Virtual Reality vs. Augmented Reality – Vilket är bäst?

Virtual reality eller Augmented Reality? Vilket är bäst? Ja jag vet, det kan kännas som en aningen irrelevant fråga att ställa i dagsläget. Mest för att teknikerna är på olika ställen i utvecklingsfasen och att dom egentligen inte riktigt kan ställas mot varandra på detta sättet. Dock är det en fråga jag får relativt ofta, så jag tänkte härmed reda ut begreppen lite. Och ja, det går att jämföra äpplen och päron även om dom smakar lite olika.

För att avgöra vilket som är ”bäst”, måste man titta på vad som är Virtual Reality och Augmented Reality och vad skillnaderna är.

Virtual Reality

Enligt Virtual Reality Society, är virtuell verklighet en term som används för att definiera en tredimensionell, datorgenererad miljö.

CGI (computer generated imagery) miljöer presenteras för tittaren, så att denne i princip ser en konstgjord värld framför sig som liknar verkligheten, men inte riktigt. Så med Virtual Reality stiger man alltså in i en helt datorgenererad värld, som gör att man tror att man nästan är där.

VR-Headset
För att uppleva denna konstgjorda värld behöver man helst ett par VR-glasögon eller som vi ofta kallar det VR-headset. I dagsläget känner du säkert igen namn som Oculus Rift, HTC Vive, Google Cardboard och Samsung GearVR som alltså alla är VR-headsets som du sätter på huvudet. I headsetet finns det bland annat bildskärmar och elektronik för att känna av hur du lutar huvudet (headtracking). Det gör att när du vrider på huvudet (i verkligheten) så vrids även bilden i Virtual Reality, vilket gör att du kan vända dig om på samma sätt som du gör i verkliga livet. Med hörlurar och 3d-ljud kan du även höra var saker befinner sig. Om du exempelvis har en person bakom dig som ropar, hör du att denne står bakom dig. När du sen vänder dig om och tittar rakt på personen kommer ljudet nu framifrån och från källan. Detta samspel mellan headtracking och 3d-positionerad ljud är en av det starkaste faktorerna som förstärker den virtuella upplevelsen.

Med ett VR-headset på huvudet är du helt inne i den virtuella världen, och du ser inte längre något av den verkliga. Det gör att du hålls kvar i den konstgjorda miljön då det inte finns någon som stör från den verkliga. Samtidigt innebär det att du tappar uppfattning om vad som sker runt om dig. I nedanstående recension av Oculus Rift får du detta förklarat med i detalj.

 

Augmented Reality

Augmented Reality som även kallas förstärkt verklighet är en teknik som använder datorgenererade bilder (CGI) tillsammans med bilder och video från den existerande verkligheten. 

Augmented Reality, AR, en är en teknik som i högsta grad använder din vanliga verklighet runt om dig. Skillnaden mot det du ser normalt är att datorgenererade objekt och föremål läggs i ett lager på denna. Även här använder du AR-glasögon eller AR-headset på huvudet, och ser fortfarande din omgivning omkring dig. Till skillnad från VR som försänker dig helt i den datorgenererade miljön, är din omgivning fortfarande en viktig del i AR. Den vanliga verkligheten blir alltså duken som man målar virtuella föremål på.

Konstgjorda inköpslistor och hjälpmedel

För användaren upplevs detta som hologram och man kan interagera med dessa konstgjorda föremål på olika sätt var än i världen du ser dem. Detta innebär att du kan bära ett AR-headset på dig och samtidigt går runt i ditt hem och göra alla vanliga saker. Men där du exempelvis skulle kunna placera en konstgjord inköpslista på kylskåpet, eller ett nyhetsflöde på vardagsrumsbordet, eller väderprognos på fönster, eller..ja du fattar. När man väl placerat objektet på plats, ser du det alltid när du tittar åt det hållet. Man kan även lätt föreställa sig att AR kan användas för instruktioner och utbildning på detta sättet. Tänk dig att du står framför en komplicerad maskin eller befinner dig i en utmanande miljö som är ny. Genom att ha på dig ett par AR-glasögon kan du enkelt få en detaljerad instruktion som tydligt visar hur maskinen fungerar eller hur du ska agera i miljön. Möjligheterna är oändliga att ”förstärka” och ”augmentera” verkligheten runt om dig. Och just detta är en av anledningarna till att många människor, däribland Apples Tim Cook, tror att AR är framtiden , särskilt eftersom det skulle kunna hjälpa människor i verkliga situationer på ett sätt som inte kan göras på andra sätt.

 

kursbanner1

 

AR ligger ett par år bakom VR i teknikutveckling

Men, utvecklingen av AR-teknik är fortfarande i sin linda. Tekniken ligger fortfarande ett par år bort innan den blir tillräckligt bra för att kunna användas som i exemplen ovan. Googles Glass som vi såg för ett antal år sen, var ett första ”test” som inte gick speciellt bra. Projektet var en bra idé i princip, men var före sin tid och tekniken var långt ifrån tillräckligt bra. Utveckling behöver fortfarande hända för att göra AR-tekniken mer tillgänglig och lättanvänd. Men så fort tekniken kommer ikapp blir AR någon som kan hjälpa människor i de flesta områden i vårt samhälle.

I dagsläget finns det ett par olika exempel och produkter inom AR, där Microsoft Hololens är den som kommit längst just nu och faktiskt har en produkt du kan köpa. Även om Microsoft har kommit långt är produkten i högsta grad fortfarande i utvecklingsfasen. Men en prislapp på runt 30.000 kronor är Hololens givetvis långt ifrån att bli en konsumentprodukt. Nedanför ser du en kort infofilm som förklarar mer om vad Hololens är.

https://youtu.be/aThCr0PsyuA

 

 

AR vs VR. Vilket är bäst?

Frågan som jag ställde i början av denna artikel, blir därför svår att svara på. Virtuell verklighet har fått mer hype eftersom utveckling nått lite längre, och man behöver inte alltför dyr teknik för att komma igång och uppleva det. En Google Cardboard kan du köpa i närmaste teknikaffär för en hundralapp. Vill du har mer avancerad upplevelse går en Samsung GearVR på ca 1500:- och pc-baserade ”highend” produkter som Oculus Rift och Vive och ligger på mellan 7 och 9.000 kr. Sony som lanserar Playstation VR nu i oktober, lägger sig på runt 5000 kr. Det finns även redan en stor mängd spel/underhållning/utbildnings-program tillgängliga för alla VR-plattformar. Och många stora företag som Sony, Facebook, Google, HTC och Samsung satsar stenhård för att dagligen släppa nya VR-upplevelser.

I det hänseendet ligger AR fortfarande ett par år bakom. Tekniken måste förfinas och priserna komma ner. VR kan skapa verkligt spännande upplevelser som bygger på samma berättartradition som böcker, film och teater med helt konstgjorda världar och miljöer, men för daglig användning och som redskap för att förbättra våra liv har AR större potential. Därför är jag rätt övertygad om att vi på sikt kommer få se hur dessa två tekniker flyter ihop till en enda produktkategori. Ett headset som både kan visa helt datorgenererade världar, och samtidigt släppa in en bild från omgivningen och skapa AR-upplevelser.

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!