Vi testar: The Martian VR Experience

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Jag ska vara helt ärlig från start. Jag är ett stort, jättestort Scifi-fan. Har alltid varit det och jag har som ett personligt mission att se alla scifi-filmer som någonsin gjorts (1940-). Jag är inte där än, men ligger någonstans runt 90% strecket idag. Självklart har jag sett filmen The Martian, och gjort det flera gånger. Jag läste också boken för ett par år sedan och har lyssnat på ljudboken ett par gånger till vid det här laget. Att säga att jag gillar The Martian som bok och film är en underdrift. Men dom orden ska jag alltså ge mig in och recensera VR upplevelsen. För mig är det såklart inte helt enkelt att vara neutral och dessutom hålla normala förväntningar. Därför bör denna text läsas som när en scifi-nörd av rang, och VR-entusiast ut i fingerspetsarna ger sig på något av en önskeupplevelse.

Vacker grafik

Spelet ser bra ut i huvudsak, ingen tvekan, och relativt snabbt bli man varse om att hela upplevelsen är en adaption och snabbspolning av filmen. Vi dyker ner i ett antal händelser som utspelar sig under filmen och får där göra olika typer av uppdrag. Uppdragen i sig ger ingen större utmaning utan ska mest ses som att skapa någon form av interaktivitet i upplevelsen.

Precis som i Apollo 11 VR, så fångar appen känsla av skala och storlekar på ett riktigt bra sätt. När man dessutom kombinerar 3d-modeller och grafik från filmen med sandstormar och den klaustrofobi som huvudpersonen Mark Watney utsätts för så höjs pulsen stundtals ordentligt, även på mig. Detta gör att appar av detta slag fungerar väl för de som inte testat så mycket VR hittills.

The Martian VR-experience
The Martian VR-experience

Spretig struktur

Strukturellt sett är The Martian VR lite överallt. Tidförloppet hoppar helt enkelt mellan olika delar av filmen, och upplevelserna faller i två kategorier:

1) Korta spelsekvenser i riktig VR där du kan använda dina handkontroller med Vive och Oculus Touch

2) För det mesta tråkiga filmklipp med låg kvalitet, som visas på virtuella skärmar framför tittaren.

Och här kommer vi in på det första problemet med The Martian VR. Ungefär halva tiden i upplevelsen gör du egentligen ingenting förutom att titta. Att i slutet på 2016 släppa en VR-app som har så pass få spelmoment, räcker inte. Och har du sett filmen tidigare har du garanterat sett samma bilder, fast men mycket bättre kvalitet. Med tanke på att hela upplevelsen bara är ca 35 minuter lång, blir förhållandet mellan ren reklamfilm för biofilmen och riktigt kvalitativt VR-innehåll snedvridet. Hade denna typ av app kommit för ett år sen hade den med sannolikhet tagits emot med öppna armar. Men nu kräver vi mer. Speciellt av en fullpris-app som The Martian VR.

Är en snygg app med begränsad interaktivitet värd pengarna?

En VR-upplevelse som varar en halvtimme som till stora drag är en upprepning av filmen, visserligen med korta interaktiva delar här och där, bör inte kosta 20 euro. Jag vet inte riktigt hur 20th century fox tänkte om jag ska vara ärlig. Filmen har dragit in ca 228M USD i intäkter över världen hittills, och kanske skulle man ha satt ett lägre pris på VR-upplevelsen.

Och detta påverkar tyvärr helhetsintrycket av upplevelsen. Jag som scifi-fan tycker såklart att det är underbart att få uppleva materialet på nytt, men för de som letar nya roliga VR-upplevelser att slänga pengar på ska man kunna förvänta sig betydligt mer för ett sådant pris. Det är helt enkelt alldeles för lite innehåll för nästan 200 kr.

Appen i sig är inte dålig. För pengarna får du uppleva en handfull scener från förra årets högst framgångsrika Ridley Scott-mästerverk och gå in i rollen som huvudpersonen Mark Watney som spelas av Matt Damon i filmen. VR-upplevelsen är helt ok sett ur ett rent estetiskt perspektiv, om än någon begränsad tack vare filmsekvenserna. Att blanda filmsekvenser och renderade minispel på detta sättet fungerar dock bra och ger dig en klar uppfattning av hur det skulle kunna vara att leva som strandad astronaut på mars.

vrc martianvrÄr vi bortskämda? Eller ska vi ställa högre krav?

Ju mer jag funderar på upplägget i appen , desto mer inser jag att jag är rätt bortskämd med VR-upplevelser vid det här laget. Men att nya VR-upplevelser från och med nu måste ha bra spelvärde och mycket interaktion för att fungera väl är det ingen tvekan om. Tiden när man kunde producera ihop lite vad som helst, kalla det VR och sen sälja är över. Potentialen hos en VR-adoption av The Martian är skyhög, men man faller lite väl långt före mållinjen här. Och kanske är det också detta som gör att jag trots allt kommer ur The Martian VR med blandade känslor. Scifi är coolt, och jag konsumerar gärna samma film flera gånger, men jag är å andra sidan ingen typisk kund för denna typ av upplevelse. Vissa miljöer och känslan av att att vara övergivet på en öde planet finns där, och spelar exakt på det jag hade hoppats på. Men för 20 euro det frågan om denna typ av upplevelse är värd pengarna före den genomsnittliga tittaren. Där blir mitt betyg åt att det inte är det tyvärr.

Steam-betyget speglar också detta med tydlighet då reaktionerna är åt det klart negativa hållet. Frågan är om det är själva VR-upplevelsen man betygsatt, eller de problem som jag nämnt ovan.

Hade upplevelsen varit gratis (eller i alla fall klart billigare) och släppts som promo inför, under eller kort efter filmen hade det varit riktigt bra och någon som jag starkt rekommenderat till andra. Nu blir det en upplevelse i raden som tyvärr missar målet och inte lever upp till potentialen.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler