Stockholm VR Meetup #5

Under torsdagkvällen var det dags för Stockholm VR Meetup igen. Det var femte gången vi träffades för att få oss en dos av det senaste inom VR/AR och allt som hör till. Sponsorn var som vanligt MadCrew och denna gången bjöds det på både mackor och drycker. Trevligt initiativ!

linda

Kvällen började med att Linda hälsade oss välkomna till THINGS och lokalen för kvällen. THINGS som ligger på Drottning Kristinas Väg, mitt på KTH, är ett relativt nyöppnat Co-work ställe där startups i hårdvarubranchen kan hitta en  bra miljö i att jobba i. Cowork ger ju även många andra bra synergier där man kan möta andra likasinnade och dela på kostnader runt lokaler och annan service man behöver. Lokalen vi hade för kvällen, som tar upp mot 100 personer tror jag är perfekt i storlek för Stockholm VR meetup. Gott om biutrymmen och tillgång till kök och bra med sittplats.

Därefter var det dags för Daniel som hälsade oss alla välkomna till det femte mötet. Han tog oss raskt in på det senaste som hänt på VR/AR himlen. Och det är inte lite! Många av oss har ju följt senaste dagarnas nyheter från GDC som verkar ha exploderat med VR nyheter detta året. Daniel skämtade om att GDC lika gärna skulle kunna heta VRC med tanke på hur stort VR fokus det har varit. Ingen är gladare än vi VR utvecklare/entusiaster för det. Vi vet ju alla att när VR blir tillräckligt bra finns det inget som kan stoppa det. VR kommer ta över mediavärlden på ett sätt som få andra saker har de senaste 20 åren. Det Daniel hann ta upp var:

engines

  • Samsung GearVR och nyaste versionen till Galaxy 6.
  • HTC/Valves nya VR produkt Vive som tagit GDC med storm. Och inte minst Valves ”Lighthouse” positional laser tracking som verkar bli tillgängligt för alla.
  • Att både gear VR och HTC Vive har fått releasedatum! Vi kan räkna med att se både produkterna i affärerna innan året är slut. Äntligen.
  • Sony Morpheus med updaterad spec. ”120 fps” interpolerad refreshrate som verkar fungera ok. Att dom får ut 120fps ut en PS4 är ett mirakel bara det. Fortfarande frågetecken runt vilken grafikkvalitet dom kan hålla.
  • Sony siktar på Q2 2016 för sin VR lansering med Morpheus
  • OSVR  som är en öppen standard där över 30 tillverkare gått samman för att skapa en modulär VR plattform. Release redan sommaren 2015 till priset 199$. Återstår att se hur konkurrenskraftigt det blir.
  • MindMaze, Ett intiativ för att kombinera VR och hårdvara som känner av dina hjärnvågor. Ett potentiellt spel som ”känner av att du är rädd” låter som en intressant ide för utvecklare.
  • Kampen mellan grafikmotorerna. Unity3D 5, Unreal Engine 4, Cryengine 3 och nykomlingen Autodesk Stingray. Alla vill ha din uppmärksamhet. ”Titta jag är (typ) gratis för alla”
  • Oculus har lanserat ett nytt VR Jam. Nu gäller det dock tyvärr endast mobile. Tävlingen har två kategorier Spel och Aplikationer, och pågår mellan 13 april och 11 maj. Prispotten ligger nu över 8 miljoner kronor totalt, vilket är helt otroligt på den trots allt korta tid vom VR har haft sin revival. Så sätt igång och koda!

Johanna Nilsson från Seebright

Efter Daniel var det dags för kvällens första föredrag och Johanna Nilsson från Seebright tog plats på scen.

Seebright som är fokuserade på AR (augmentented reality) är på väg att inom kort lansera sin produkt Seebright Wave via kickstarter.  Johanna tog oss sedan igenom skillnaderna mellan AR och VR och hur intresset för de två teknologierna skiftat under åren som gått, men att det i dagsläget egentligen helt planat ut och är likvärdigt. Under en session nyligen framkom att de två teknologierna visserligen skiljer sig på många plan både tekniskt och applikationsmässigt, men att de seebright1trots det går hand i hand under kommande år. Utvecklingen av applikationer och spel liknar varandra på många plan. Johanna berättade att Seebright Wave kommer fokusera på ”see-through AR, social VR och cinema” i första hand. Man siktar på ett konsumentpris på under 150 USD (fn 1200:-) och kommer levereras med en egenutvecklad kontroller. Marknader man vänder sig mot är ”Entertainment, Enterprise, Education/Training och Enriched Media”

Det som står näst på schema just nu är att få igång kickstartern, lansera fler partners, skapa grymt innehåll till plattformen, bygga klart Seebrights team och vidareutveckla mer finansieringalternativ. Johanna avslutade med att prata om en av de första tredjepartsleverantörerna av innehåll till plattformen. Det är den svenska konstnären Catrine Näsmark som bla annat är känd med sin utställning ”United Statements of America”.  Om jag förstod det rätt kommer Catrine vara en del av Seebrights kickstarterkampanj på något sätt. Spännande!logomay2

 

 

Ricky Helgesson, Univrses

Efter Johanna vad det dags för Ricky Helgesson från Univrses att ta plats på scen. Ricky som varit med på alla meetups hittils vad jag vet, pratade mer om den teknik och content som dom tar fram under namnet Univrses. Det handlar dels om teknik för användarvänlig positional tracking med mobiltelefoner men även ett spel vid namn ”Wands: The Magic Duel” uni1uni2

Idén med produkterna är att ge framför allt smartphonebaserad VR enkel och pålitlig tillgång till positional tracking. Att kunna röra sig fysiskt  i rummet är väldigt viktigt då man befinner sig i en VR värld. Minsta lilla rörelse som sedan inte ger förflyttning i spelet kan ge dåliga effekter på vårt balanssinne, och i värsta fall med illamående som följd. Därför vill Rick och Univrses ge oss en produkt som tar hand om den potentiella problematiken genom sin trackinglösning. Lösningen får man genom mobilens kamera. Genom att först ”spela in” den fasta omgivningen, kan kameran sedan räkna ut vart i rummet du befinner dig i 3D. Denna informations sänds sedan till spelet eller applikationen och får effekten att de rörelser du gör i verkligheten replikeras med millimeterprecision. Att Univrses heller inte kräver den senaste mobiltekniken för sin tracking gör att det kan bli en produkt som blir prisvärd för många. Vi har ju alla en drös med android och apple mobiler som bara ligger och skräpar just nu. Och att då kunna använda dessa för bättre VR vore perfekt. I dagsläget siktar Univses därför på att lansera fyra produkter:

Univrses Controller – Huvudprodukten som sköter positional tracking för huvudet och även tillbehör som tex facklor, pistoler, trollspö, sköld etc

Univrses Stabilizer – För mobil VR för att stabilisera och ta bort drifting

Univrses Playground – Multiplayer för att tracka många användare och tillbehör samtidigt

Wand: The Magic Duel – Ett spel som i första hand visar alla möjligheter som tekniken ger oss

Pelle Beckman från Beckman Creative

Kvällens sista talar var Pelle Beckman från Beckman Creative. Pelle som jobbar som arkitekt, ledde oss igenom hur han se på VR och om det kan vara intressant för arkitekter överlag. Jag tror att vi alla inser fördelarna med att kunna se saker i VR innan det byggs och det borde vara ett självklart fokusområde för de som ritar, skapar och konstruerar framtida byggnader, interna miljöer och landskap. Pelle talade vidare om BIM (Building Information Modelling) och hur VR skulle kunna ta plats i arki2olika skeenden av konstruerandet av exempelvis ett nytt hus. Den generella bilden jag fick var att VR absolut kan ta många skepnader och roller i alla delar av både de kreativa och konstruktionsmässiga delarna av processen från idé till färdig byggnad. Vi hade även ett samtal om hur populärt VR är i arkitektkretsar och om arkitekterna själva verkligen vill släppa på kontrollen och den ”inre” visionen om en idé? Jag förstår absolut frågeställningen, men samtidigt tror jag inte det är något snack om att VR kommer bli en självklar del av allt konstruerande i framtiden. Och de som inte inser detta i tid, kommer bli lämnade på efterkälken.

Pelle som dock i högsta grad fattat värdet av VR och arkitektur gav oss ett exempel på hur han själv varit del av ett renoveringsprojekt av ett kök på Kungsholmen. I samband med ett beslut runt om en vägg skulle förflyttas eller inte, tog han hjälp av VR för att kunna visa för kunden hur ett färdigbyggt kök skulle kunna se ut. Jag tycker det exemplet mer än något annat visar hur prisvärd och lättillgänglig VR kommer ta världen även utanförarki1 underhållningsbranschen med storm. I detta fallet tyckte kunden att det var ett fantastiskt sätt att kunna se en ide och
verkligen kunna förstå resultatet på ett mycket bättre sätt än vad en vanlig ritning eller för den delen 3d animation skulle ha gjort. Vi som befinner oss i VR mer regelbundet vet ju att VR är ett fantastiskt medium för att uppleva korrekta perspektiv och storlekar på. Men det är alltid kul när icke VR nördar upplever denna känsla. Som sagt tidigare, VR gör fans redan vi första
kontakt.

Med detta tog presentationsstunden slut och VR testandet och demovisning fortgick till ca 22 tiden.

Väldigt lyckad kväll, intressanta talare och alltfler glada nyfikna människor som börjar fattar vad som är på väg att ske.

Återigen tack för ett trevligt event!

 

Och här kommer en bonus, Wolfestein 3D in din browser 🙂

 

Wolfenstein 3D, hosted by the Internet Archi

 

 

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!