Trådlös VR kan vara närmare än du tror

Slippa sladdar? Ja tack.

Att gå runt i VR är en ganska surrealistisk upplevelse, tills du snubblar över alla sladdar som snott sig king benen. Hel trådlös pcbaserad VR är en fantasi som många tror är flera några år bort i tiden, men enligt Nitero, ett företag som fokuserar på 60GHz Wi-Fi-lösningar, kan det inte mycket närmare.

Nitero har nyligen skiftat fokus helt till VR för att lösa frågan om överföring av data och bilder trådlöst från datorn till en HMD. Deras strategi använder en kombination av 60GHz trådlös överföring och videokomprimering för att skicka data och högkvalitativ grafik till headsetet med ”latency i storleksordningen 100 mikrosekunder.”

”Det är en rejäl utmaning”, säger Pat Kelly, Niteros VD, men är samtidigt övertygad om att deras teknologi kommer slå ner som en bomb i VR branschen när det väl fungerar. Produkten kommer sannolikt vara ett tillbehör till en början, snarare än något som säljs med själva headsetet.

”Vi har en bra affärsplan”, säger Sven Mesecke, Niteros affärsutvecklare.  ”med andra och tredje generationens HMDs kommer vi börja närma oss en pixelupplösningen i VR som kräver enorma resurser när det gäller trådlös överföring utan fördröjning. I dagsläget siktar vi på att arbeta med 8K VR och även mer.”

Om du tittar på videointervjun ovan, kanske du märker något betydande saknas en skärm. I demon jag visades uploadvr.com´s reporter hur 3Gbps dataöverföring till en skärmlös HMD fungerar, där också data för huvudets position sänds tillbaka till datorn. Nitero hävdar detta är ”inte direkt visar” vad den slutliga produkten kommer att kunna klara av , och bekräftade sina förhoppningar att kunna demonstrera och sälja denna till konsumenter senare i år.

I en separat demo, har Nitero en DK2 där bilden även komprimeras till ”omkring 4:1” Vad man kan se så finns det inga omedelbart uppenbara artefakter i den komprimerade bilden, vilket är skönt att se då komprimering av bilden utan tvekan att spela en stor roll i om denna teknik blir något verkligt, och inte bara vaporware (låtsasprodukt).

Några specifikationer:

• Fördröjningen ”i storleksordningen 1-2 millisekunder”
• Konfigurerbar kompressionsförhållanden från 4: 1 till 16: 1
• 4.6Gbps Datahastighet
• 3.5Gbps Effektiv stream
• Behöver inte vara inom synhåll, fungerar med flera enheter i samma rum
• Strömförbrukning ”som lågt som 500mW”

328f219

Det finns ett antal potentiella problem dock med den här tekniken. Till exempel så får tekniken kämpa rejält när antennen hamnar utom synhåll, vilket visas i videon ovan.

”Men vi planerar att ha en lösning på detta när vi lanserar produkten”, säger Kelly, men de är inte riktigt redo att visa upp den än. Lösningen kommer sannolikt att använda ”tre radiosändare för att kunna ge bättre täckning i rummet.” Mesecke tillägger att företaget kommer att visa upp en ordentlig demo redan på E3 i år.

Dessa är såklart rätt så kaxiga uttalanden, och många är på oss för att vet vilka partners vi pratar med. Men, Nitero vill inte inte avslöja vem dom är, och säger att de just nu för tunga diskussioner med ”alla” de stora headset-tillverkarna. Dvs Oculus, HTC och Sony. En intressant iakttagelse var när Palmer Luckey gjord sin Reddit AMA förra veckan och nämnde att ”det finns en rad tillbehör som kommer snart”. Det är möjligt att Niteros trådlösa sändare kan blir ett av dessa tillbehör, vem vet.

Endast tiden kan utvisa om Nitero verkligen kan leva upp till sina djärva påståenden och vilka de etablerade parterna egentligen är är. Men faktum är, om detta fungerar och produkter kommer redan under 2016, kan det betyda stora saker för VR som helhet. Många av de VR demos där man går runt hämmas av att man har en sladd hängande.

Intressant  teknologi och E3 är ju ”redan” i Juni, men jag är säker på att mer info läcker ut om detta är något att hoppas på.

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!