HTC Vive – Allt du behöver veta

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

HTC Vive – Allt du behöver veta

Sammanfattning

HTC Vive är definitivt en VR-produkt som har det mesta. Den är kul att använda tillsammans med andra och ger en mycket bra inblick i hur det bästa inom konsument-VR ser ut just nu. För tillfället står HTC Vive lite i en klass för sig med rörelsekänsliga kontroller, roomscale och ett starkt samarbete med Valve. Var dock medveten om att den stora konkurenten Oculus svarar upp och passerar flera av dessa punkter senare i höst.

Snabbfakta HTC Vive

  • Tillverkare: HTC i samarbete med Valve
  • Releasedatum: 2016-03-29
  • Köps: antingen via htcvive.com eller Inet, Komplett, Webhallen
  • Pris: 9490 SEK
  • Vad som ingår: headset, två rörelsekänsliga kontroller, två väggmonterade basstationer, kablar och manual.
HTC Vive
HTC Vive

 

 

 

 

 

 

Bakgrund

HTC lanserade i början av 2016, i samarbete med Valve, VR-headsetet HTC Vive som faller inom kategorin highend-VR. Systemet drivs av en speldator och är en direkt konkurrent till Oculus Rift.

LÄS MER: HTC Vive närmar sig 100,000 sålda enheter

Programvara och spel

SteamVR från Valve
SteamVR från Valve

Vive är stark förknippat med Valve och Steam. I dagsläget finns alla spel och appar tillgängliga via SteamVR. Steam som är världens största butik för spel har nu ett hundratal färdiga spel och upplevelser att köpa. Det finns även en rad gratis demos och testappar som är väl värda att testa. Med andra ord kommer du inte ha brist på saker att göra med din Vive.

LÄS MER: 171 VR-titlar som kommer ut under 2016

3:e parts program

Förutom programvara via Steam kan du som vill bygga egna appar göra detta via Unity3D och Unreal Engine 4. Båda programen är gratis att ladda ner och använda. Du kan även ladda ner andras demos och småprogram för på så sätt öppna upp för fler saker att se och göra i VR.

Hårdvara

HTC Vives rörelsekänsliga kontroller
HTC Vives rörelsekänsliga kontroller

Just nu (juli 2016) är det HTC Vive som kan skapa den mest kompletta VR-upplevelsen på marknaden. Paketet innehåller ett headset och två basstationer (som används för att
spåra var i rummet du befinner dig. Dessutom får du med två rörelsekänsliga handkontroller vid köp. Just denna faktor är det som gör HTC Vive till det mest attraktiva konsumentkit som säljs just nu. Med röreslekänsliga kontroller kan du se dina händer i VR, vilket skapar ytterligare en nivå av närvaro i Virtual Reality.

Headsetet i sig innehåller två separata 1080 x 1200 skärmar vilket ger en total upplösning på 2160 x 1200. Skärmarna körs med 90 Hz bilduppdatering, vilket är samma som Oculus Rift. Men precis som med Oculus så är HTC Vive en generation 1-produkt och enskilda pixlar kan defintivt ses med blotta ögat.

LÄS MER: HP och HTC tar fram prisvärt VR-paket tillsammans

Roomscale

En av de mest enastående egenskaperna hos HTC Vive är det som kallas ”Roomscale” och innebär helt enkelt att du kan sätta upp en område på upp till 4,5×4,5 meter och sedan röra dig fritt inom detta område. Istället för att trycka på en joystick för att röra dig kan du alltså gå framåt i rummet genom att gå som vanligt inom den area som du har bestämt.

När du närmar dig kanten på området dyker en konstgjord vägg upp så du lätt kan känna var du är, och därmed slippa gå in i en vägg eller hinder. Just denna 1:1 relation mellan verklig och virtuell rörelse är det som gör systemet så bra för VR. Det höjer definitivt känslan till nästa nivå.

Tekniken bakom roomscale

HTC Vives basstationer
HTC Vives basstationer

Tekniken fungerar tack vare Valves positioneringsteknik som heter Lighthouse. När du köper en HTC Vive får du med två basstationer som måste monteras upp på väggen eller höga stativ. Efter att dessa två lådor kopplats till strömuttaget börjar dom genast att sända ut laserstrålar i rummet. Strålarna är osynliga för människoögat och är så pass svaga att ingen risk för skador på ögonen föreligger. För att kunna spåra ditt headset sveper sedan dessa 120 gånger i sekunden över rummet. Sedan kommer det geniala med Lighthouse. På både headsetet och kontrollerna sitter ljuskänsliga sensorer, som känner av när ovanstående lasrar träffar. Tack vare att det sitter 20 sensorer på varje enhet kan HTC Vive redan räkna ut var i rummet du befinner dig. Och detta med millimeterprecision.

LÄS MER: Tips på hur du installerar din HTC Vive[/vc_column_text][vc_message message_box_style=”3d”]

Fördelar:

  • Samarbetet med Vive skapar starka band till Steam vilket gör HTC Vive både framtidssäkert och ger ett brett utbud
  • Mest kompletta systemet (till slutet av 2016)

Nackdelar:

  • Dyrt
  • Behöver snabb speldator
  • Kräver att du har ett fysiskt område på minst 2,5×1,5m fritt

[/vc_message][/vc_column][/vc_row]

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om skribenten

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!