Största utmaningen för VR? Inte ens fansen kan sälja konceptet helt

Vive och HTC  visade nyligen upp en samling spel som lanseras samtidigt med Vive, inför en samlad presskår, och det är helt klart att det imponerar.

Press och utvecklare samlades förra veckan för att prata om den entusiasm för hårdvara och VR-upplevelser som finns i samband med HTC Vive. Personer som verkade skeptiska i början av kvällen gick troligen hem med ett par nya tankar och verkade för det mesta djupt imponerade av vad de hade sett.

Senaste bilden på HTC Vive Pre
Senaste bilden på HTC Vive Pre

Men man kan, om man verkligen försöker vara neutral (inte det lättaste), funderar ett tag på vilka av dessa spel som verkligen är intressanta? Om jag inte hade varit ett VR fan av första graden, hade verkligen dessa titlar fått mig att tappa hakan när jag läser om dom? Helt ärligt? Nej det hade de inte gjort. Det är oerhört svårt att förklara varför tex ett minigolfspel blir så mycket roligare i virtuell verklighet, utan att ha provat det själv. Många av dessa spel är baserade på enkla idéer som verkligen blir magiska först när det paras ihop med VR och Vive, men att förklara det för folk som ännu inte provat VR? I stort sett omöjligt.

”Du låter som en galen person när du försöker förklara VR för någon som aldrig har provat det,” sa utvecklaren Alex Schwartz som ligger bakom Job Simulator. ”Jag brukar säga till folk att det är som att sätta Narnia garderoben på sitt ansikte.” Rolig anekdot, men det stämmer verkligen. Jag har många gånger försökt, med enkla pedagogiska metoder att förklara magin bakom VR, men det är svårt. Det säger sällan klick.

Job-Simulator-Kitchen2
Job Simulator från Owlchemy Labs

”När jag förklarar vad Tilt Brush är för människor, måste jag använda mina händer en hel del och jag talar om hur du använder spelkontrollen för att måla så här över huvudet” berättar Googles Patrick Hackett vilt gestikulerande med händerna över huvudet. ”De svara då ”OK” Det är först när folk verkligen testar själva som det säger klick. Människor är naturligt skeptiska när du försöker beskriva hur VR fungerar. Du måste bara prova det. Så enkelt är det.”

Screen-Shot-2015-09-11-at-3.54.55-PM-640x410
Glen Keane, animatören bakom bla The Little Mermaid, Tarzan, Beauty and the Beast använder TiltBrush från google

Joel Green är producent och ljudregissör bakom titeln The Gallery, ett VR-spel i äventyrsmiljö. Han säger att det skulle ha varit helt omöjligt att göra spelet utan VR. Förmågan att fysiskt gå vilse inne i miljöer och interagera direkt med objekten i världen är inte en bonus, det är hela poängen med spelet. ”Vi kunde säkert ha gjort något slags ”oldschool” skärmvariant av det”, säger han. ”Men när det gäller själva hjärtat av spelet, hela idén om att låta spelaren uppleva ett äventyr i en annan värld på ett sätt de aldrig kunnat göra tidigare? Och verkligen vara på en annan plats? Det finns inte en chans att det hade gå att göra som ett vanligt icke VR-baserad spel på en skärm.

gallery_valve3-590x332

Han fortsätter: ”Det handlar inte bara om att lösa pussel, även om det är en del av spelet såklart. Det handlar om handlingen av att bokstavligen gå in i en annan värld. Vi vill att folk ska komma hem, ta på sig headsetet, och gå till en annan värld”, förklarade han. ”Det är det vi försöker ge dem.”

Men det är svårt att sälja detta via text, bild eller video. Ett annat stort problem med VR är de krav som ställs på datorn. Du behöver en high-end speldator i 10000-kronors klassen, innan du ens tar tag i kostnaden för headsetet själv. Oculus Rift ligger i dagsläget på runt 7000:- och troligtvis blir HTC Vive ännu dyrare. Så hur säljer man in det till en vanlig konsument. Räcker det med att säga ”Hej! vill du betala 17000 kr för något som är jättehäftigt, men som inte går att förklara så bra med ord?” Tveksamt va…

colescorner_arevideogamestooexpensive

Ingen har ett bra svar för hur fler människor kommer att prova tekniken, förutom genom mun-till-mun metoden, och att visa för vänner och familj. Men att övertyga människor som ännu inte provat tekniken är fortfarande en riktigt svår utmaning.

Källa: polygon.com

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!