VR i rehabilitering? - Immersivt / VRSverige

Nyfiken på våra företagstjänster? Kolla in events, workshops, föreläsningar om VR/AR här! »

VR i rehabilitering?

Michael Aratow som är en kliniker och grundare av  VRecover som är ett hälso-och sjukvårdsföretag som vill göra fysisk rehabilitering mer engagerande med VR. Han säger att rehab är ungefär som läxor, och att det ibland kan vara upp till 90% av klienterna som faktiskt inte gör övningarna. VRecover satsar på att försöka göra rehab till något mer engagerande genom att placera patienterna i intressanta VR-miljöer. Han tror att VR kommer att bidra till att påskynda läkningsprocessen och såklart samtidigt göra den roligare.

Michael säger att i många länder så letar regeringar after sätt att minska kostnader och spara pengar, och han ser att just rehabprocesser är ett enkelt och lätt sätt att göra det på. Inte bara för att kirurgi kan undvikas i vissa fall, men även att det kan bidra till att påskynda läkningsprocesser med både rehabilitering och prehabilitations övningar.

013471385+chiropractor+helping+senior+pa

VRecover planerar att utveckla ett antal olika VR upplevelser som riktar sig de mest populära rehabövningarna där man har problem med rygg, armar och ben. Till exempel, i syfte att öka rörelse i armar, skapade de en VR upplevelser där du går runt och stänger explosionssäkra dörrar på ett rymdskepp. Det finns oändligt antal möjligheter att skapa upplevelser som främjar fysisk rörelse och därmed ha en terapeutisk fördel.

Michael som varit involverad runt medicinska aspekter på VR under de senaste 15 åren, säger att det redan finns över ett decennium av forskning som visar hur VR har positiv effekt på kliniska behandlingar.

VR rehab ger även potential att börja samla in mer specifika uppgifter på vilka rörelser som verkligen är viktigast. Man kan inte bara mäta hur rörelseomfång ökar, utan även ge information om rörelsehastighet. Detta skulle kunna ta vägen mot personlig rehabövningar till nya höjder.

GrabScene4

VR Recover kommer i första hand att rikta in sig direkt mot sjukgymnastikföretag, snarare än mot den allmänna konsumentmarknaden. Tanken är att människor kan komma in på kontoret för att göra rehabövningar i ett rum helt avsett för VR. Den första prototypen använde MS Kinect för att mäta rörelseomfånget, men företaget har inte låst in sig på någon enskild teknik ännu.

Detta är en av våra artiklar på temat ”VR i vården”. För dig som vill fördjupa dig i detta spännande område så har vi samlat all information du kan tänka dig med både våra egna och andras artiklar på vår portalsida. Där avhandlar vi: ”Tillämpningar & case på VR inom vården” – ”Studier/forskning” – ”Risker/baksidor” – ”Hur ni kan implementera VR i er vårdverksamhet”, och mycket mer. Kolla in VRSveriges vägledning till VR i vården!

About the author

admin

Leave a comment: