Tre anledningar till att Apple satsar på AR

Nya bevis på att Apple nu satsar fullt ut på VR/AR har dykt upp. Flera anställda på Imagination Technologies, företaget som gör grafikchipet i iPhone 7, har sagt upp sig för att istället bli en del av Apples team som utvecklar nästa generations grafikprocessorer.

De anställda som har hoppat av inkluderar COO John Metcalfe, designchefen Dave Roberts, och chefen för hårdvaruutvecklingsteamet Jonathan Redshaw.

VR/AR kräver mer datorkraft

Dessa avhopp tyder på att Apple nu utvecklar sin egen GPU (Graphics Processing Unit), troligen för kraftigt förstärka musklerna hos Apples nästa produkt för att kunna skapa högkvalitativa AR och/eller VR-upplevelser. GPUn i en mobiltelefon blir allt viktigare eftersom ny teknik som AR, VR och bildigenkänning kräver snabbare processorer av vad som tidigare behövts. På samma sätt som att video fortsätter att vinna popularitet som medium, kommer AR/VR applikationer inom kort att kräva kraftfullare grafikkretsar i morgondagens mobila enheter.

Varför ska Apple satsa på AR?

Hypen runt Apple och framtida tekniker har väl egentligen alltid hög, och dessutom har Apples VD Tim Cook vid ett flertal tillfällen nämnt att företaget satsar stenhårt på AR. Här är några av huvudanledningarna:

  • AR passar fint i Apples smartphone-centrerade vision. Apple är ett smartphoneföretag, och förväntas förbli det under överskådlig framtid, enligt kommentarer som gjordes av Cook i augusti 2016. Teknikjättens vision är en framtid där användarna ska kunna lita på sin iPhones för allt nödvändigt i sin vardag. Att bygga stöd för AR-funktioner i iPhone – med hjälp av förbättrade GPUer – ger användarna betydligt mer varierade användningsområden än om man ”bara” skulle bygga ett VR-Headset. Det beror på att AR kan användas tillsammans med andra enheter för att förstärka omgivningen, medan VR kräver användarens fulla uppmärksamhet och fördjupar dem i en virtuell miljö. AR har klart breda användningsområden för att skapa hjälpmedel i vår värld. Dock ligger utvecklingen på AR ca 3 år bakom motsvarande VR utveckling. Och massmarknaden väntas inte infinna sig förrän 2021 när det gäller AR applikationer.
  • AR appar kan stärka Apples tjänster. AR kan integreras i program för att förbättra användarupplevelsen. När tekniken blir allt mer populär kommer den bidra till att driva in intäkter från bolagets mjukvaruprodukter. Till exempel skulle Pokémon Go kunna generera upp mot $3 miljarder i intäkter till Apple under de kommande åren enligt Reuters. Det är viktigt eftersom Apple fortsätter att fokuserar på att bygga affärsområdet Services till en allt större inkomstgenerator.
  • Apple har problem att lansera annat än mobiltelefoner. Apple har en tuff tid bakom sig med sina sekundära enheter, i alla fall om man jämför med iPhone. Apple Watch var inledningsvis mycket populärt bland konsumenterna, men entusiasmen har snabbt avtagit. Antal skeppade enheter föll 55% jämfört med samma period förra året under Q2 2016 enligt IDC. Det är därför smartare att istället fokusera på att öka sin smartphoneverksamhet snarare än att bygga ett VR-headset, som är långt från ett säkert kort.

 

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om skribenten

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!