Sveriges första dokumentärfilm i 360-formatet

Michael Wall är killen som ligger bakom Sveriges första dokumentärfilm i 360-formatet. Han tror att det bara är början på möjligheterna för den nya tekniken.

Michael som till vardags jobbar på SVT, har gjort dokumentären tillsammans med Kristina Nordlöf, och handlar om Kristinas kamp med det som kallas för sepsis, vilket är den medicinska benämningen för blodförgiftning. I slutändan fick hon amputera både armar och ben, och målet med detta dokumentärprojekt är att sprida kunskap om sjukdomen. Filmen finns nu tillgänglig på Youtube.

Denna dokumentär är såvitt jag vet Sveriges första 360 graders-film med journalistiskt innehåll. 360 betyder enkelt förklarat att man filmat med en kamera som tar upp hela omgivningen i 360 grader runt om. Eftersom inget döljs, kan du se hela verkligheten till skillnad från traditionell kamera där du bara ser det som producenten vill att du ska se.

Michael-Wall-o-Tina-Nordlöf
Michael Wall och Tina Nordlöf

Du kan som tittare sedan välja vart du vill titta, och har du dessutom ett par VR-glasögon, kan du titta dig omkring enbart genom att vrida på huvudet.

Den tekniska utvecklingen inom 360-formatet och VR går dock mycket snabbt framåt.

– Det händer fruktansvärt mycket hela tiden, och det satsas miljarder på tekniken, säger Michael Wall. Men jag skulle säga att jag är den i Sverige som laddat upp flest sådana här filmer på Youtube. Jag måste prova för att se vad som fungerar.

Det produceras just nu en mängd filmer i denna nya format, och i en rad olika genrer. SVT körde nyligen melodifestivalen i 360 och även Tv4 har testat tekniken i vissa utvalda program. Dessutom görs det redan en hel del sportevenemang, där tex collegebasket och senaste masterstävlingen i golf visades i 360.

– Det är bara början. Jag tror att om fem år produceras 50 procent av alla filmer på det här viset. Den som inte använder det kommer att känna sig gammalmodig, säger Michael Wall.

Se filmen här:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.