VR effektivt vid behandling av fobier

Är du spindel- eller höjdrädd? Med hjälp av VR kan alla dina fobier botas. Här nedan nämns case där VR används för att du ska kunna komma över din skräck för spindlar.

Mimerse släpper app som lindrar din spindelfobi

Svenska utvecklaren Mimerse som under de senaste åren satsat rejäl på VR-programvara för terapi i kliniska miljöer, släpper nu sin app för de som lider av spindefobi (arachnofobi)

Appen, som mycket passande kallas för Itsy, hjälper folk som har besvär att lindra symptomen av sin spindelfobi. Genom olika spel och uppgifter lär du dig gradvis att bli mer och mer bekväm med de små krabaterna.

Arachnofobi som är är en överdriven och orationell rädsla för spindlar, trots att många spindlar är helt harmlösa, får en person att känna ett starkt obehag i närheten av dem. Ibland kan även ett objekt som bara påminner om en spindel trigga en panikattack, och även om många av oss inte ser det som ett dagligt problem så är en mild form av obehag runt spindlar långt ifrån ovanligt.

Itsy6

Genom Itsy, lär du dig gradvis att hantera denna fobi. I början handlar det om pyttesmå söta clownspindlar, men ju längre du kommer, desto större och mer verkliga blir spindarna. Under behandlingen samlar du poäng och möter bossar och lär dig gradvis hantera din skräck.

Spelet som är utvecklat i samarbete med Stockholms Universitet har nyligen testats på över 100 personer i en kontrollerad testmiljö. Här kan du läsa mer om projektet.

Itsy kan nu laddas ner från Oculus Home för Samsung GearVR.

Följ med när Vanja Wikström testar Itsy för att bli av med sin spindelfobi

Vanja testar Itsy

VR i människans tjänst

Mimerse är företaget som ligger bakom VR-appen Itsy, som är ett program som säger sig kunna vara ett nytt sätt att bota spindelfobi med hjälp av VR. I samarbete med Samsung har man idag släppt första avsnittet i en serie där vi får följa med bloggaren Vanja Wikström på hennes resa mot att bota sin eländiga spindelfobi.

Med kampanjen  får vi se om det fungerar!

Kolla in första avsnittet här:

Detta är en av våra artiklar på temat “VR i vården”. För dig som vill fördjupa dig i detta spännande område så har vi samlat all information du kan tänka dig med både våra egna och andras artiklar på vår portalsida. Där avhandlar vi: “Tillämpningar & case på VR inom vården” – “Studier/forskning” – “Risker/baksidor” – “Hur ni kan implementera VR i er vårdverksamhet”, och mycket mer. Kolla in Immersivts vägledning till VR i vården!

Gillar du artikeln? Dela den med dina vänner!

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Epost

Nyhetsbrev: Missa inget om VR/AR!

Signa upp idag och få Sveriges bästa omvärldsbevakning kring immersiv teknik (VR/AR) + exklusiva tävlingar, erbjudanden och inbjudningar

Våra senaste artiklar

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *