VR i äldreomsorgen – ökad aktivitet och bättre hälsa

VR har visat sig ha god effekt vid olika användningar inom äldreomsorgen. I Södertälje ägde nyligen en konferens om VR i äldreomsorgen rum, och många konkreta resultat visades upp. VR kan erbjuda ett välbehövligt miljöombyte och ge en större upplevelse. Den kan också användas som redskap för att minska olyckor hos äldre. Läs alla case nedan. 

Innehåll

Video: Daniel använder VR på tre äldreboenden

Vi har intervjuat och skrivit om Daniels arbete med VR för både äldre och barn på en annan del av sajten, men vi har dessutom producerat en film med Daniel som visar hur djup effekt VR kan ha på äldreboenden – och att enkla medel, entusiasm och medmänsklighet kan räcka väldigt långt! Vi rekommenderar alla som är intresserade av VR och äldrevården att ta sex minuter och titta på denna film:

Sveriges första konferens om VR i äldreomsorgen

Äldreomsorgen har överraskande nog visat sig vara villiga att vara tidiga anammare av den innovativa och lättillgängliga VR-tekniken. I våra bevakningar av svenska nyheter har vi lyft fram flera sådana fall från olika delar av landet, och hösten 2018 medverkade Immersivt i den första konferensen för VR i äldreomsorgen. Den anordnades i Södertälje med över 100 hugade deltagare från offentlig sektor och de leverantörer som hjälper till att föra ut tekniken till de äldre.

konferens VR i äldreomsorgen

Alla presentationer från konferensen finns inspelade på vår youtube-kanal, där vår egen Niclas Johansson inleder med en pedagogisk genomgång av olika begrepp inom VR-världen, följt av Daniel Kemppi, Almira Osmanovic-Thunström och många andra inspirerande föreläsare.

Hela spellistan från VR i äldreomsorgen-konferensen

Ljudet vid denna inspelning var tyvärr inte optimalt, men för den intresserade så delades väldigt mycket matnyttig kunskap mellan föreläsarna och deltagarna under denna dag.

Solis VR gör VR till ett viktigt inslag inom äldrevården

Australiensiska utvecklaren Build VR har testat sin app, Solis VR, på mer än 60 äldrevårdsfaciliteter runt om i hemlandet. När de startade för 18 månader sedan hade de en testgrupp på 12 personer, varav några var dementa. “Resultaten var helt fantastiska. Det förde in en helt ny energi i rummet och satte igång en dialog med de äldre om deras livserfarenheter”, säger Marc Pascal, en av initiativtagarna till projektet. ”Några i personalen rördes till tårar av upplevelsen att se sina patienter blomma upp efter VR-erfarenheten. Och efter mer än 300 demonstrationer med boende kan jag säga att jag ser VR som en självklar del i äldrevårdens framtid”.

VR i äldreomsorgen – ett sätt att motverka isolering

Eftersom appen och Gear VR för det mesta är hands-free, så är ingångströskeln väldigt låg. Patienterna kan välja mellan ett antal olika scenarion, t ex en lugn kanotfärd nedför en flod eller repellering nedför ett berg. Solis VR introducerar således en upplevelseintensiv möjlighet för eskapism i en vardag som alltför ofta blir tråkig rutin med lite variation. Och då appen har stöd för att spegla bilden till en extern skärm eller TV, så kan vårdpersonal och familjemedlemmar se samma som patienten ser, och engagera sig i upplevelsen.

Just nu pågår dialog med ett stort sjukhus i Kalifornien om att köra en test där under sex månader.

Vårdinstitutioner kan, via utvecklarens hemsida, hyra Solis VR i 30 dagar för att se om det passar just deras verksamhet. De har också ett initiativ kallat ”Give Solis”, där man via hemsidan kan rekommendera en vårdinrättning att få låna Solis VR under ett par veckor, för att sedan skicka vidare testkitet till nästa nominerade på listan.

VR blev en jättehit på äldreboende i York

Ett vårdhem i York i England har visat att deras boende kan göra mycket mer än bara bingo och spela dominomatcher genom att använda snapchat och virtuell verklighet. VR-headsetet som låter användarna testa bergochdalbanor och simma bland tropiska fiskar, har visat sig vara populär bland invånarna i Rosevales vårdhem i Wigginton.

Personen som satt igång projektet är Sarah Fearn som jobbar som aktivitetsansvarig på boendet. I samband med att hennes sexårige son spenderade allt mer i tid i sitt nya VR-headset så slog det henna att att man även skulle kunna undersöka om tekniken passar för någon som är mycket äldre. Sarah var även medveten om att det som gör oss lyckliga i barndomen ofta fungerar lika bra senare i livet.

Den mest populära VR-upplevelsen har visat sig bara dykning: ”Somliga var tveksamma till att använda VR-headsetet först, men men när de såg andra personer ha kul, ville i stort sett alla prova. Effekten blev att man sedan började prata om det man upplevt”

Teknikintresse över generationerna

Samtidigt som skratten dånade i den gemensamma samlingslokalen passade Sarah även på att lära de boende om snapchat som en virtuell utklädningslåda, genom att smycka ut deras ansikten.

”Strunta i att ge mig stora tänder eller blommor i håret! Finns det någon knapp för att se ut som 21 igen?” Sade Dinah Everard.

Sara sade hon blev inspirerad att visa upp ny teknik efter det att de boende hade uttryckt ett intresse efter att ha samtalat om det med några av de yngre som är är anställda på boendet. Vilket snabbt ledde till att fler börjande spela spel på ipads. .

Ian Donaghy som bor på ädreboendet säger ”Hela livet har många av oss fruktat förändring. Människor i alla åldrar kan känna sig hotade av teknik men när de införs på rätt sätt av någon så empatisk som Sarah blir man inte rädd. Teknik och innovation har ingen åldersgräns, och inte heller skratt som skapar en känsla av gemenskap och samhörighet.”

”Du vet att en aktivitet fungerat bra när en 90-åring visar sina barnbarnsbarn hur man gör roliga ansikten på en ipad.”

VR som medium för att få människor att umgås

Äldreboendet i York är bara ett i raden av exempel där ny teknik, i detta fallet VR, har potentialen att göra människor liv bättre. Tänk om vi hade bra VR-upplevelser på alla äldreboenden i Sverige? Inte nödvändigtvis för att spela de senaste spelen, utan för att sätta ny teknik i händerna på befolkningsgrupper som normalt sett sällan kommer i kontakt med den. Om det samtidigt leder till göra livet bättre eller skapar möjligheter till mer social samvaro och diskussioner är det fantastiskt.

Studie: VR Hjälper Att Förebygga Fall Hos Äldre

VR i människans tjänst

Fall är en av de ledande orsakerna till sjukdomar och dödlighet hos äldre. Studier genomförda i Europa, USA och Australien visar att ungefär en tredjedel av personer i åldern 65 år eller äldre faller minst en gång per år, och häften faller flera gånger under samma period. Att människor ramlar och skadar sig innebär stora sociala och ekonomiska bördor för individerna, deras familjer, hälso- och sjukvården, och i slutändan ekonomin. När antalet äldre människor stadigt ökar i hela världen, kommer kostnaderna i samband med fallolyckor öka kraftigt under de kommande årtiondena. Vilket gör att förebyggandet är en viktig utmaning att lösa för bibehållen folkhälsa.

I studien som är finansierad av europeiska kommissionen har forskare studerat cirka 300 vuxna i åldern 60 till 90 år som fått gå på ett löpband tre gånger i veckan under sex veckor. Av dessa fick hälften VR-utrustning. När studien startades, hade gruppen som enbart gick på traditionellt löpband en olycksstatistik på i genomsnitt 10,7 fall/halvår. Gruppen som använde sig av löpband och VR-headset hade 11,9 fall/halvår i genomsnitt.

Träning med VR som hjälpmedel sänker olycksrisken för nya fall

Efter sex månader av träning, visar resultatet att olycksstatistiken kraftigt hade gått ner för gruppen som använde sig av VR-utrustning till endast 6 fall/halvår, medan gruppen som ej använde VR som hjälpmedel minskade i antal fall alls. Anat Mirelman som är huvudansvarig för studien och arbetar på universitetssjukhuset i Tel Aviv säger så här om resultatet

“Vår idé var att använda VR för att på ett säkert sätt träna både rörlighet och gå-träning, två av de viktigaste aspekterna för att minimera risk för fall. Samtidigt förbättras deltagarnas kognitiva funktionerna som är mycket viktiga för säkra förflyttningar”

Studien sammanfattas med: I en varierad grupp av äldre vuxna med historia av hög risk för fallolyckor, leder förebyggande träning med löpband och VR-utrustning till en reducerad olycksrisk jämför med enbart traditionell löpbandsträning.

Hela rapporten hittar du här.

Detta är en av våra artiklar på temat “VR i vården”. För dig som vill fördjupa dig i detta spännande område så har vi samlat all information du kan tänka dig med både våra egna och andras artiklar på vår portalsida. Där avhandlar vi: “Tillämpningar & case på VR inom vården” – “Studier/forskning” – “Risker/baksidor” – “Hur ni kan implementera VR i er vårdverksamhet”, och mycket mer. Kolla in Immersivts vägledning till VR i vården!

Niclas Johansson

Niclas Johansson

Niclas är entreprenör, teknikfreak och expert på användarperspektivet av digitaliseringen. Han är återkommande gästföreläsare och facilitator på Berghs och Hyper Island, och har därtill föreläst om digitala trender och verksamhetsutveckling hemma i Sverige på bl a Offentliga Rummet, såväl som internationellt på Wearable Tech World och Quantified Self Conference. Niclas driver Immersivt.se (f d VRSverige.se) - landets största sajt om VR/AR som har omvärldsbevakat och hjälpt verksamheter att komma in i tekniken sedan 2013.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Niclas Johansson

Niclas Johansson

Niclas är entreprenör, teknikfreak och expert på användarperspektivet av digitaliseringen. Han är återkommande gästföreläsare och facilitator på Berghs och Hyper Island, och har därtill föreläst om digitala trender och verksamhetsutveckling hemma i Sverige på bl a Offentliga Rummet, såväl som internationellt på Wearable Tech World och Quantified Self Conference. Niclas driver Immersivt.se (f d VRSverige.se) - landets största sajt om VR/AR som har omvärldsbevakat och hjälpt verksamheter att komma in i tekniken sedan 2013.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!