Oculus Rift för bara 4.200 kr (inklusive Touch) – permanent prissänkning!

Du vet väl att du kan köpa en Oculus Rift för bara 4.200 kr, inklusive Touch-handkontroller?

Om du har tänkt att hoppa på denna generation av high-end VR så rekommenderar vi att du passar på nu. Under Oculus Connect 4-konferensen 11:e oktober så utannonserade Oculus att de har gjort en permanent prissänkning. Det nya låga priset på $399 dollar, vilket motsvarar c:a 4.200 SEK med påslag för moms, har uppdaterats även på Amazon.

Såhär kan du beställa Oculus Rift + Touch

På grund av att Oculus har relativt kort erfarenhet som distributör av hårdvara och ingen central distribution i Sverige har svenska handlare inte rätt priser i dagsläget. Men köper du via Amazon UK så får du ett pris inklusive frakt på ca 4.200:-. Det torde vara mycket attraktivare än exempelvis 8.480:- hos Webhallen eller 5.999:- hos Inet. Då handlar du istället från världens mest rutinerade ehandel. Det innebär t ex att du kan förvänta dig support i toppklass om du skulle behöva det längre fram. (Vi vill betona att svenska återförsäljare inte är att beskylla, då det är Oculus ansvar att rulla ut rätt priser globalt).

En HTC Vive, som också har haft en ordentlig prissänkning, kostar nu 7.500 kr. Det må vara något av en smaksak om man föredrar smidig roomscale eller fantastiskt ergonomiska Touchkontroller och integrerat ljud, men med en sån prisskillnad till närmaste konkurrenten så måste vi rekommendera Oculus Rift + Touch till den som står och väljer mellan den och en Vive.

[amazon_link asins=’B073X8N1YW’ template=’ProductAd’ store=’vrsverige0b-21′ marketplace=’UK’ link_id=’c4ec106b-b832-11e7-ab6d-558ff410663e’]

Gratis spel som följer med när du köper Oculus Rift

Som grädde på moset så medföljer ett antal gratis spel och appar när du köper Oculus Rift + Touch. Bland dessa finns några av de bästa spelen/apparna som har släppts! Listan är som följer:

Robo Recall – Extremt polerad högoktanig action

Dead and Buried – Vilda västern-dueller med zombies. Kul multiplayerspel!

Medium – Kreativt verktyg där du skulpterar som med modellera och andra material

Quill – Kreativt verktyg där du kan måla och animera

Lucky’s Tale – Ett 3d-plattformsspel i Mario/Sonic-stil

Det finns även gott om gratis upplevelser som är tillgängliga för alla. Några av dessa är Echo Arena, Facebook Spaces, Farlands, Toy Box och First Contact. Självklar rekommenderar vi att även ladda ner Steam/SteamVR, och där får man inte missa gratisspelet The Lab med många polerade små upplevelser.

Tillbehör / bra att ha till din Oculus Rift

Utöver paketet med VR-glasögon och handkontroller så rekommenderar vi att köpa till antingen en 5 meters förlängningssladd eller en extra Oculus sensor (där förlängningssladd också ingår) för att få till väl fungerande roomscale-tracking.

Oculus sensor
Förlängningskabel USB

Vi har lyckats bra med att sätta upp två sensorer diagonalt mot varandra (då behövs förlängningssladden) men den rekommenderade lösningen är tre sensorer då du sätter två framför dig och en bakom dig. För mer information om att sätta upp roomscale till Oculus Rift så rekommenderar vi denna artikel från Oculus själva.

Är din dator ”VR ready”?

Du måste kolla så du har en dator som kan driva ditt VR-system. Om du inte redan är ett VR- eller tv-spelsfan är det stor risk att din dator är inte är tillräckligt snabb/modern för att nå upp till den standard som krävs för att köra en Oculus Rift. Här är de rekommenderade specifikationerna, som Oculus VR själva har skrivit.

Om du vill testa den dator du redan har är det enklast att använda Oculus egna kompatibilitetsverktyg. Gå hit och följ instruktionerna!

Grafikkort:

– NVIDIA GTX 970 / AMD 290 eller bättre/nyare

Detta är rejäla spelkort i 3-4000kr klassen, och är i särklass den viktigaste komponenten i din nya VR-dator. Fuskar/snålar man på denna biten är du illa ute redan från början. Missa inte detta. Vill du spara en slant rekommenderar vi en titt på blocket/tradera för att leta upp prisvärda begagnade kort. Du kan spara mycket pengar på detta.

Cpu/Processor:

– Intel i5-4590 ekvivalent eller större

Har du en I5 från Intel så är du med all sannolikhet på den säkra sidan.

– 8 GB + RAM:

Inga konstigheter – 8 eller 16GB RAM är standard idag.

– Kompatibel HDMI 1.3 videoutgång:

Har du ett nyare grafikkort köpt under 2014 och framåt har du troligen detta. Observera att många av dessa kort dock fortfarande inte når upp till godkänt i prestanta.

– 3x USB 3.0-portar + 1x USB 2.0-port

Du behöver en mängd USB portar. Om du har ont om just USB3-portar kan ett alternativ vara att skaffa ett pci-e instickskort och på så sätt utöka antalet USB3 portar.

LÄS MER: Behöver du köpa en PC till din Rift eller Vive? Våra budgetalternativ för desktop eller laptop här!

Jämför Oculus Rift med andra VR-headsets

Vi har satt ihop en jätteguide till dig som vill ha hjälp att välja bland alla VR-glasögon på marknaden. Kolla in Immersivts ”Ultimata guide till att välja VR-glasögon” här!

Ett steg i helt rätt riktning

När Oculus släppte Touch-kontrollerna i december förra året så kostade Rift + Touch 800 dollar. Detta blev för oss drygt 9.000 SEK, då momsen är inkluderad i svenska priser till skillnad från amerikanska. Erbjudandet av Oculus Rift för bara 4.200 kr inklusive Touch innebär således mer än en halvering från originalpriset. Det är både väldigt prisvärt, och framförallt en signal på en positiv utveckling för marknaden – en utveckling som bara gynnar oss som slutanvändare. Kommer du hoppa på?

(Länkarna är affiliate-länkar – handlar du genom dem så hjälper du vrsverige.se ekonomiskt med en liten slant.)

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

2 reaktioner på ”Oculus Rift för bara 4.200 kr (inklusive Touch) – permanent prissänkning!”

  1. Erik Jansson

    Nu hoppar jag på! 🙂 Nu är priset såpass attraktivt att jag inte kan hålla mig längre. 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om skribenten

Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!