Allt om Enterspace VR-center från Starbreeze: Test, nya spel, intervju

Enterspace är ett VR-center från Starbreeze för förstklassig virtual reality. Det ligger i centrala Stockholm och är den första platsen i Europa där man kan uppleva det unika VR-headsetet Star VR med 210 graders synfält och 5K-grafik, och spel som Ringwalker, The Raft, The Mummy och John Wick. Vi har testat! 

Dessutom hittar ni här vår intervju med två av nyckelpersonerna från Enterspace / Starbreeze från före öppningen.

Uppdatering (september 2019): Efter fjolårets trista ekonominyheter kring Starbreeze, så verkar Enterspace VR-arkad tyvärr ha dragit sin sista suck och har nu officiellt slagit igen. För den som är intresserad av att testa en VR-arkad i Stockholm så rekommenderar vi vår guide till VR Stockholm på nedanstående länk:

LÄS MER: Den stora guiden till VR Stockholm – alla VR-arkader, events, företag och mycket mer

Innehåll

Vi testar spelen på Enterspace

Spelen på Enterspace VR-center Stockholm

På Enterspace VR-center kan du uppleva 4 unika VR-upplevelserRingwalker och The Raft – multiplayer med speciella interaktionsmoment och stark storytelling. The Mummy och John Wick – spelas med StarVR, premium-VR-headsetet framtaget av Starbreeze och Acer. Vi har testat! Är spelen värda ett besök på Enterspace?

Efter ett halvårs väntan har Enterspace äntligen öppnat och vi kan med glädje säga att det varit värt väntan. Lokalen öppnar med 4 olika upplevelser som är mellan 10-12 minuter långa. Två av dem är gruppupplevelser för 3-4 personer medan de andra två är för en person åt gången där ni kan tävla om vem som knäpper hem flest poäng. Upplägget passar utmärkt för både små och stora grupper.

Enpersonsupplevelserna använder Starbreezes egentillverkade StarVR-headsets som vi varit ivriga att få lägga vantarna på, med både högre upplösning och dubbelt så brett synfält som de headsets som går att köpa i butik.

Innanför dörrarna möts du av en lång bar, där du och dina kompisar kan ta något att äta medan ni väntar på er tur. I källaren en trappa ner ligger VR-attraktionerna som är som hämtade ur en science-fictionfilm. Genom ett mörkt rum leds du fram av en upplyst brygga till ett av de fem rummen där VR-upplevelserna kommer utspela sig.

Ringwalker

Ringwalker spel på Enterspace

Vi får först testa Ringwalker, paradnumret på Enterspace som de utvecklat helt och hållet för sina VR-arkader i Stockholm och Dubai. Rakt fram i rummet hänger 4st Vive-headsets med tillhörande ryggsäcksdatorer. Rummets sidor är försedda med svartmålade staket, spakar och knappar byggda för att kunna interageras med i VR. Detta gör Enterspace unikt, det finns inget annat ställe i Sverige där du kan TA i VR-världen.

Efter en kort genomgång med instruktörerna drar vi förväntansfullt ner headseten över ögonen. Mina kompisar är nu klädda i rymddräkter, och när jag sträcker fram mina händer ser jag att även jag förvandlats till en astronaut. Det känns till en början otroligt märkligt att ha bytt kropp och vi står en minut och skrattar och highfivear med våra nya händer. Men min hjärna har snart kopplat om och blir helt absorberad av rymden som omger oss.

Vi befinner oss inuti en enorm rymdstation på en liten plattform och blickar ut över en kolossal rymdhangar. En grupp astronauter svävar omkring på avstånd och tycks upptagna av allt vad en astronaut nu har för sig. Vi spelar som tre rymdturister och ska just få en guidad tur genom Saturnus ringar. Håret reser sig när  plattformen vi står på hakar loss från stationen och vi sakta glider ut i kosmos och in i ett hav av isberg. I rymden finns ingen som hör dig, och de tolv minuter vi har framför oss tar ett antal oväntade vändningar där vi måste samarbeta för att komma vidare.

Det här är en upplevelse som kommer lämna få orörda, en starkt visuell upplevelse som definitivt förstärks av att vi kan minnas den tillsammans. Ringwalker kommer i framtiden utökas med fler episoder och det ska bli riktigt spännande att se hur berättelsen utvecklas.

Är det däremot en tävling ni är ute efter går ni med fördel på någon av de andra upplevelserna.

The Raft

Vi befinner oss djupt inne i ett mörkt, surrande amerikanskt träsk på en flotte som ser ut att vara redo att falla sönder. Med ett smörgåsbord av olika gevär till vårt förfogande ska vi ta oss över en lång kanal kantad av horder av mutanter, både små och stora, i dom märkligaste former.

Här är fokus på samarbete och för att samla så många poäng som möjligt gäller det att skjuta allt som rör sig. Det dyker upp monster från alla håll, så det är till stor hjälp att kunna ha tre vänner som täcker flottens alla sidor. För att lätta på stämningen har jag och mina vänner transformerats till ett gäng stereotypa sydamerikanska byfånar.

Stämningen i The Raft är inte lika allvarlig som i de andra upplevelserna, men kampen om poängen gör detta till kanske det mest intensiva spelet. Titt som tätt blir det några sekunders välbehövd paus innan någon i gruppen plötsligt blir övermannad och de andra måste komma till undsättning.

The Mummy

Star VR under spel på Enterspace

The Mummy som spelas i StarVR-headsetet har ett alldeles eget specialbyggt rum och är gjort för att spelas ensam. Du kommer in och får sätta dig på en svart bänk och får ett stort automatgevär i famnen. När spelet startar finner du dig sittande på kanten av en helikopter med benen dinglande ut i luften. Bänken du sitter på vibrerar kraftigt till dånet från helikoptermotorn och gör spelet ännu mer övertygande.

Skog breder ut sig under dina fötter. En ambulans kör förbi i hög fart och strax därefter springer en handfull zombies. Helikopterföraren beordrar dig förskräckt att skjuta ner dem, och det blir snart en het eldstrid mellan skåpbilar fyllda med poliser och grupper av odöda springandes efter. Det känns till en början tryggt att sitta högt ovanför marken, men det ska snart visa sig att du inte sitter så säkert som du tror…

Även den här upplevelsen samlar en poäng och det gäller att peppra ner så många vålnader du hinner.

John Wick

John Wick är en yrkesmördare som genom åren skaffat sig en imponerande samling fiender. Här har du en riktig bärsärkagång framför dig. Utöver ett StarVR headset över ögonen får du även en tung automatpistols-atrapp i händerna och skickas till en lyxjakt där du blir attackerad från alla håll och kanter – både på långt håll och i närstrid.

Det blir elva adrenalinfyllda minuter med pekfingret krampaktigt fastklistrad på avrtryckaren. Din kumpan ser till att du alltid vet var fienden kommer ifrån och det gäller att då och då ta betäckning bakom en bardisk för att undvika att bli träffad. Den här upplevelsen passar utmärkt för en tävling, går ni dit i grupp kan ni dra ut poängen efteråt. För den som har en Vive eller Rift hemma kanske John Wick känns lite väl likt något du kan spela hemma, men det är ett perfekt tillfälle att få testa StarVR-headsetet.

Lite om tekniken: StarVR och Leap Motion

Ett par element sticker ut ordentligt även för den som är inbiten VR-fantast. Är man en nybörjare så betyder mervärdet från dessa upplevelser en hög ribba för andra VR-upplevelser att nå upp till!

  • StarVR! De som testat VR tidigare kommer direkt märka skillnaden. De breda skärmarna och linserna är den mest markanta skillnaden. Hela synfältet täcks så när som på en tunn svart kant upp- och nertill och längst ut i periferin om man vrider ögat långt ut åt sidan. Det är tydligt att bredare synfält i VR kommer vara ett måste i framtiden. Upplösningen är också märkbart bättre, äkta 5K upplösning. Utbredd över bredare skärmar är det snäppet vassare än Vive Pros upplösning vilket verkligen är välkommet.
  • Leap Motion-sensorn som används i Ringwalker för att visa dina händer i VR. Leap Motion för VR har tidigare mest involverat att interagera med ogreppbara saker i luften, men i kombination med fysiska objekt känns Leap Motion klockrent. Det här är äkta mänsklig interaktion i VR, inga kontroller ligger mellan dig och det digitala. Det gör otroligt stor skillnad att se och känna igen sina vänners handrörelser i VR miljön och att dessutom ta tag i deras hand och känna den på riktigt.

Star VR på Enterspace

Star VR och riktig virtuell interaktion med fysiska miljöer och objekt är något som är unikt för formatet VR-arkad. Det, tillsammans med att det alltså finns riktigt slipade och roliga spel på Enterspace, är bara ytterligare skäl till att du bör besöka denna nya VR-attraktion så snart du bara kan!

Uppdatering: Tre nya spel på Enterspace

Precis före jul så kom det ut tre nya spel att testa på Enterspace: Knightfall VR, Ape-X och det mer barninriktade Dream Academy. Vi har inte hunnit testa dem än, men här är trailers på dem!

Bonus: Intervju med Daniel Arnberg och Maeva Sponbergs

Inför öppningen av Enterspace så fick vi träffa och intervjua Daniel (f d VD för Enterspace) och Maeva (kommunikationschef)

Bakgrund

daniel arnberg enterspaceDaniel Arnberg, medgrundare: Var med och startade Enterspace 2016. Bakgrund inom astronomi och astrofysik. Jobbat på Sciss i 7 år med Enterspace-grundarteamet. (Staffan Klashed, Sciss grundare, delar VD-rollen med Daniel på Enterspace). Teamet kommer från edutainment – planetarium, science centers. Daniel gillar framförallt idén med astronomi som inkörsport till intresse för matematik, ingenjörskap, vetenskap.

maeva sponbergs starbreezeMaeva Sponbergs: Startade på Starbreeze 2014, totalt 20 år i spelbranschen. Har jobbat med olika funktioner inom PR, marketing, operations.

Starbreeze startade som ”work for hire”-spelutvecklare 1998, och är nu nordens största indiespelutvecklare. Noterades 2014 på first north / nasdaq, ”vilket gör att spelare som gillar oss kan lägga en veckopeng eller månadspeng på att köpa aktier i Starbreeze”, som Maeva säger. Enterspace-uppköpet kom som en följd av projektet StarVR som är ett joint venture med Acer.

Idén med Enterspace började med att Daniel ville göra som ett eget The Void, men för specialintresset rymden. Med VR öppnades möjligheterna att erbjuda känslan att besöka olika planeter, att bli en riktig rymdutforskare. ”Visst, saker som att upphäva gravitation är svårt, men med VR kommer man närmare än någonsin”, säger Daniel. Enterspace första VR-center ligger på Sveavägen 14 i Stockholm och öppnar ”i höst” (vi återkommer så snart vi vet mer exakt).

En försmak på känslan som Enterspace vill erbjuda går att få genom science fiction-kortfilmen ”Wanderers” av Erik Wernquist. Erik jobbar nu som art director på Enterspace. Kolla in Wanderers (4 minuter lång) här!


En annan film som Erik har producerat går att se här: ”Cassini’s grand finale” från NASA Jet propulsion labs

LÄS MER:  ”Turnaround VR öppnar VR-arkad i Göteborg”(Det är tydligt att Enterspace definierar ”VR-center” som något annat än den utrustning som finns tillgänglig för hemmabruk)

Ambitionen med Enterspace

Cynikern skulle kunna hävda att VR (än så länge) är en nisch, och astronomi är en nisch – så hur stor är egentligen målgruppen med ett kombinerat intresse för båda?

På det svarar Daniel att Enterspace vill driva attraktionen med premium, location-based VR till att bli som den nya generationens biobesök. En ”happening” – en destination att besöka tillsammans med vänner.

Daniel berättar om visionen för innehållet med rymdtema: ”Innehållet kommer vara ett rikt, episodbaserat narrativ som utspelas i en värld ett par hundra år in i framtiden (så det finns såklart SF-element också). Karaktärer att följa och äventyr att uppleva, tillsammans med andra. Vi vill att man ska kunna åka rymdhiss, ta sig ut i solsystemet och upptäcka saker. Gå på en yta som ser ut som Mars och ta upp en sten, lägga den nånstans, få ett analyserat sample. Upptäcka att ’såhär ser Valles Marineris faktiskt ut’. Utforska isstrukturerna i Saturnus ringar, osv.”

Upplevelsen blir ”äkta mixed reality”, där man kan gå runt i rummet, interagera ordentligt, få en upplevelse av närvaro. En stor bonus är att kunna se varandra i VR. När det blir så enkelt som att bara gå förbi och testa så kommer många förstå lockelsen, tror åtminstone vi på VRSverige.

LÄS MER: ”VR är mer än bara spel: utbildning”

Rymdtemat är en naturlig start. Men Daniel hintar också om andra sorters innehåll. ”Det kommer antagligen redan till hösten”.

Enterspace har planer på att öppna flera center. De vill testa många typer av innehåll, expandera till större platser, men också skifta innehåll på befintlig lokal. Att skifta innehåll kan innebära att använda samma miljöer men skapa andra interaktioner/skeenden.

De kommer satsa ordentligt på reklam i media under och efter lanseringen, och basunera ut att det görs nåt unikt för Stockholm. Det är tydligt att Enterspace vill erbjuda nåt som sticker ut – även för de som är ordentligt inkörda på VR redan. Vi tror att detta kan bli nåt man verkligen vill rekommendera till sina vänner när man har testat en första gång!

Hur är upplevelsen när man stiger in på Enterspace?

Det kommer finnas 6 ”poddar” (rum) när det öppnar. 3-4 personer kan spela i varje pod. En episod utspelar sig på 30 minuter (ett besök).

enterspace vr podd

Det kommer finnas en sittande, mer passiv del av upplevelsen. På så vis finns möjligheten till en bra introduktion – kanske vill man bara testa på den passiva biten först.

Hårdvarumässigt ligger Enterspace i framkant, inte bara genom StarVR-headsetet som såklart kommer användas. Ett gäng intressanta addon-teknologier finns för tracking och interaktion. ”StarVR kommer vara en del av vad vi öppnar med”, säger Daniel men vill inte nämna några andra hårdvarupartners ännu.

”Man kommer kunna betala för ett medlemskap, kanske också en grupp-setup där man vill fortsätta följa episoder”. Som ett ”season pass” kanske? ”Vi funderar på ett upplägg där vi kan ha rymdtema fram till kl 22 på kvällarna, sen gå över till ’After dark’ och mer ’game night’. Vi kommer lyssna på vad gästerna vill ha!” säger Daniel.

Stockholm och VR-communityn

”Det är enormt kul med så mycket VR-aktivitet just här i Stockholm, det finns många spännande företag. Att ha en plats att samlas på hoppas vi blir en stor bidragande faktor till communityns välmående. VR ska bli lika populärt som bio eller spela smartphonespel – och vi vill jobba tillsammans med resten av Stockholms startupscen för att driva fram det”, säger Daniel.

Starbreeze och StarVR då?

”Det finns en nära synk (på innehållssidan) mellan Starbreeze och Enterspace, och i längden vill vi ha ett delat utbud och content roadmap”, säger Maeva. Starbreeze har en växande VR-katalog: 2 släppta titlar och 4 utannonserade: t ex King Kong, The Mummy, John Wick, och The Raft (action på flotte för 4 spelare samtidigt).

starvr headset

StarVR är fokuserade på VR-hårdvara för VR-centers/lokaler, och har ingen plan idag på ett konsumenterbjudande. Att optimera för location-based innebär att erbjuda nåt riktigt unikt. Mycket extra utrustning/tillbehör som förstärker upplevelsen. ”T ex så har vi en helikopterbänk till John Wick, med en ”buttkicker” med kraftfull haptisk feedback. Inte bara ger det en häftig inlevelse när man skakar och vibrerar inne i en virtuell helikopter – vi har också märkt att det tar bort illamåendet”, säger Maeva.

Den amerikanska biografkedjan IMAX var den första kunden till StarVR. Idag finns StarVR på två IMAX-anläggningar: en i Los Angeles och en i New York. Med Enterspace kan nu Starbreeze själva kontrollera tempot för utrullningen på många olika platser.

”Genom Starbreeze uppköp av Enterspace och nära partnerskap med Acer så har vi en stark kombination av innehåll, location-based VR och premium-hårdvara – en ganska bra setup för framtida business”, säger Maeva.

LÄS MER: ”Starbreeze och Acer tar StarVR till marknaden”

Och sist – nån kommentar om kopplingen virtual reality / augmented reality?

Maeva: ”Starbreeze har funderat på AR som spelplattform, men det känns fortfarande tidigt för oss. VR har minst 10 års utveckling bakom sig redan, och VR/AR kommer säkert mötas i samma device inom 5-10 år. Tillsammans med Acer kan vi fortsätta iterera och driva på utvecklingen, och vi vill fortsätta pressa tekniken framåt för riktig high-end, premium VR. För 5K 210 grader VR behöver vi 1080 TI Founder’s Edition, och vi för en diskussion med NVIDIA om att kunna använda dubbla grafikprocessorer också.”

Niclas Johansson

Niclas Johansson

Niclas är entreprenör, teknikfreak och expert på användarperspektivet av digitaliseringen. Han är återkommande gästföreläsare och facilitator på Berghs och Hyper Island, och har därtill föreläst om digitala trender och verksamhetsutveckling hemma i Sverige på bl a Offentliga Rummet, såväl som internationellt på Wearable Tech World och Quantified Self Conference. Niclas driver Immersivt.se (f d VRSverige.se) - landets största sajt om VR/AR som har omvärldsbevakat och hjälpt verksamheter att komma in i tekniken sedan 2013.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Niclas Johansson

Niclas Johansson

Niclas är entreprenör, teknikfreak och expert på användarperspektivet av digitaliseringen. Han är återkommande gästföreläsare och facilitator på Berghs och Hyper Island, och har därtill föreläst om digitala trender och verksamhetsutveckling hemma i Sverige på bl a Offentliga Rummet, såväl som internationellt på Wearable Tech World och Quantified Self Conference. Niclas driver Immersivt.se (f d VRSverige.se) - landets största sajt om VR/AR som har omvärldsbevakat och hjälpt verksamheter att komma in i tekniken sedan 2013.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!