Ultimata guiden till VR-glasögon: Vi testar och jämför alla modeller!

Om du står i färd med att köpa VR-glasögon (även kallade VR-headset) har du kommit rätt! Denna guide tar upp allt du bör tänka på för att välja rätt VR-glasögon för dig. Vilka prisklasser finns det? Vilka skillnader är det egentligen mellan alla modeller? Ska man vänta tills det kommer något nytt? Vi riktar oss inte bara till ”VR-nybörjare” utan vill med denna guide peka ut nya vinklar och detaljer även för dig som är mer insatt!

Sedan konsumentmarknaden för VR öppnades upp med Google Cardboard, Gear VR, HTC Vive och Oculus Rift så har mycket hänt. Många nya aktörer har kommit, och det finns idag VR att köpa i ett prisspann från några tior upp till tiotusentals kronor. Vi har spenderat hundratals timmar och testat allt som finns därute tillsammans med både proffs och kompletta nybörjare, för att kunna ge dig rätt rekommendation. Det finns många faktorer som påverkar köpvalet – (bl a vilket utrymme man har, användarvänligheten, utbudet av spel och appar och inte minst komforten) – och dessa tänker vi ta upp i denna guide!

Hur man navigerar i denna guide

För att du lättast ska hitta till rätt del i denna djupgående guide så har du tre verktyg till din hjälp: Innehållsförteckningen, jämförelsetabellen och köpguiden.

  1. Innehållsförteckningen (direkt härunder) är bra om du redan vet ungefär vilken modell (eller vilken TYP av VR) som du är intresserad av. Du kan också välja att grotta ner dig i diskussionen om de olika kriterierna för att välja VR-glasögon.
  2. jämförelsetabellen får du en visuell översikt av pris, specifikationer och funktioner, och kan hoppa direkt till den modell du vill läsa mer om. Praktiskt om du är ute efter ”billigaste VR-glasögonen” eller ”VR-glasögon med högst upplösning”, etc.
  3. Om du är redo att gå på vår rekommendation så hoppa direkt ner till köpguiden där vi presenterar våra val: Bäst i Test enligt Immersivt!

Vårt mål är att hålla denna guide uppdaterad med övergripande vägledning om vad som är rätt typ av VR-glasögon för just dig. Med tiden kommer vi fylla på med länkar till djupare artiklar/recensioner för respektive modell. Tycker du att guiden saknar något? Kommentera eller maila hemskt gärna till oss!

Innehåll

Jämförelsetabell: Alla VR-glasögon

Detta är för dig som älskar att jämföra specifikationer i detalj! Vi har tagit fram den mest kompletta översikten över VR-glasögon på marknaden.

Tabell: VR-glasögon släppta i Sverige

Dessa VR-headsets finns att köpa i butik eller online från svenska e-handlare.


Övriga VR-glasögon: ej släppta (i Sverige) än, eller främst för icke-konsument (B2B)

I denna guide fokuserar vi på de VR-headsets som finns att köpa i Sverige för dig som är ”vanlig konsument”. Vi har också valt att begränsa hur många tekniska specifikationer vi lyfter fram i tabellen ovan. Läser du detta i mobilen så bör hela tabellen synas i landskapsläge… Hoppas du håller med om att det är på en lagom lätthanterlig nivå 🙂

MEN! Om du vill dyka ännu djupare ner i tech specs och jämförelser med precis ALLT på marknaden – inklusive kommande headsets, de som inte har släppts i Sverige och även VR-headsets för företagsbruk – så har vi satt ihop något alldeles speciellt. Kolla in vårt detaljerade datablad som inkluderar produktfakta om dessa VR-glasögon:

  • Oculus Quest
  • Oculus Rift S
  • Valve Index
  • Vive Cosmos
  • HP Reverb
  • Samsung Odyssey
  • Pimax 5K/8K
  • Varjo
  • Vive Pro / Pro Eye
  • Xtal
  • Mirage Solo
  • Shadow
  • … och ÄNNU FLER.

Få tillgång till Immersivts

VR-glasögon : produktfakta

Få vår LÖPANDE UPPDATERADE, grundliga jämförelse mellan alla VR-headsets – idag!

När du registrerar dig så får du även Immersivts nyhetsbrev som skickas ungefär varannan vecka och ger dig landets bästa omvärldsbevakning kring VR och AR. Du kan närsomhelst avsluta prenumerationen, och då tar vi bort dig helt från våra register.

  • Konsument-headsets
  • Ej släppta än (i Sverige)
  • För företagsbruk
  • Våra rekommendationer


Detta produktblad kommer vi återkomma till och fylla i med ny information om utkomna och utannonserade VR-glasögon åtminstone en gång i kvartalet, och nästa stora uppdatering kommer snabbare än så (med tanke på de nära förestående släppen av Oculus Quest, Valve Index, HP Reverb m fl. Så signa upp för att bli in riktig ”immersiv insider” idag!

Köpguide: Vilka VR-glasögon ska DU välja?

Då vi löpande testar samtliga modeller av VR som finns ute på marknaden så kan vi lugnt säga att det finns olika svar för olika typer av användare. Här har vi satt ihop våra topprekommendationer på VR-headsets – helt utifrån vilken kategori just du tillhör! (OBS! Under 2019 kom det många nyheter på VR-marknaden, och inte minst så blev den första Rift ersatt av nya Rift S och Vive av Vive Cosmos. Vi är på gång att uppdatera guiden med dessa nyheter – men nedanstående rekommendationer står fast.)

Rekommenderas till ALLA

Om du så bara är liiiite intresserad av VR tycker vi att du ska skaffa en Oculus Quest! För bara omkring 5.000 kr så får du en magisk manick som du både kan spela, surfa och titta på film eller t o m testa social VR med.

För dig som vill komma igång billigast och enklast möjligt

Om du tar det för vad det är så kan du faktiskt uppleva en hel del ”nästan-riktig-VR” med billiga VR-glasögon till mobilen av typen Google Cardboard, och då rekommenderar vi Homido Mini som är både snygg och extremt portabel.

Om du vill ha det bästa på marknaden – oavsett budget

Har du en värsting-gaming-dator redan och vill satsa fullt ut på VR? Om du absolut vill köpa VR idag så är det HTC Vive Valve Index (vi uppdaterar snart denna guide med vårt Index-test) med dess klanderfria spårning som gäller – eller t o m en Pimax 5K (om du vill beställa från utomlands – finns inte släppt i Sverige).

(Dessutom rekommenderar vi att du som har denna typ av budget ÄVEN köper en Oculus Quest när den kommer ut!)

”Bubblare” – rekommendationer med viss reservation

Playstation VR är valet för dig om du redan har en Playstation 4 (gärna en Pro)

Nintendo Labo VR är för dig som redan äger en Switch (och om du vill ha ”ordentlig VR” så köper du antagligen ytterligare en till modell – se topprekommendationen ovan!)

Oculus Rift S är för dig som vill ha kraftfull VR till PC men ändå uppskattar enklare handhavande och ett lägre pris än värsting-VR-modellerna ovan.

Med det överstökat så går vi vidare in på själva guiden till att välja VR-glasögon:


Översikt: ”Alla” VR-glasögon och headsets

VR-glasögon

VR-branschen är ung, men sedan de första VR-headseten till PC för konsumenter släpptes 2016 så har det börjat komma en hel del alternativ på marknaden. Vi kan såklart inte gå igenom precis ALLA VR-glasögon här – men vill du titta närmare på B2B-produkter, VR-headsets som inte finns i Sverige, osv, så kan du som sagt komma åt den ”kompletta produktguiden” här ovan. Och för den som letar efter den besläktade kategorin ”AR-glasögon” så har vi skapat en helt egen guide!

Genomgången är indelad i kategorierna ”VR till mobilen (billiga/premium)”, ”Standalone”, ”VR till spelkonsol” samt ”VR till PC”. Nedan får du en översikt över alla de viktigaste VR-glasögonen!

Kategori: VR till mobilen (”VR-glasögon”)

Ett enkelt sätt att börja med VR är att köpa något av alla de VR-glasögon där du stoppar in din smartphone. Det finns två ”viktklasser” av VR som används tillsammans med en smartphone, och det är viktigt att känna till skillnaden mellan de båda! Det finns ”VR-glasögon som funkar till nästan alla telefoner (”billiga VR-glasögon”) och de ordentliga mobil VR-satsningarna: Gear VR från Oculus/Samsung (”premium VR-glasögon”), som bara funkar tillsammans med en handfull flaggskeppstelefoner. Här reder vi ut hur ”billiga” och ”premium” mobil VR skiljer sig åt.

Google Cardboard + varianter (”Billiga VR-glasögon”)

Totalpris: från 3000 kr (från 30 kr, plus en billig Androidtelefon)

google cardboard vr-glasögon till mobil

Den VR som de flesta tänker på när de hör ”VR-glasögon” är varianter av Google’s Cardboard-satsning. När Google lanserade Cardboard 2014 var målet att nå ut med VR till så många som möjligt. Detta genom att skapa ett par VR-glasögon som dels bara kostade några kronor att tillverka, och dessutom kunde använda en mobiltelefon som skärm och processor.

Resultatet blev en kartonglåda med ett par billiga linser. Dessutom släppte Google referensdesignen för Cardboard fri, så väldigt många alternativ i många prisklasser (och material –”Cardboard” behöver inte vara gjorda i kartong!) har släppts från andra tillverkare.

Cardboard fyller visserligen sitt syfte med att visa nybörjare en glimt av vad VR har att erbjuda. Tyvärr tror många av dessa nybörjare att Cardboard är riktig VR och avfärdar all VR som en fluga när de har testat några 360-filmerna och enkla demos.

I Cardboard-designen har man EN fysisk knapp (oftast helt enkelt en kapacitiv knopp som tappar på telefonskärmen när den sitter i headsetet). På vissa enkla varianter saknas t o m knappen. Isåfall är det enda sättet att aktivera en knapp i en VR-meny att stirra på den i några sekunder (något som kallas ”gaze control”). Vissa appar ger dig också möjligheten att koppla en bluetooth-handkontroll för att styra – men det är helt upp till utvecklaren vilken sorts kontroller och interaktioner som appen stöder.

Olika varianter av Cardboard VR-glasögon finns att köpa i många butiker. Ofta kostar dessa inte mer än några tior. Har du ett enkelt syfte i åtanke, som att visa en 360-film för många personer samtidigt, eller att ge bort VR-glasögon som en giveaway? Då funkar Google Cardboard – annars bör du titta på något bättre.

Exempel: Google Cardboard (original), Clas Ohlson VR-glasögon, Homido Mini, Bobo VR, VR BOX, Viewmaster, Homido VR V2

Fördelar 

  • Det enklaste sättet att testa VR idag
  • Om du har ett riktigt billigt headset i kartong eller plast gör det inget om det går sönder / tappas bort

Nackdelar

  • Knappt någon möjlighet till interaktion annat än enkla menyval
  • Rent tekniskt en sämre upplevelse som inte når upp till lägstakriterierna för godtagbar VR (minst 60 bilder per sekund, under 20 ms latency mellan att du rör på huvudet och att bilden uppdateras), dvs kan lätt ge dig huvudvärk eller illamående

LÄS MER: Vi har samlat ihop rekommenderade appar och spel till Cardboard (främst Android men vissa finns även till iOS) – kolla t ex in Bra nybörjarappar på Cardboard och Appar för filmtittande på Cardboard och Äventyrsspel för Cardboard

LÄS MER: Såhär kommer du igång med Cardboard VR-glasögon till din mobil

Gear VR (”Premium mobil-VR”)

Samsung Gear VR VR-glasögon till telefonen

Totalpris: Från c:a 4.500 kr (exempel: Samsung S6 + Gear VR)

Samsung Gear VR, med sina medföljande enkla ”peka och rotera”-handkontroller, är verkligen ett smidigt sätt att komma bort från begränsningarna med Google Cardboard men utan att behöva lägga en stor peng på PC-baserad high-end-VR. Tack vare att mobilen i dessa headsets slår över till ett speciellt VR-läge så flyter upplevelserna på bättre om man jämför med appar till Cardboard.

  • Man behöver faktiskt inte VR med fri rörlighet (6DoF) och supergrafik för att få en bra VR-upplevelse. Det är självklart en stor fördel som adderar till helhetsupplevelsen men viktigast är idén, genomförandet och storyn. Detta blir tydligt med Gear VR!
  • En del i Immersivts verksamhet är att demonstrera VR för de som vill lära sig mer. Det kan vara på våra egna Immersive Open House, eller VR som företagsaktivitet istället för t ex bowling och biljard. I samband med detta träffar vi många som aldrig testat VR eller som endast har testat det genom billiga Cardboard VR-glasögon. Deras reaktion efter att ha testat Gear VR med motion-kontrollen (eller Oculus Go) och ett av de bättre spelen, brukar nästan alltid vara ”WOW!”, följt av frågan ”vad kostar det här?”. Det är alltså inte fel att titta på mobil VR som är ett betydligt billigare alternativ.

Dock är dessa headsets endast kompatibla med ett begränsat urval smartphones – Samsung S6 och uppåt är det som gäller för Gear VR. Gear VR har släppts i fyra generationer. Se till att du skaffar en version som passar din mobiltelefon!

Fördelar med Gear VR

  • (Om du har en kompatibel telefon) Det billigaste sättet att komma igång med ”helt ok VR” (framförallt för mediakonsumtion eller enkla sociala upplevelser)
  • Medföljande handkontroll kan t o m användas för FPS-spel, flygsimulatorer etc
  • Många bra appar och spel släppta på plattformarna

Nackdelar

  • Du kommer bli avundsjuk på ”riktig VR” som ger 6dof rörelsefrihet
  • Du kan ta slut på mobilens batteri – inget Candy Crush på tunnelbanan hem!

LÄS MER: Den ultimata guiden till Gear VR

Kategori: Standalone (”Allt-i-ett-VR”)

Efter att försäljningen av high-end-VR till PC har gått långsammare än mångas förväntningar så har ”standalone VR” blivit en jättesatsning från de stora tillverkarna. Idén med standalone är att hitta en gyllene medelväg mellan prestanda/kvalité och kostnad/tillgänglighet, så de stora massorna kan få ”tillräckligt bra VR för ett bra pris”. Vi håller med om att standalone är den rätta vägen framåt, och ser fram emot en massa spännande utveckling. Dock ska man vara medveten om att de allra häftigaste VR-upplevelserna antagligen inte kommer bli tillgängliga i detta segment.

Oculus Go

oculus go fristående vr-glasögon standalone

Totalpris: Från 2.400 kr (allt i ett)

Oculus Go är i princip en Gear VR sett till grundspecifikation och funktionalitet – men ändå så mycket mer. Om valet står mellan Gear VR och Oculus Go så rekommenderar vi att du kollar in vår kompletta Oculus Go-recension. Sammanfattningsvis så får Oculus Go vår varma rekommendation för prisvärdheten, det stora appbiblioteket och enkelheten i användning. Standalone är här för att stanna!

Fördelar med Oculus Go

  • Priset!
  • Du behöver inte använda din mobil och ta slut på dess batteri

Nackdelar

  • Kort batteritid
  • Likt Gear VR kommer du antagligen bli sugen på friheten som 6dof medför

LÄS MER: VRSverige testar Oculus Go – Lättillgänglig och prisvärd allt-i-ett-VR

Skydda din Oculus GO med VR Cover

Oculus Quest

Totalpris: Omkring 5.000-6.000 kr

Oculus Quest

Oculus Quest släpptes äntligen i maj 2019, och den förändrade på en gång hela VR-landskapet med friheten i full 6DoF-spårning med handkontroller och inga sladdar. Lägg till en riktigt solid lista av högprofilerade släpptitlar och ett aptitligt pris för hela paketet, och du har en vinnare – eller som vi sa i vår recension/guide: äntligen är kompromisslös VR här!

Sedan Quest släpptes har entusiaster dessutom öppnat upp helt nya möjligheter genom sideloading, dvs att ladda in innehåll som inte finns på Oculus egen appstore. Extralåtar till Beat Saber, spel som Quake eller det nya mästerverket Tea For God – eller t o m använda Quest som ett trådlöst PC-VR-headset för den som har datorn som klarar av det(!). Allt detta och mer kommer man åt genom den enkla appen Sidequest som finns på både PC och Mac. Oculus Quest är en riktig milstolpe och vårt absoluta favorit-VR-headset.

Fördelar med Oculus Quest

  • Hårdvarumässigt ett på alla sätt toppspecat och designat par VR-glasögon
  • FRIHETEN! Att utan sladdar kunna göra nästan precis vadsomhelst i VR är magiskt

Nackdelar

  • Än så länge begränsat utbud av mjukvara, nästan bara spel
  • Klarar inte att köra de allra tyngsta och häftigaste VR-spelen och upplevelserna på grund av den begränsade processorkraften

LÄS MER: Allt om Oculus Quest – vår stora guide och recension till marknadens hetaste VR-headset

Kategori: VR till spelkonsol

Om man redan äger en spelkonsol av den senaste generationen så finns nu ett par alternativ i form av Playstation VR (till Playstation 4) och Nintendo Labo VR (till Nintendo Switch). PSVR är prestandamässigt nästan (men inte riktigt) uppe och nosar i klassen PC-VR, och Laoo VR är en lekfull tagning på VR som liknar billig VR till mobiltelefoner men som ändå har några äss i rockärmen tack vare Nintendos uppfinningsrikedom.

Om man redan äger en PS4 eller en Switch så är båda dessa produkter värda att kolla in. För Xbox One-ägaren finns än så länge inget VR-stöd överhuvudtaget.

PlayStation VR

Totalpris: Från c:a 6000 kr (inklusive Playstation 4 Slim)

Playstation VR, VR-glasögon till PS4

Playstation VR kom ut i oktober 2016, alltså en stund efter de två ”stora spelarna” HTC Vive och Oculus Rift. Sen dess har den visat sig vara en betydelsefull motpart – PSVR har nu sålts i över tre miljoner enheter, och det finns idag många spel av hög kvalitet till plattformen. Dessutom har det kommit en hel del exklusiva titlar som bara går att spela på PSVR. Är du sugen på VR-glasögon och äger en PS4 men ingen ordentlig gamingdator (och är ok med sladdar) så är Playstation VR alternativet för dig!

Fördelar med PSVR

  • Väldigt starkt stöd av utvecklare, många bra titlar
  • Komforten – den sitter väldigt bra och välbalanserat på huvudet

Nackdelar

  • Spårningen är mindre precis än andra 6dof-lösningar
  • Optik och grafik är inte i samma klass som PCVR

LÄS MER: VRSverige testar PSVR / Allt om Playstation VR

Nintendo Labo VR

Totalpris: c:a 4.300 kr (inklusive Nintendo Switch)

Nintendo Labo VR-glasögon

Nintendo Labo VR är Nintendos svar på cardboard. Genom att bygga ihop kartong till VR-headset, för sedan skjuta in din Nintendo Switch har Nintendo gjort en rolig och lekfull VR-lösning till sin bärbara konsol med enkla medel. Labo VR är en ren leksak – riktad till barnen och dig som inte riktigt tar VR på allra största allvar.

Fördelar med Labo VR

  • Lekfull utformning – bonus för barnen att få bygga ihop headsetet själv
  • Finurliga gameplay-element tack vare Nintendos påhittighet

Nackdelar

  • Tekniskt väldigt svag – upplösningen och och uppdateringsfrekvensen i Switch är inte så höga som VR egentligen kräver
  • Kartongmaterialet är inte det mest hållbara, går lätt sönder och särskilt med tanke på att målgruppen är barn

Kategori: VR-headset till PC

För att få tillgång till de allra häftigaste VR-spelen och upplevelserna behöver du titta på VR-headset till PC, som också innebär den dyraste prisklassen. Då krävs det en kraftfull Windowsdator (eller i Vive’s fall funkar även en Mac för 50.000 kr…) med ett hyfsat nytt grafikkort. Med all processorkraft som används så får du möjligheten till en mer detaljerad grafik och djupare inlevelse än något annat på konsumentmarknaden. Om du är en riktig VR-entusiast kanske du t o m tycker att det bara är PC-VR som är ”riktig VR”.

VR-headset till PC kräver en budget. Vad är din?

  • En stationär dator som är s.k. VR Ready av både Oculus och Microsoft, går att köpa från endast 6500kr.
  • Den billigaste bärbara dator som är kompatibel med Windows Mixed Reality (de har lägst systemkrav) går att hitta från 6500kr men då är det många spel som inte kommer fungera. Därför rekommenderar vi att inte köpa en dator med billigare grafik än GTX 1050. Dessa finns från 7500kr.
  • Helst ska man ha en dator med GTX 1060 eller högre vilket också är dagens minimikrav av HTC Vive. Dessa börjar vid 8000kr för en stationär och 10500kr för en bärbar.
  • Tittar vi på grafikkort för stationära datorer räcker det som sagt med att köpa ett GTX 1050 för att köra VR med Oculus eller Microsofts VR-glasögon. Dessa finns från låga 1400kr vilket är perfekt om man vill uppgradera sin nuvarande dator.
  • Tittar vi på GTX 1060 eller bättre, börjar det dock bli riktigt dyrt vilket vi kan tacka kryptovalutorna för. Grafikkortens beräkningskraft används nämligen för att utvinna kryptovalutor såsom bitcoin, vilket har gjort att butikernas lager står tomma och att priserna har skjutit i höjden. På grund av detta kan det vara en bättre deal att köpa en ny stationär eller bärbar dator med det grafikkort man vill ha och sälja sin gamla stationära.

(Prisuppgifter från februari 2018)

Tre olika plattformar har seglat fram i detta segment: Oculus (endast ett headset: Rift), Vive/Steam (flera headsets) samt Windows Mixed Reality (flera headsets).

Oculus Rift

Oculus Rift VR-glasögon till dator

Total kostnad: Från 11.000 kr (inklusive en desktop-PC för 6.000 kr)

Företaget Oculus kickade igång hela den moderna VR-utvecklingsvågen med sin kickstarterkampanj 2012. 2014 blev de uppköpta av Facebook och två år senare kom flaggskeppsprodukten Oculus Rift ut. Det var dock först i slutet av 2016 som de kom in i matchen ordentligt när deras rörelsekontroller Touch kom ut. Sedan dess har de kommit ikapp konkurrensen både tekniskt och innehållsmässigt – några av VR-världens allra bästa upplevelser är exklusiva titlar till Oculus Rift.

LÄS MER: Använd Revive för att spela exklusiva Oculus-titlar på din Vive

Oculus Rift kostade från början 599 dollar + 199 dollar för Touch. Efter flera prissänkningar har Rift nu kommit ner till 399 dollar inklusive Touch och två optiska sensorer. För bästa roomscale-upplevelse kan man köpa till en tredje sensor. Det finns indikationer på att Oculus Rift idag är det bäst säljande PCVR-headsetet.

Fördelar med Oculus Rift

  • Touch-kontrollerna är de bästa på marknaden när det gäller att känna som att ens händer finns i VR
  • Native stöd för Lone Echo, Edge of Nowhere och andra titlar som hör till de bästa VR-spelen

Nackdelar med Oculus Rift

  • För att få roomscale jämförbar med Vive så behövs en extra sensor, och att du har tre långa USB-kablar från datorn ut i rummet
  • Touch-kontrollerna tar en stund att vänja sig vid om man inte är en gamer, vilket har en betydelse t ex när du ska visa VR för din familj

LÄS MER: Oculus Rift permanent prissänkt – ska du köpa en?

HTC Vive (Steam VR-headsets)

Totalpris: 14.500 kr (inkl desktop-PC för 8.000 kr)

HTC Vive VR-headset till PC

HTC Vive (framtaget i nära samarbete med Valve, ägare av Steam) började skeppa precis efter Oculus Rift, och blev snabbt det ledande PC-baserade VR-headsetet. Detta tack vare sin bäst-i-klassen ”lighthouse”-tracking, de medföljande rörelsekontrollerna, och den roomscale-upplevelse med full rörelsefrihet som var unikt för plattformen. Bland hardcore VR-entusiaster har Vive länge varit det främsta valet, både för ”roomscale” och för den nära kopplingen till plattformen Steam.

Fördelar med HTC Vive

  • Den bästa och enklaste roomscale-upplevelsen på marknaden
  • Det finns tillbehör att köpa som utökar funktionaliteten, framförallt Vive trackers

Nackdelar

  • Om du inte köper Deluxe Audio Strap för 1300 kr extra är den inte särskilt bekväm på huvudet och du måste mecka med externa hörlurar
Skydda din HTC VIVE med VR Cover

LÄS MER: VRSveriges stora guide till HTC Vive

Windows Mixed Reality

Med Windows Mixed Reality har Microsoft breddat den satsning på immersiv teknik som de påbörjade med AR-headsetet Hololens. Tack vare en liknande spårningsteknik som i Hololens så slipper du externa sensorer eller stationer ute i rummet och kan ändå röra dig fritt med 6dof på din spelyta. En rad olika tillverkare har släppt WMR-headsets utifrån en gemensam referensdesign.

LÄS MER: Plattformen Windows Mixed Reality – så funkar den

Alla modeller utom Samsungs
windows mixed reality headset

Vi har testat ett par olika WMR-headsets: HP Mixed Reality (som är jämförbart med modellerna från Dell, Lenovo, Acer och Asus) och Samsung Odyssey (som står i en klass för sig, men den är inte officiellt släppt i Sverige). Vårt omdöme är att Windows Mixed Reality duger om du till billigaste peng vill få möjlighet att uppleva nästan allt som konsument-VR har att erbjuda. Du kommer nämligen åt Steam-katalogen såväl som den egna Windows App store. Det är också smidigt att kunna ta med sig headset, kontroller och en (inte nödvändigtvis superstark) laptop, för att spela hemma hos kompisar.

LÄS MER: VRSverige testar HP Mixed Reality

Skydda ditt HP VR_Headset med VR Cover

Fördelar med Windows Mixed Reality-headsets

  • Inside-out tracking! Väldigt enkel setup utan externa trackers
  • Låga prestandakrav på datorn

Nackdelar

  • Spårningen funkar sämre om dina händer är utanför ditt synfält
  • Designen på flera av dem känns som ”billigt bygge”/leksak

Kriterier när du väljer VR-glasögon: vad är viktigast för dig?

Vilken VR-utrustning du ska välja beror på flera faktorer. Här går vi ner på djupet i ”användarvänlighet”, ”optik/grafik”, ”spårning” och ”komfort”. Varning för viss nördnivå…

Användarvänlighet

Är du tekniskt lagd eller har en öppen, VR-dedikerad yta precis vid datorn (eller ditt PlayStation) är detta något du kan bortse ifrån, men annars bör du lägga stor vikt i just användarvänligheten när du beslutar om vilken typ av VR-glasögon du ska köpa. Blir det för omständligt att ta fram VR-glasögonen, är risken att man istället väljer att spela på sin TV-/datorskärm. Människans lathet är ofta starkare än behovet av en bättre upplevelse.

Tiden det tar att sätta upp olika typer av VR-glasögon skiljer sig rätt mycket åt. Det kan likställas med skillnaden mellan att flytta en bärbar dator och en stationär dator med skärm. Om vi nu utgår ifrån att man inte har en fast installation av sina basstationer/sensorer, då är SteamVR (HTC Vive) och Oculus Rift den typ av VR som tar längst tid att sätta upp. Tillsammans med en stationär dator, kan det ta mellan 30 till 60 min innan man är igång vilket självklart blir ett hinder för spontant spelande.

Det behöver absolut inte ta så lång tid. Ställer man alltid upp ”SteamVR-basstationerna”/”Rift-sensorerna” på samma ställe och har en bärbar dator, då behöver installationen inte mer än ca 10 min. Och har du ett dedikerat VR-rum med basstationer/sensorer fästa på väggarna så är det ju bara att slå på allting.

Det är först när vi börjar använda VR-glasögon med ”inside-out-tracking”, som Windows Mixed Reality använder sig av, som vi kan få ner tiden till nära 5 min – även när du släpar med dig dator och utrustning till en kompis. Inside-out-tracking behöver inga externa spårningshjälpmedel för att glasögonen ska veta vart de befinner sig i rummet, vilket gör processen mycket enklare. Utan behov av externa spårningshjälpmedel behöver man heller inte lika stor yta, vilket till och med kan göra att man kanske inte ens behöver flytta undan utrustningen mellan tagen (om man nu inte har en dedikerad VR-yta hemma).

En ännu snabbare typ av VR att komma igång med där man heller inte behöver vara särskilt teknisk, det är mobil VR (mobiltelefonen är hjärnan istället för en dator). Det tar under en minut för att komma igång då man endast behöver starta en app och lägga telefonen i VR-glasögonen. Ett minus är dock att batteriet i mobilen kan ta slut väldigt fort i VR, och dessutom kan telefonen bli så varm att den överhettas och stängs av. Det brukar gå bra att spela någon timme i taget eller titta på film ett par timmar innan överhettning.

Det ultimata alternativet i användarvänlighet är standalone/allt-i-ett VR som den nysläppta Oculus Go, där hårdvaran är inbyggd i glasögonen. Då är både hårdvara och mjukvara optimerad för VR vilket minimerar risken för teknikstrul. Man bara plockar upp och sätter på VR-headsetet så är man igång!

För bara dig, eller även andra?

Många som skaffar VR är såklart super-peppade och vill bjuda in alla släktingar, vänner och nästan främlingar från gatan för att dela med sig av det roliga. Om du vill ordna en aktivitet för ditt privata gäng eller kanske kopplat till ditt jobb så är det extra viktigt att utrustningen är lätt och intuitiv att handskas med på en gång. Mycket beror på vilka spel/appar ni väljer att köra i din grupp, men när det gäller hårdvaruplattformarna själva så finns det skillnader i hur ”demo-vänliga” de är.

LÄS MER: De bästa VR-spelen för Teambuilding
LÄS MER: En samling roliga partyspel för VR

En stor begränsning med mobil VR såväl som standalone är svårigheten att dela sin upplevelse med de som finns bredvid en, utanför headsetet. Med PSVR och PC-baserade system har du alltid den vanliga TV’n eller datorskärmen som oftast speglar vad du ser inuti VR. Med mobil VR är det svårare – inte bara för att göra en VR-spelstund mer social och trevlig, men även för att det blir väldigt krångligt att försöka förklara och guida en vän som har på sig headsetet för första gången om du är helt blind för vad denne ser inuti VR.

Både Gear VR och Oculus Go har stöd för att streama från din skärm till Chromecast eller till din Oculus-app på mobil/padda, men det kräver ju en extra manick och lite setup för den. Du har dessutom möjligheten att sända din vy som en Facebook Live-video, men då kanske du delar till för många istället (och det blir dessutom uppemot en minuts fördröjning).

Däremot är ju mobil och standalone VR så mycket billigare än annan VR, så det finns en god chans att ni kan samla ihop ett antal VR-glasögon vid samma tillfälle och ha en kul spelkväll med multiplayer-upplevelser. På så sätt kan det bli socialt och kul på en helt ny nivå!

VINNARE: Om man bara ser till användarvänligheten så är Oculus Go den självklara vinnaren.

Grafik och optik

Upplösning & Uppdateringsfrekvens

VR-industrin har drivit på tillverkarna att utveckla mer högupplösta och högpresterande skärmar än vad som tidigare har behövts. Den pixeltäthet som i smartphonevärlden kallas ”retina-upplösning” (dvs att ögonen inte kan urskilja individuella pixlar på det normala avståndet till din mobil) är skrattretande låg för VR, där samma antal pixlar trycks upp direkt i ansiktet och med kraftfulla linser sprids över nästan halva synfältet.

Om du har testat tidig VR, inklusive både HTC Vive och Oculus Rift, så har du märkt av ”screen door effect” (”SDE”). SDE innebär att bilden först ser ut som om du tittar genom ett myggnät eftersom utrymmet mellan pixlarna är så märkbart. Med skärmarna och optiken i några de allra nyaste VR-glasögonen (Vive Pro, Samsung Odyssey och Oculus Go) så har SDE blivit mindre påtagligt, men det är fortfarande inte helt borta. Upplösning är en viktig faktor för en bra VR-upplevelse, och den skiljer sig mycket mellan de olika VR-headseten.

Ännu viktigare är uppdateringsfrekvensen. I vanlig mediekonsumtion är vi vana vid 24 (film) eller 30 (digital video) bilder per sekund (frames per second, ”fps”). Tävlingsinriktade first-person shooter-spel på PC kan ofta uppnå 60 fps eller mer. I VR så är 60 fps absolut minimum, och då bara i den enklare formen av VR (mobila eller standalone-enheter). Annars så är 90 fps VR-standard, och det är viktigt att hårdvaran som driver headsetet kan hålla minst det.

Vad händer annars? Illamående. Eftersom du i VR får i princip hela ditt synintryck från den digitala världen så luras kroppen av hjärnan – du upplever det som att du är DÄR, på riktigt. Om det då finns minsta lagg/eftersläpning i hur din upplevda verklighet beter dig när du vänder på huvudet eller går omkring på din spelyta, så uppstår lätt en åksjukeeffekt som (tyvärr) de flesta som har prövat VR nån gång känner till.

Skärmtyp: OLED och LCD, ”subpixlar”

Något som kan bli en effekt av den extremt snabba skärmuppdateringen i VR är ”ghosting”, dvs att artefakter från en skärmbild ”släpar efter” och syns i efterföljande skärmbilder. OLED-skärmar är ”low persistence”, dvs för varje skärmbild så lyses pixlarna upp och släcks sedan igen omedelbart. De har också bättre förmåga att visa total svärta. LCD-teknik har bara nyligen uppnått ”fast switch” så ghosting minimeras. En sådan LCD-skärm sitter i Oculus Go.

En annan faktor som har med skärmtyp att göra är subpixlar. Förenklat så består en pixel antingen av 2 eller 3 subpixlar (kombinationer av röd, grön, blå färg). Oculus Go och Playstation VR-skärmarna har 3 subpixlar, övriga VR-glasögon har 2. Detta har såklart en effekt på ”screen door effect” (se ”upplösning” ovan).

Linser/optik

Dagens VR-teknik bygger på en eller två högupplösta bildpaneler som är placerade bara några cm från användarens ögon. Eftersom ögonen inte kan fokusera på ett avstånd mindre är 7cm, sitter det även ett par linser som gör detta möjligt.

Det finns många tekniska utmaningar med att utforma linser för VR. Man eftersträvar:

  1. maximalt synfält (människan har upp till 220 graders synfält, VR ligger idag runt 100 grader)
  2. med bibehållen fokus i kanterna (idag har alla VR-glasögon en relativt liten ”sweet spot” i mitten, och relativt suddigt i kanterna)
  3. utan ”kromatisk avvikelse” (dvs att färger kan smetas ut/ihop i utkanterna)
  4. och utan ”god rays” (dvs en utstrålningseffekt av starkt ljus mot mörk bakgrund).

Idag har samtliga high-end-VR-glasögon till PC (samt Oculus Go) så kallade fresnel-linser, som verkar vara rätt väg att gå vad gäller punkt 1, 2 och 3 samtidigt som de väger mindre än ”vanliga förstoringsglas”. De mest sofistikerade linserna, som har brister vad gäller 3 men OK resultat även för punkt 4, sitter idag i Oculus Go.

VINNARE: Om man ser till upplösning och optik som en helhet så vinner Oculus Go i denna kategori. Om man dessutom tar i beräkningen hurpass avancerad grafik man kan visa så måste man titta på VR till PC (då grafikprocessorn blir många tiofalt gånger mer kraftfull), och då är vinnaren idag Samsung Odyssey+

Spårning: Stationär position (3DoF) VS Fri rörlighet (6DoF)

Idag finns det två typer av rörlighet i VR. Den ena kallas för 3DoF (3 Degrees of Freedom) och associeras med mobil VR och den andra, 6DoF (6 Degrees of Freedom) associeras med VR till PC/PlayStation. 3DoF tillåter rörlighet i tre axlar vilket innebär att du kan nicka, vicka och vända på huvudet i alla riktningar – men inte luta dig inåt, uppåt/neråt eller åt sidan i den virtuella världen.

Man är van vid att kunna luta/flytta sin kropp för att ändra sitt perspektiv i den verkliga världen och därför känns 3DoF lite begränsande i upplevelser där man står upp. Med 6DoF finns däremot inga begränsningar. Man kan flytta sig både fram och tillbaka, åt sidorna, samt upp och ner. Precis som i verkligheten.

Denna skillnad i rörlighet gäller även handkontrollerna. Nintendo Wii Remote är en klassisk 3DoF-handkontroll som de flesta någon gång har testat. Skillnaden på den och en 6DoF-handkontroll är att den senare kan röra sig i 3 dimensioner.

På lång sikt kanske VR-glasögon med 3DoF kommer försvinna helt, allteftersom som inside-out-spårning blir billigare och bättre, men vi tror att det kommer leva kvar i åtminstone två år till. Vissa VR-entusiaster vill hävda att 3DoF inte kan vara ”riktig VR”. Efter att ha spelat både Minecraft och ordentliga rymdsimulatorspel på Gear VR så håller vi inte med!

VINNARE: För den som värderar en felfri spårning högst så är det HTC Vive som gäller.

Krav på yta

Har du gott om ledig yta hemma, eller bor du trångt? Alla kan inte dedikera ett rum på 5×5 meter för att utnyttja roomscale VR till dess yttersta. Det är inte för att säga att alla Vive-upplevelser ”kräver” en stor yta, men vissa spel kan bli svåra att spela om du inte kan ta några steg åt varje håll.

I många spel med 6DoF (se föregående sektion) behöver man inte nyttja roomscale, eftersom man kan röra sig i den virtuella världen antingen med en d-pad (eller motsvarande WASD-kontroll) eller en teleporteringsknapp på handkontrollen. På så vis räcker det med 2×2 meter yta för att kunna svinga fritt med armarna och vända sig 360 åt alla håll. Detta gäller PC-baserad VR (Rift, Vive, Windows Mixed Reality) i dagsläget.

I fallet Playstation VR så behöver du utrymme för att kunna stå vänd framåt och ha fritt spelrum för armarna samt kanske kunna göra utfall framåt och åt sidorna.

När det gäller ”resten” – mobil VR och standalone VR där du inte har 6DoF-handkontroller, så räcker det med att ha svängrum att kunna rotera i 360 grader. Du kan hålla en 3DoF-kontroll i armbågshöjd och behöver inte svinga vilt med hela armen, så mer utrymme än ”en halvmeters radie” bör inte behövas. Ska du spela mycket spel med ”full 360-rörlighet” i mobil/standalone VR så rekommenderar vi starkt att du använder en snurrstol av ”vanlig kontorsstol”-modell!

VINNARE: För den som värderar att kunna spela på en stor yta så är det den kommande Oculus Quest som har störst rörelsefrihet.

Komfort och design

Något som inte syns i specifikationerna men som är ack så viktigt vid längre användande, är komforten hos VR-glasögonen. Här märker vi stora skillnader mellan de olika alternativen i både vikt och design. Innan PlayStation VR (PSVR) kom ut, satt alla VR-glasögon mer eller mindre som en skidmask och gav ett hårt tryck mot ansiktet. Sony valde med Playstation VR en annorlunda ”gloria-design” som påminner mer om hur en svetshjälm sitter fast. PSVR lägger hela vikten på pannan vilket ansågs revolutionerande av världens alla teknik- och spelmedier.

Sedan dess har vi sett betydligt fler VR-glasögon (bl.a. Windows Mixed Reality-modellerna samt den kommande Rift S) som använder sig av en design liknande PSVR. Utvecklingen går framåt och på sikt kommer även övriga tillverkare utforska andra konstruktioner för att ha på sig ett VR-headset (HTC har släppt tillbehöret Deluxe Audio Strap – en uppdaterad och betydligt bekvämare variant av sin skidmaskdesign).

Att en modell är tyngre än en annan behöver inte nödvändigtvis innebära att det sitter sämre. Många andra designfaktorer spelar in och varje ansikte är unikt. Därför rekommenderar vi att man alltid testar de VR-glasögon man är intresserad av innan köp. Sitter de lite obekvämt redan efter 5-10 min kommer de att sitta riktigt obekvämt efter 1-2 timmar.

Vinnare: När det gäller komfort är Playstation VR, vars gloria-design har blivit den standard som andra nu följer.

VR-Plattformar (länk)

Vilka VR-glasögon man väljer hänger inte bara på hårdvaran men lika mycket på innehållet. Därför tar vi här upp de största plattformarna och vad som är värt att veta.

Det finns idag en uppsjö av plattformar som distribuerar VR-upplevelser, -appar och -spel för en eller flera olika typer av VR-glasögon. De flesta av dessa plattformar ägs av stora hårdvarutillverkare som vill pusha sina egna VR-glasögon. Det händer att plattformsägarna betalar välkända spelutvecklare för (komplett eller tidsbegränsad) exklusivitet, vilket leder till att stora titlar kan släppas endast på en plattform.

I den här separata artikeln kan du läsa vår genomgång av alla VR-plattformar.

Avslutning

Oavsett om du är VR-entusiast, tekniknörd eller intresserad novis så har vi försökt ta med så heltäckande information som du kan behöva inför ett viktigt köp. Utifrån just din budget och vilka kriterier som är viktigast för dig så rekommenderar vi att du går igenom de sektionerna och läser mer om just de VR-headsets som verkar passa dig bäst.

Det finns många högljudda experter därute som har sina starka rekommendationer på vad de själva gillar, och i slutändan är också vi entusiaster med våra egna preferenser. Vi har dock gedigen erfarenhet av att använda alla olika VR-headsets på marknaden i olika situationer, både privat och i olika företagstillämpningar, och vi pratar dagligen med användare och utvecklare som hjälper oss att berika vårt perspektiv.

Vi hoppas att du uppskattar denna guide, och att du har fått hjälp i att välja rätt VR-glasögon för dig! Har du feedback till oss – tackbrev, klagomål, förslag på hur vi kan göra denna guide bättre, så tveka inte att lämna en kommentar eller kontakta oss på annat sätt. Tack för att du har tagit dig igenom denna mastodontartikel!

Niclas Johansson

Niclas Johansson

Niclas är entreprenör, teknikfreak och expert på användarperspektivet av digitaliseringen. Han är återkommande gästföreläsare och facilitator på Berghs och Hyper Island, och har därtill föreläst om digitala trender och verksamhetsutveckling hemma i Sverige på bl a Offentliga Rummet, såväl som internationellt på Wearable Tech World och Quantified Self Conference. Niclas driver Immersivt.se (f d VRSverige.se) - landets största sajt om VR/AR som har omvärldsbevakat och hjälpt verksamheter att komma in i tekniken sedan 2013.

10 reaktioner på ”Ultimata guiden till VR-glasögon: Vi testar och jämför alla modeller!”

  1. Pingback: Vi testar HP Mixed Reality VR-headset - Immersivt / VRSverige

  2. Pingback: Allt om Oculus Quest: nytt fristående VR-headset för 399 dollar! - Immersivt / VRSverige

  3. Pingback: Guide till alla VR-plattformar / app stores för virtual reality - Immersivt / VRSverige

  4. Pingback: Stora HTC Vive-Guiden

  5. Pingback: Oculus Rift för bara 4.200 kr (inklusive Touch) - permanent prissänkning! - Immersivt / VRSverige

  6. Pingback: Vi testar Playstation VR - Immersivt / VRSverige

  7. Pingback: Recension: Oculus Go - lättillgänglig och prisvärd allt-i-ett-VR - Immersivt / VRSverige

  8. Pingback: Den ultimata GearVR guiden! - Immersivt / VRSverige

  9. Pingback: Kom igång med Google Cardboard: komplett guide - Immersivt / VRSverige

  10. Tack!!!!! Tack för en helt UNDERBART inlägg/förklaring/djuplodning om VR…!! Gått länge & funderat på om detta kan ” va något ”….? Efter att ha läst er artikel om detta finner jag många frågor besvarade på ett enkelt sätt….man slipper ” grotta ner sig ” i oändliga sökningar på nätet för att hitta info om detta ämne…. TACK! TACK!!!

    Ps. Har ni tänkt kommentera/behandla ”värstingalternativet” Pimax ( USA ? ) någon gång? Ds.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Niclas Johansson

Niclas Johansson

Niclas är entreprenör, teknikfreak och expert på användarperspektivet av digitaliseringen. Han är återkommande gästföreläsare och facilitator på Berghs och Hyper Island, och har därtill föreläst om digitala trender och verksamhetsutveckling hemma i Sverige på bl a Offentliga Rummet, såväl som internationellt på Wearable Tech World och Quantified Self Conference. Niclas driver Immersivt.se (f d VRSverige.se) - landets största sajt om VR/AR som har omvärldsbevakat och hjälpt verksamheter att komma in i tekniken sedan 2013.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!