xbox-handkontrollen. I december lanserarades efterlängtade Touch som gör att man får full handkontroll i VR. Hans Hartmann som ansvarar för Oculus tillverkningskedjor ligger bakom mycket att den optimering i tillverkningsprocessen som nu leder till att kostnaden sjunker.

Hans jobb har i princip varit att jobba med vår leverantörskedja. När vi startade Oculus hade vi egentligen dåligt koll på det. Vi frågade tillverkarna vad det skulle kosta att bygga Rift och fick ett svar som vi mer eller mindre köpte rakt av. Men med Hans som arbetat hela sin karriär med tillverkning har vi fått ett helt annat fokus på de utmaningar som det innebär att tillverka hårdvara. Hans har förändrat mycket sedan han började jobba hos Oculus – Jason Rubin

Jason Rubin
Jason Rubin, Chef för Oculus VR-applikationer

Kan vi vänta oss fler prissänkningar?

När det gäller frågan om priset kan sjunka ännu mer, säger Rubin ”Jag tycker att det vi gör nu är rätt övertygande och man ska inte räkna med fler sänkningar under de kommande månaderna. Men vi tittar på prisbilden varje halvår.”

”Priset på dessa VR headset kommer att komma ner. Det är något som vi får leva med. Men Rift kommer inte ersättas av någon ny produkt under kommande 1-2 år, och kommer vara med oss ett bra tag till.

Prisgapet mellan Rift och Vive allt tydligare

Förändringen vidgar nu gapet mellan Rift och HTC Vive ytterligare, som är Oculus Största och egentligen enda konkurrent hittils. HTC Vive har sedan start lega på ca 9000:- i Sverige och då ingår alla tillbehör du behöver, inklusive handkontroller. Vive saknar dock en del i ergonomi jämför med Rift, även om åsikterna varierar mellan användare. Vissa föredrar Vive, och andra gillar Rift bättre, men att Rift till exempel har integrerat ljud och skön passform för de flesta påverkar upplevelsen och enkelheter. Nu kan man visserligen köpa både hörlurar och ett bättre huvudskydd till Vive som tillbehör. Både två gör Vive-upplevelsen bra mycket bättre. Men dessa tillbehör kostar $99 styck och höjer ytterligare totalpriset för Vive. Att vi nu har en skillnad på nästa 3000:- mellan Rift och Vive ska absolut inte underskattas i konsumentledet.

 

 

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!