Allt om Oculus Quest: nytt fristående VR-headset för 399 dollar!

Oculus Quest

Oculus Quest är den största nyheten från utvecklarkonferensen Oculus Connect 5. Det handlar om den kommande produkten som tidigare har varit känd som prototypen ”Santa Cruz”, och det verkar som att detta kan bli marknadens mest attraktiva VR-glasögon hittills. För oss VR-entusiaster är detta produkten vi har väntat på – full rörelsefrihet och handinteraktion, inga sladdar, vad som ser ut som en väldigt genomarbetad hårdvara med hög kvalité, och till ett lägre pris än de flesta trodde!

Oculus Quest kommer släppas ”i vår”. Exakt datum är inte offentliggjort, men en ren gissning är 31 mars, dvs sista dagen på Q1 2019.

Trailer för Oculus Quest

Priset: får vi ”the iPhone moment of VR” med Oculus Quest?

Priset på Oculus Quest blir jämförbart med en ny spelkonsol, på (antagligen) strax under 5.000 kr i Sverige. Med Oculus Quest så fullbordar Oculus sin första generation av VR-produkter – nu har de tre nivåer av VR för olika behov och målgrupper:

  • Oculus Go som en ”instegsprodukt” med ett lockpris på 199 dollar som gör att ingen längre har en ursäkt att inte äga ett VR-headset.
  • Nya Oculus Quest för 399 dollar som kombinerar enkelheten med Oculus Go – allt inbyggt, ingen dator eller mobiltelefon behövs – med den fria rörligheten tack vare 6DOF-spårning från kamerorna på framsidan och två handkontroller som funkar likadant som Rift’s Touch-kontroller
  • Oculus Rift som kräver en kraftfull dator – men som då orkar driva de tyngsta spelupplevelserna och professionella tillämpningarna med den bästa grafiken – till ett pris av 399 dollar.

Läs mer: Vi har testat Oculus Go – prisvärd och lättanvänd VR för folket!

Mark Zuckerberg Oculus Go Quest Rift

I kategorin standalone/fristående VR så är Oculus Touch en solklar vinnare jämfört med konkurrenter som Lenovo Mirage Solo och HTC Vive Focus – och som bekant så tror vi ju att just standalone är det viktigaste segmentet för att driva de stora användarskarorna till VR.

Däremot så tror vi inte riktigt på ”the iPhone moment of VR”, helt enkelt för att VR som produktkategori antagligen inte kommer ersätta smartphonens alla användningsområden. Det kommer dröja tills vi har riktigt små, smidiga, kraftfulla och ”billiga” AR-glasögon (som också kommer klara av VR till en viss grad) för att vi ska lägga undan våra smartphones. Kanske kan dock Quest innebära ”the Game Boy moment of VR” istället – det handlar ju snarare om ny sorts spelkonsol.

Mixed reality: utforska lager av verkligheten med Oculus Quest

Vi har tidigare skrivit om vad mixed reality är, och med Oculus Quest har man nu en plattform där man kan bygga ”riktig” mixed reality. På Oculus Connect så visade de en video med ett prototyp-koncept för att mixa den vanliga verkligheten med VR både genom virtuella skärmar, och nedan kan du se en spännande glimt in i framtiden! (Videon ska alltså börja på minut 20:31 in i presentationen)

Detta sätt att mixa vanlig verklighet med VR är extra spännande för att det kommer tillåta mer nära mänsklig kontakt genom det digitala. Redan med dagens sociala VR-appar blir det magiskt att träffa varandras avatarer och faktiskt känna som att man befinner sig i samma rum – och på detta sätt kan du interagera samtidigt med folk både på avstånd och i din fysiska närhet!

Gå bortom room-scale: potentialen med arena-VR

Oculus visade också upp ett experimentellt arenaläge i Dead and Buried, där man i lag om tre mot tre spelare kunde spela på en yta nästan lika stor som en handbollsplan. Enligt de som testade ska det ha varit en fantastisk upplevelse som kan jämföras med de påkostade VR-arena-arkaderna typ the Void och VREX – förutom den förenklade grafiken.

(Videon ovan, från UploadVR, visar dessutom en spännande mixed reality-funktion: att använda AR på en iPad för att få ett fönster in i VR! Detta är något vi hoppas kommer bli en standardfunktion för alla appar/spel, då det öppnar för enormt mycket mer social interaktion med folk från ”utsidan” när man befinner sig i VR)

Att detta gjordes endast med headsets för 399 dollar per spelare får förståeligt nog många VR-entusiaster att salivera, men Oculus har gjort det tydligt att denna sorts funktion inte kommer finnas med vid lanseringen av Quest – det är ett spår som de utforskar, och andra nyheter tyder på att de kanske kommer göra en ordentlig kommersiell arkadsatsning genom Quest framöver.

Konsumentversionen av Quest kan minnas flera room setups (precis som med HTC Vive, Oculus Rift och Windows Mixed Reality-headsets så börjar man med att rita upp en rektangel för att ”spela in” en spelyta i ett rum). Den klarar dessutom av ytor ”större än roomscale”. Quest ska dock vara designad för inomhusbruk.

Tekniken i Oculus Quest

Oculus Quest använder samma processor som Samsung S8, Qualcomm snapdragon 835. Det är ett lyft från Oculus GO som använde snapdragon 821, men för att hålla priset nere har man alltså inte valt att ha med det absolut senaste och vassaste mobila processorchippet.

Oculus Quest använder sig av inside-out spårning som de kallar ”Insight Tracking”. Systemet baseras på fyra vidvinkelkameror, en i varje hörn av headsetet, som ska klara av att positionera både huvud såväl som handkontroller i nästan alla naturliga rörelser. Med hjälp av Insight klarar Quest av att komma ihåg multipla rums-setup såväl som att göra rums-setup direkt inifrån headsetet.

De nya Oculus Quest kontrollerna är väldigt lika Touch-kontrollerna, och delar exakt samma kontroll-inputs – detta efter feedback från spelutvecklarna då det gör det lättare för dem att porta spel från Rift. Det nya är att ringen på kontrollen är vänd uppåt för bättre synlighet från kamerorna på headsetet.

Den italienska bloggaren Tony Muzzo / Skarred Ghost VR har skrivit en ordentlig sammanfattning med fokus på de tekniska aspekterna av Oculus Quest. Vi rekommenderar en genomläsning för den som vill ha ytterligare fördjupning!

En annan bra källa till tekniska detaljer är alltid Tested, som bl a får intervjua en produktchef från Oculus i denna video:

Spelen till Oculus Quest

I samband med att Oculus Quest släpps i början av nästa år, så kommer man släppa 50 spel.

De som redan har  offentliggjorts är:

  • Moss
  • The Climb
  • Robo Recall
  • Vader Immortal – ett nytt Star Wars-spel som blir exklusivt för Quest, och som är planerat att vara det första i en ny spelserie

Utöver dessa så demades också ett tennisspel, Superhot, Face Your Fears 2 och Dead and Buried (dock en specialvariant, som i videon ovan) på Oculus Connect 5, och dessa ingår troligen i startuppställningen. Det stora frågetecknet är – var är Beat Saber? Bilden nedan visar Oculus-chefen Hugo Barra framför en rad med loggor på utvecklare som ”har börjat utforska möjligheterna med Oculus Quest”, så man kan ju börja spekulera om vad som antagligen kommer ingå i en spännande startuppsättning…

Vi fortsätter följa utvecklingen kring Oculus Quest med spänning – kolla in på denna sida när fler nyheter släpps!

Gillar du artikeln? Dela den med dina vänner!

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Epost

Nyhetsbrev: Missa inget om VR/AR!

Signa upp idag och få Sveriges bästa omvärldsbevakning kring immersiv teknik (VR/AR) + exklusiva tävlingar, erbjudanden och inbjudningar

Våra senaste artiklar

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *