Oculus Quest släpps 21 maj: allt-i-ett VR-headset för under 5.000 kr!

Oculus Quest

Oculus Quest är den största nyheten från utvecklarkonferensen Oculus Connect 5. Det handlar om den kommande produkten som tidigare har varit känd som prototypen ”Santa Cruz”, och det verkar som att detta kan bli marknadens mest attraktiva VR-glasögon hittills. För oss VR-entusiaster är detta produkten vi har väntat på – full rörelsefrihet och handinteraktion, inga sladdar, vad som ser ut som en väldigt genomarbetad hårdvara med hög kvalité, och till ett lägre pris än de flesta trodde!

Immersivt testar Oculus Quest!

EXKLUSIVT: Vi har fått tag på en recensions-enhet och hårdtestar just nu Oculus Quest för att kunna visa upp den på ett så komplett sätt som möjligt inför releasen. Vi uppdaterar i denna artikel när vi har färdigt material att publicera!

Oculus Quest-release i Sverige

UPPDATERING: Oculus Quest går nu att förbeställa från Oculus egen sajt, med fri frakt till Sverige. Priset är 449 euro för 64GB-versionen eller 549 euro för 128GB. Den kommer skeppas 21 maj, vilket offentliggjordes på Facebooks utvecklarkonferens F8.

Vad gäller tillgänglighet i Sverige har vi hört från Elgiganten, att den kommer finnas i butik från 24 Maj. Priset kommer ligga på ca 5000 kr för 64GB och ca 6000 kr för 128GB. Vi uppdaterar när vi vet mer från andra återförsäljare.

Hela keynote-presentationen finns att kolla nedan, med mycket smått och gott om både VR, AR (direktlänk till rätt tidpunkt) och i synnerhet Oculus Quest:

Recensioner av Oculus Quest från nätet

Norm och Jeremy från Tested gör som alltid ett bra jobb med en gedigen recension av Oculus Quest på deras Youtube-kanal. Kolla in!

LÄS MER: Ultimata guiden till ALLA VR-glasögon på marknaden – stor test och jämförelse!

Trailer för Oculus Quest

Priset: får vi ”the iPhone moment of VR” med Oculus Quest?

Priset på Oculus Quest blir jämförbart med en ny spelkonsol, på (antagligen) strax under 5.000 kr i Sverige. Med Oculus Quest så fullbordar Oculus sin första generation av VR-produkter – nu har de tre nivåer av VR för olika behov och målgrupper:

  • Oculus Go som en ”instegsprodukt” med ett lockpris på 199 dollar som gör att ingen längre har en ursäkt att inte äga ett VR-headset.
  • Nya Oculus Quest för 399 dollar som kombinerar enkelheten med Oculus Go – allt inbyggt, ingen dator eller mobiltelefon behövs – med den fria rörligheten tack vare 6DOF-spårning från kamerorna på framsidan och två handkontroller som funkar likadant som Rift’s Touch-kontroller
  • Oculus Rift som kräver en kraftfull dator – men som då orkar driva de tyngsta spelupplevelserna och professionella tillämpningarna med den bästa grafiken – till ett pris av 399 dollar.

Läs mer: Vi har testat Oculus Go – prisvärd och lättanvänd VR för folket!

Mark Zuckerberg Oculus Go Quest Rift

I kategorin standalone/fristående VR så är Oculus Quest en solklar vinnare jämfört med konkurrenter som Lenovo Mirage Solo och HTC Vive Focus – och som bekant så tror vi ju att just standalone är det viktigaste segmentet för att driva de stora användarskarorna till VR.

Däremot så tror vi inte riktigt på ”the iPhone moment of VR”, helt enkelt för att VR som produktkategori antagligen inte kommer ersätta smartphonens alla användningsområden. Det kommer dröja tills vi har riktigt små, smidiga, kraftfulla och ”billiga” AR-glasögon (som också kommer klara av VR till en viss grad) för att vi ska lägga undan våra smartphones. Kanske kan dock Quest innebära ”the Game Boy moment of VR” istället – det handlar ju snarare om ny sorts spelkonsol.

LÄS MER: Bäst VR för dig? VR till PC, konsoler, mobiler och fristående – stora guiden till alla VR-glasögon på marknaden!

Mixed reality: utforska lager av verkligheten med Oculus Quest

Vi har tidigare skrivit om vad mixed reality är, och med Oculus Quest har man nu en plattform där man kan bygga ”riktig” mixed reality. På Oculus Connect så visade de en video med ett prototyp-koncept för att mixa den vanliga verkligheten med VR både genom virtuella skärmar, och nedan kan du se en spännande glimt in i framtiden! (Videon ska alltså börja på minut 20:31 in i presentationen)

Detta sätt att mixa vanlig verklighet med VR är extra spännande för att det kommer tillåta mer nära mänsklig kontakt genom det digitala. Redan med dagens sociala VR-appar blir det magiskt att träffa varandras avatarer och faktiskt känna som att man befinner sig i samma rum – och på detta sätt kan du interagera samtidigt med folk både på avstånd och i din fysiska närhet!

Gå bortom room-scale: potentialen med arena-VR

Oculus visade också upp ett experimentellt arenaläge i Dead and Buried, där man i lag om tre mot tre spelare kunde spela på en yta nästan lika stor som en handbollsplan. Enligt de som testade ska det ha varit en fantastisk upplevelse som kan jämföras med de påkostade VR-arena-arkaderna typ the Void och VREX – förutom den förenklade grafiken.

(Videon ovan, från UploadVR, visar dessutom en spännande mixed reality-funktion: att använda AR på en iPad för att få ett fönster in i VR! Detta är något vi hoppas kommer bli en standardfunktion för alla appar/spel, då det öppnar för enormt mycket mer social interaktion med folk från ”utsidan” när man befinner sig i VR)

Att detta gjordes endast med headsets för 399 dollar per spelare får förståeligt nog många VR-entusiaster att salivera, men Oculus har gjort det tydligt att denna sorts funktion inte kommer finnas med vid lanseringen av Quest – det är ett spår som de utforskar, och andra nyheter tyder på att de kanske kommer göra en ordentlig kommersiell arkadsatsning genom Quest framöver.

Konsumentversionen av Quest kan minnas flera room setups (precis som med HTC Vive, Oculus Rift och Windows Mixed Reality-headsets så börjar man med att rita upp en rektangel för att ”spela in” en spelyta i ett rum). Den klarar dessutom av ytor ”större än roomscale”. Quest ska dock vara designad för inomhusbruk.

Tekniken i Oculus Quest

Oculus Quest använder samma processor som Samsung S8, Qualcomm snapdragon 835. Det är ett lyft från Oculus GO som använde snapdragon 821, men för att hålla priset nere har man alltså inte valt att ha med det absolut senaste och vassaste mobila processorchippet. För att klämma ut extra prestanda så har man byggt in aktiv kylning i Oculus Quest.

Oculus Quest använder sig av inside-out spårning som de kallar ”Insight Tracking”. Detta innebär att man får full rörelsefrihet i VR, utan att behöva sätta upp externa sensorer/komponenter i rummet. Systemet baseras på fyra vidvinkelkameror, en i varje hörn av headsetet, som ska klara av att positionera både huvud såväl som handkontroller i nästan alla naturliga rörelser. Med hjälp av Insight klarar Quest av att komma ihåg multipla rums-setup såväl som att göra rums-setup direkt inifrån headsetet.

De nya Oculus Quest kontrollerna är väldigt lika Touch-kontrollerna, och delar exakt samma kontroll-inputs – detta efter feedback från spelutvecklarna då det gör det lättare för dem att porta spel från Rift. Det nya är att ringen på kontrollen är vänd uppåt för bättre synlighet från kamerorna på headsetet.

Den italienska bloggaren Tony Muzzo / Skarred Ghost VR har skrivit en ordentlig sammanfattning med fokus på de tekniska aspekterna av Oculus Quest. Vi rekommenderar en genomläsning för den som vill ha ytterligare fördjupning!

En annan bra källa till tekniska detaljer är alltid Tested, som bl a får intervjua en produktchef från Oculus i denna video:

Spelen till Oculus Quest

I samband med att Oculus Quest släpps i början av nästa år, så kommer man släppa 50 spel.

De som redan har  offentliggjorts är:

  • Moss
  • The Climb
  • Robo Recall
  • Vader Immortal – ett nytt Star Wars-spel som blir exklusivt för Quest, och som är planerat att vara det första i en ny spelserie

Utöver dessa så demades också ett tennisspel, Superhot, Face Your Fears 2 och Dead and Buried (dock en specialvariant, som i videon ovan) på Oculus Connect 5, och dessa ingår troligen i startuppställningen.

LÄS MER: Massor av Quest-spel har nu utannonserats – här är över 25av de hetaste titlarna!

UPPDATERING: Här är en teaser-video som visar glimtar av massor av spel till Quest!

Vi fortsätter följa utvecklingen kring Oculus Quest med spänning – kolla in på denna sida när fler nyheter släpps!

Gillar du artikeln? Dela den med dina vänner!

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Epost

Nyhetsbrev: Missa inget om VR/AR!

Signa upp idag och få Sveriges bästa omvärldsbevakning kring immersiv teknik (VR/AR) + exklusiva tävlingar, erbjudanden och inbjudningar