VRSverige i gröna Almedalen

Rapport från Almedalen

Efter inbjudan från Grön ungdom för någon månad sedan begav jag mig till den svenska idyllen Visby i fredags. Jag har varit på Gotland många gånger tidigare, men aldrig så här specifikt på Almedalsveckan. Målet var dels att delta i ett seminarium om framtidsteknologier, men också att knyta kontakter och att spana in om VR redan slagit igenom hos en bredare publik. Slutligen var jag där för att se vad majoriteten inom digital kommunikation gör för tillfället.

Har man varit på Gotland ett par gången vet man att vädret är en viktig faktor för hur man upplever staden. Det kan vara helt fantastiskt eller helt åt skogen. När solen lyser och temperaturen ligger över 20 grader är nog Visby en av de trevligaste städerna man kan besöka på sommaren. Visby har allt – historia och gamla anor, strandhäng och barer, och dessutom bara ett stenkast från Stockholm.

Denna fredag var nog en av de bättre dagarna vädermässigt. Med strålande sol och 23 grader varmt, visade Gotland upp sig från sin allra bästa sida.

Digitalisering är ordet

Almedalsveckan är i sig ett rätt så märkligt men oerhört häftigt fenomen i sig. Under en vecka samlas alla proffs inom politik, kommunikation, marknadsföring och en stor del av näringslivet på ett och samma ställe. Man nätverkar, kommunicerar, diskuterar och jobbar på sin marknadsföring. Alla är här. Åtminstone alla som tycker att de har något att säga, och det fullkomligen vimlar av digitala kommunikationsproffs i varenda hörn. Almedalsveckan som pågår i en vecka brukar nå sin höjdpunkt vid onsdag någon gång, och sen börjar en del utställare få nog och packar ihop sina saker. Det är en oerhört intensiv miljö på alla sätt.

Men tillbaka till VR.

Framtid eller scifi?
Framtid eller scifi?

Huvudanledningen till att jag besökte Gotland denna fredag var att vi på VR Sverige blev inbjudna av Miljöpartiet och framför allt Grön Ungdom till att delta i ett seminarium på temat ”Framtid eller Science Fiction” för ett par månader sedan. Seminarieformen skulle bli en publikbefriande gameshow där åhörarna i slutet skulle få gissa och tycka till om vad man trodde var verklighet eller påhittat.

VR kommer revolutionera framtidens transportbehov

Jag valde givetvis att tala om VR och om hur jag är övertygad om att tekniken kommer att revolutionera framtidens transportbehov. Och här menar jag den mängd av transporter som vi människor gör i onödan varje dag. Som att till exempel åka över stan för att ha ett möte, eller över landet för att skriva på ett papper, eller för den delen över en kontinent för att besöka en seminarievecka på Gotland.

Vi människor är idag oerhört bra på att kommuniceraIRL - In real Life digitalt med varandra. Vi ringer, mailar, sms:ar, chattar, skypar och gillar saker på Facebook till höger och vänster. Men så fort vi ska komma till skott och ta ett beslut på riktigt, måste vi helt plötsligt ses IRL. Varför är det så?

Det är som att våra fantastiska digitala kommunikationssätt inte riktigt når hela vägen fram till andra människor. Den stannar precis innan målet och väntar på att vi ska föra till det sista lilla med hjälp av en personlig relation mellan fyra ögon.

VR tar den digitala kommunikationen hela vägen

Jag tror att VR skulle kunna hjälpa till att överbrygga just detta. I VR ser du inte bara den andra personen på en bildskärm, utan det känns verkligen som att du befinner dig i samma rum som den du träffar. Du kan se kroppsrörelser och snart även ansiktsuttryck från den andra personen. Det är förvånansvärt hur mycket starkare ett möte i VR blir, jämfört med till exempel Skype, även om man bara ser den andra personen som en tecknad avatar.

Om man möter en person som man känner sedan tidigare, går det väldigt snabbt att haka på samma intima personliga relation, i och med att man faktiskt känner igen kroppsrörelser och andra personligheter. Men även då du möter främlingar får du direkt en mycket starklare och personlig relation än traditionella kommunikationssätt på distans.

TITTA VIDARE: Videoklipp inför seminariet som spelades in på plats i Visby i fredags. 

VR som kommunikationssätt är fortfarande i sin linda

Men åter till Almedalen, där platsen vi hade seminariet på direkt blev proppfullt av ett par hundra unga människor fulla av energi. Eventet som helhet blev en succé och ett plus för den gameshow betonade seminarieformen.

Telia använder VR i marknadsföringen
Telia använder VR i marknadsföringen

Under dagen gick jag även runt bland nästan alla tält och paviljonger för att spana efter fler VR-relaterade inslag. Telia hade 360-video tillsammans med Samsung GearVR i sin monter, Eon hade 360-video för att stärka barns intresse för vatten och simkunnighet, och TV4 körde ett par 360-filmer i sin studio, där man bland annat visade upp Stefan Borgs Burmareportage.

Men i övrigt var det inte mycket vad jag kunde se. Det är möjligt att en del utställare visat saker tidigare under veckan, men det var även slående hur pass lite VR det faktiskt fanns.

Sammanfattning

Ordet Digitalisering var verkligen ett ord som hördes överallt. Och man kan tycka att en så pass revolutionerade kommunikationsform som VR borde synts bättre. Men, samtidigt som man får en reality check och inser att vi fortfarande är i förstadiet till VR-revolutionen, så är det svårt att inte se hur väl ett VR-tema skulle kunna fungera på Almedalsveckan. Och jag blir allt mer övertygad om att vi på VR Sverige kan göra massor på den fronten.

VR är en teknik som kommer påverka framtidens kommunikation, och när man kan koppla ihop till saker som utbildning, engagemang, empati och samhällsbyggnad och motarbeta utanförskap får det ytterligare vikt i samhällsdebatten. Jag är övertygad om att det kommer se annorlunda ut nästa år.

 

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!