Snart är första fristående VR-headsetet baserat på Qualcomms VRDK här

När vi ser på VR-headsets framöver är det tre typer som sticker ut. Dels har vi headsets som kopplas till en dator och som i dagsläget tilltalar entusiastpubliken. De kostar en hel del men ger också klart bäst kvalitet. Sen har vi de mobila VR-headsetet, som är betydligt billigare. De attraherar därför högst logiskt många fler pga prisnivån, men också för att de VR-upplevelsen man får kan vara riktigt bra dom med. Den tredje typen är de headset som är på väg senare i år som vi kallar fristående. De behöver inte kopplas upp till vare sig dator eller mobil, utan har allting inbyggt. Flera av de största VR-tillverkarna har redan test- och referensmodeller ute bland utvecklarna. Intel har sin Project Alloy, Oculus/Facebook har Santa Cruz och Qualcomm har VRDK. Ingen av modellerna är i närheten av vara konsumentprodukter ännu, men senare i år kommer åtminstone de första modellerna byggda på Qualcomms referensdesign ut till utvecklarna.

Byggd på nya Snapdragon 835

Qualcomms senaste VRDK-headset är alltså en referensdesign som företaget har tagit fram som bas för elektroniktillverkare som vill bygga sina egna headset. VRDK är alltså ingen produkt som Qualcomm själva kommer bygga. Däremot innehåller den givetvis komponenter som Qualcomms Snapdragon 835-processor som förutom att att vara lämplig för smartphones och surfplattor, även har byggts specifikt med VR i åtanke. VRDK är baserat på Snapdragon 835, 6DoF-spårning (spårning av både rotation och position på headsetet), 90Hz 2560 × 1440 AMOLED skärm, 100 graders synfält, 4GB RAM , eye-tracking, och handspårning (via Leap Motion). Det är ett komplett paket som inte kräver en PC eller en smartphone.

Som en del av Qualcomms VR-satsningar har man även startat ”HMD Accelerator Program” som syftar till att kommersialisera VR.  I grund och botten handlar det om att Qualcomm vill använda sin expertis för att hjälpa andra företag att bygga sina egna VR-headset baserat på Qualcomms hårdvara. Detta upplägg är snarlikt Intels Projekt Alloy .

Qualcomm säger att de två OEM-tillverkarna Goertek och Thundercomm är de första som anslutit sig till programmet. Båda företagen kommer att erbjuda tillverkningstjänster för OEM-tillverkare som vill ha VRDK-baserade headset byggda för att sälja till konsumenter. Den första av dessa konsumentenheter förväntas lanseras under andra halvan av 2017, säger Qualcomm.

Hur blir det med appar?

Cool teknik i all ära, men det är apparna och VR-upplevelserna som räknas. Qualcomm planerar därför glädjande att börja distribuera VRDK-headset till innehållsskapare med start i Q2-2017 för att stimulera ett ekosystem av applikationer som är specialbyggda för Snapdragon 835 och VR-headsets som byggda på den.

Allt-i-ett (AIO) headset som dessa har några tydliga fördelar jämfört med vanliga mobila VR-headsets där man måste sätta i sin telefon. Till exempel kan kan man i AIO utforma miljön enormt mycket bättre för de enskilda komponenterna när det gäller värmeavledning jämför med en slimmad smartphone, dessutom kan större batteri användas. De nackdelar som påpekas är såklart kostnaden. För att dessa headsets ska ge en bra VR-upplevelse behöver de som sagt innehålla den allra senaste smartphone-hårdvara, alltså samma som redan sitter i din smartphone (display, CPU, GPU, sensorer, batteri etc). Det innebär att priset på dessa AIO-enheter hamnar på ungefär samma som de dyraste telefonerna.

Qualcomm och dess partners har ännu inte tillkännagivit någon officiellt prisbild, så vi får avvakta med domen innen vi ser var den hamnar och såklart efter rejäla test.

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!