VR-Nytt: Oculus Home, Google spelfestival, Galaxy Note7 och lite mer Pokémon

Idag skriver vi om att Oculus uppdaterar Oculus Home till version 1.6 som bland annat inkluderar automatiska uppdateringar. Google anordnar ny spelmässa i september med fokus på VR/AR. Dessutom premiärvisar Samsung snart Galaxy Note 7 och slutligen lite mer Pokémon såklart. 

Oculus Home 1.6 får automatiska uppdateringar och kontroll över bandbredden

1.6 uppdateringen av Oculus Rifts mjukvaruplattform, Oculus Home, innebär två viktiga nya funktioner till plattformen: automatiska uppdateringar av appar och kontroll över bandbreddsgränser.

Den första förändringen, och kanske oculushomebandwidthden mest intressanta är högst efterlängtad. VR-utvecklare jobbar ständigt på att förbättra sina VR-upplevelser, även efter det att man börjar sälja sin produkt. Det göt att en kontinuerlig uppgradering av programvaran är nödvändig. Och som alla med en smartphone vet vid det här laget, kan det lätt bli väldigt väldigt många uppdateringar efter ett tag.

Hittills har Oculus Rift-användare varit tvungna att göra detta manuellt via ett antal steg, och har man många VR-appar installerade är det mindre roligt. Det har varit särskilt irriterande när du startat upp ett spel bara för att direkt inse att spelet behöver uppdateras innan det kan starta. Och den typen av besvikelse vill man givetvis undvika så långt det går. Med den nya funktionen, som du slår på i inställningarna, kommer Oculus Home automatiskt pyssla om all dina appar. Men, men automatik ofta kommer ett annat problem, nämligen bandbredden. Ingen vill ha en app som ständigt ligger och tankar saker från nätet när man gör andra saker. Därmed är även den andra funktionen extra viktig i sammanhanget.

Den nya funktionen gör helt enkelt att du kan ställa in hur snabbt du vill att Oculus Home ska kunna ladda ner saker. Så genom att ställa in en övre gräns hindrar du programvaran att ta för mycket bandbredd i anspråk.

Google anordnar ny spelfestival i september

Googles nya konferens/festival handlar enbart om spel. Sökjätten sa på torsdagen att de kommer vara värd för en spelfestival i San Francisco den 24 september där fokus kommer ligga på indieutvecklare som vill bygga appar till Google Android. Team som är intresserade att delta kan lämna in sina spel till Google innan den 14 augusti, där sedan värden kommer avgöra vilka spel kommer presenteras på konferensen. Offentliga företag dock får inte delta i detta, enligt Google själva.

Google kommer slutligen välja ut tre vinnare från ett trettiotal finalister som får en rad olika priser, inklusive Google Tango enheter och stöd till Google annonskampanjer som gör att utvecklare kan tjäna ännu mer pengar genom sina appar med fria Google-annonser.

Google uppmuntrar starkt utvecklare att bygga VR och AR program som använder Googles Daydream VR Toolkit. För precis som Facebook, Samsung, HTC och en rad andra företag som försöker att bygga upp VR-industrin, behöver Google tredjepartsutvecklare och företag för att skapa spel, upplevelser, filmer och övrig content för VR. Ju mer roliga och intressanta saker som finns att göra i VR, desto mer sannolikt blir det att folk investerar i  hårdvaran. Titta på filmen nedan om du vill veta varför Google satsar på så mycket på VR.

 

Så här skulle ”Pokémon GO” skulle kunna se ut på Microsoft Hololens

Pokémon GO är på allas tungor just nu, så även våra. Spelet är beroendeframkallande och kombinationen med att man hela tiden rör på sig gör det väldigt lätt att fortsätta vilja spela. Många använder även ord som revolutionerande, men i ärlighetens namn är det inte för appens användande av AR. Just nu använder Pokémon Go tekniken för att göra ett simpelt spelmoment lite roligare och ta kul bilder, men inte så mycket mer än så. Genialt såklart, men väldigt simpelt ändå.

arexplain1

Även om själva spelet är väldigt enkelt och bristen på riktig AR är tydlig, mest på grund av att våra telefoner inte inte är tillräckligt bra, är Pokémon GO givetvis en monstersuccé i social interaktion och spontan rörelseglädje. Dessutom är det klar nostalgi för många.

Men hur skulle en app liknande det vi ser i Pokemon GO kunna se ut på Microsoft HoloLens-plattform, som ju faktiskt är en riktig AR produkt? Kolla in videon här:

Denna konceptfilm är inte representativ för någon av spel som är på väg snart, utan ska istället ses som ett exempel på hur samma teknik kan användas i högkvalitativ AR. I filmen syns hur en Pokemon faktiskt kan gå runt i den verkliga miljön, och är ett tydligt indukation på mer avancerad AR-teknik. Demon är gjord i Unity tillsammans med HoloLens SDK.

Kan detta vara hur nästa generation av Pokemon GO skulle kunna ser ut? Jag tror att vi kommer se en rad liknande (och bättre) varianter på Pokémon GO på HoloLens framtiden. 

Samsung lanserar Galaxy Note7 nästa månad

Som väntat har Samsung nu meddelat att nästa Note telefon är på väg. Den senaste versionen kommer heta Galaxy Note7, och premiärvisas på Samsung Galaxy unpacked i New York den 2 augusti.

GalaxyNote7_Announcement

Det är också intressant att Samsung väljer att kalla den nya telefonen Galaxy Note7 stället för Galaxy Note6.

Men självklart är för att göra det tydligare för konsumenter att förstå vart den nya telefonen hamnar i utbudet. Note7 är en telefon i samma generation som S7 och S7 Edge, men med större skärm och penna. Det blir helt enkelt mindre förvirrande.

Vad som däremot inte nämns än är hur Note7 passar in i VR segmentet. Kommer Note7 att fungera med nuvarande GearVR? Eller kommer telefonen bli den första att stödja Googles nya Daydream headset och standard? I maj presenterade Google sin nya VR plattform, Daydream där bland annat Samsung stod som en huvudpartner, så vi följer nyfiket denna utveckling vidare.

 

 

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om skribenten

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!