Fem starka exempel på VR inom rehabilitering

Ta del av fem historier med lösningar och case för VR inom rehabilitering. Det otroliga brasiliansk-amerikanska ”Walk Again”-projektet, danska Gonio VR som är verksamma i de nordiska länderna, australienska företaget Add-Life technologies använder Virtual Reality som komplement till traditionella rehabövningar hos strokepatienter, VRecover skapar mer engagerande rehabilitering via VR och Mindmaze använder VR-terapi för patienter med hjärnskador.

Innehåll

Genom rehabilitering med VR får vi potential att börja samla in mer specifika uppgifter på vilka rörelser som verkligen är viktigast. Man kan inte bara mäta hur rörelseomfång ökar, utan även ge information om rörelsehastighet. Detta skulle kunna ta vägen mot personlig rehabövningar till nya höjder. Dessutom har det visats rena terapeutiska effekter med VR i rehabiliteringsarbetet, som i vårt första exempel nedan:

”Walk Again” – VR och rehabilitering för förlamade 

I en studie utförd mellan Duke University och brasilianska Alberto Santos Dumont Association så har man med hjälp av VR (i kombination med andra teknologier) uppnått fantastisk rehabilitering på 8 personer med ryggmärgsskada och totalförlamning i nedre halvan av kroppen. Patienterna genomgick ett träningsprogram med EEG, en ställning som de hängde i, och ett VR-headset där de kunde se sina ben och få dem att röra på sig med mentala kommandon.

Hälften av patienterna har blivit omdiagnosticerade till ”delvis förlamade”. Samtliga har återfått viss känsel i benen, och några av dem har t o m återvunnit kontroll över urinblåsa och ändtarm. Att själva kunna utföra sina toalettbestyr har varit en otänkbar dröm för såna patienter, och bara det har medfört en stor höjning av livskvalité. (Källa: Nature) Detta case från 2016 fick stor uppmärksamhet världen över, bland annat i tidningen Guardian. Kolla in videon nedan!


Gonio rehabiliterar med VR för nordiska vårdpatienter

Jesper Aggergaard är grundare av Gonio VR som har rullat ut sin mjukvara för rehabilitering med VR-headsetet HTC Vive i både Danmark, Finland och Sverige. Se vår inspelning av Jespers presentation från konferensen VR i äldreomsorgen som hölls i Södertälje 2018!

LÄS MER: Se två skarpa case av Gonios rehabiliterings-VR i februaris Sverige-nyhetssvep


VR-terapi från Mindmaze gör att patienterna återhämtar sig snabbare

Patienter från hela Europa med exempelvis stroke eller andra hjärnskador använder sig av VR-terapi skapad av MindMaze. Med hjälp av terapin återfår de motoriska och kognitiva funktioner mycket snabbare jämfört med traditionell sjukgymnastik. De virtuella övningarna kombineras med feedback i realtid och bidrar till att motivera patienterna att öva alla vardagliga aktiviteter som ska göras.

Mindmaze utformar en virtuell upplevelse i syfte att göra det enklare för patienter att kunna återhämta sig från traumatiska händelser. Elektroder fästs på din hud. Dessa kan känna av dina hjärnvågor samt din muskelaktivitet. Med Motion Capture-teknik kan systemet ”förutse” dina rörelser och med gamification-principer triggas hjärnan att lära sig mera.


Add-Life Technologies testar VR för strokepatienter

Australienska Add-Life Technologies använder VR som komplement till sin vanliga rehabilitering för patienter med stroke. Så här säger Add-lifes VD Tony Aitchison:

 “Behandlingen är i första hand för personer som har drabbats av stroke, och den hjälper dem att öka sin självständighet” 

Han fortsätter: “Vi har funnit genom forskning att patienter uppnår sin maximala självständighet 25 veckor efter att de har drabbats av sin stroke. Efter det börjar de försämras då de inte lyckas fortsätta med sin rehabilitering i hemmet eller de slutar gå till kliniken.”

Add-Life Technologies löser problemet med att patienter slutar i förtid med sin rehab, menar Tony:

”En del personer blir uttråkade och trötta på monotona övningar, som att öppna och stänga en byrålåda – en vanlig traditionell metod. Vi har utvecklat ett VR-program där de gör samma typ av övningar men på ett roligt och spännande sätt.”

Enligt WHO råkar mer än 15 miljoner människor ut för en stroke varje år. Över fem miljoner av dessa dör som följd medan ytterligare fem miljoner blir permanent handikappade. Prislappen på Add-Lifes under introduktionen på 2400 Australiensiska dollar(AUD) vilket motsvarar ungefär 15000 SEK. I dagsläget ingår en Oculus Rift med tillhörande mjukvara, tillbehör samt ett onlinevertyg där du kan se din personliga utveckling.

Källa: VR In Health: Add-Life Develops VR Stroke Rehab Regime | VRFocus

Uppdatering 9/11/2018: Här är en nyare artikel om Add-life och de konkreta resultat som uppnåtts i strokerehabilitering


VRecover vill göra traditionell rehabilitering mer engagerande

Michael Aratow är kliniker och grundare av VRecover, ett hälso-och sjukvårdsföretag. Michael vill med hjälp av VR göra rehabiliteringen mer engagerande. Han beskriver rehab ungefär som läxor. Det är dessvärre nästan 90% av klienterna som inte gör övningarna. Genom att placera patienterna i intressanta VR-miljöer vill VRecover vill göra rehabiliteringen mer engagerande. Michael tror att VR kommer att bidra till att påskynda läkningsprocessen och samtidigt göra den roligare.

I flera länder letar regeringar after sätt att minska kostnader och spara pengar inom bland annat vården. Michael menar att smart sätt att göra det på är att förändra på rehabprocesser, inte bara för att kirurgi kan undvikas i vissa fall, utan det kan också bidra till att påskynda läkningsprocesser med rehabilitering och prehabilitations övningar.

013471385+chiropractor+helping+senior+pa

VRecover planerar att utveckla ett antal olika VR-upplevelser, riktade mot de mest populära rehabövningarna, där man har problem med rygg, armar och ben. I syfte att öka rörelse i armar skapade VRecover en VR-upplevelse där du går runt och stänger explosionssäkra dörrar på ett rymdskepp. Det finns oändligt antal möjligheter att skapa upplevelser som främjar fysisk rörelse och därmed ha en terapeutisk fördel.

Michael som varit involverad runt medicinska aspekter på VR under de senaste 15 åren, säger att det redan finns över ett decennium av forskning som visar hur VR har positiv effekt på kliniska behandlingar.

VRecover kommer i första hand att rikta in sig direkt mot sjukgymnastikföretag, snarare än mot den allmänna konsumentmarknaden. Tanken är att människor kan komma in på kontoret för att göra rehabövningar i ett rum helt avsett för VR. Den första prototypen använde MS Kinect för att mäta rörelseomfånget, men företaget har inte låst in sig på någon enskild teknik ännu.

BONUS: VR som behandlingsverktyg för återhämtning från AIDS (extern artikel).

Detta är några av våra artiklar på temat ”VR i vården”. För dig som vill fördjupa dig i detta spännande område så har vi samlat all information du kan tänka dig med både våra egna och andras artiklar på vår portalsida. Där avhandlar vi: ”Tillämpningar & case på VR inom vården” – ”Studier/forskning” – ”Risker/baksidor” – ”Hur ni kan implementera VR i er vårdverksamhet”, och mycket mer. Kolla in VRSveriges vägledning till VR i vården!

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Picture of Johan Hägerström

Johan Hägerström

Johan grundade 2013 sajten vrsverige.se - som nu har blivit företaget Immersivt där han är medgrundare. Han jobbade som gymnasielärare, men som teknikentusiast ville han inspirera och utbilda om möjligheterna med VR i skolan och andra områden. Han jobbar nu på Starbreeze, med deras olika VR-projekt.

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!