CASE: VR/AR på Stagneliusskolan, AST-enhet i Kalmar

Malin Nordström är pedagog på Stagneliusskolan i Kalmar. Sedan ett år tillbaka använder hon och hennes kollegor VR/AR som pedagogiskt verktyg i skolan med mycket goda resultat. Det har hos eleverna både ökat motivation och skapat större gemensamma upplevelser. Immersivt intervjuade Malin.

Malin Nordström

Varför sökte ni upp Immersivt?


-Vi fick projektpengar för att införliva VR /AR som pedagogiskt verktyg i skolan. Jag googlade och hittade Immersivt (som då hette VRSverige). Jag och Niclas synkade bra. Han förstod vad vi behövde så då körde vi på.

LÄS MER: Sex skäl att använda VR/AR i undervisning av barn med särskilda behov

Ni bokade in ett fortbildingstillfälle med Immersivt som höll
en workshop kring VR /AR. Vad har hänt sedan dess?


– Vi fortsatte hålla kontakten och Niclas hjälpte oss en del med tekniska frågor. Vi införskaffade en Oculus Rift, en dator samt en Samsung Gear VR.

Hur använder ni AR/VR inom skolan?


– Vi har skapat ett VR-rum med syfte att både öka den fysiska aktivitet och motivationen hos ungdomarna till att lära sig. Det är framförallt jag som har använt VR /AR inom biologi, geografi och naturvetenskap. VR använder jag som pedagogiskt verktyg för att eleverna ska få en fördjupad kunskap inom ämnet. Med VR som verktyg skapas också en annan typ av minnesbild kring elevens kunskapsinhämtning. Man får uppleva nåt med hela kroppen.

Inom naturvetenskapen har AR använts för fältstudier. Via en AR-app har de fått studera djur på nära håll. Det har väckt en stor nyfikenhet. För många av ungdomarna är denna teknik helt ny, så för flera (men inte alla) är intresset stort att få testa.

Hur har då ungdomarna reagerat på tekniken?

– Det är ett nytt verktyg som direkt fångat elevernas intresse. Via VR har våra ungdomar kunnat socialisera. Kopplat till headsetet har vi en storbildskärm som gör att alla kan se och under tiden diskutera upplevelsen. De har fått göra fältstudier där de samverkar. Exempelvis har de närmat sig specifika ekosystem.


Med hjälp av VR-tekniken vågar man sinsemellan samtala mera. Det har skapats en form av social samvaro kring det immersiva. När eleven får ta på sig headsetet glömmer hen bort att det står människor runt i kring. Det har tagit bort rädslan som många ungdomar med särskilda behov i sociala situationer kan känna.

Vad ser du för potential med VR/AR som pedagogisk verktyg inom specialskola?

Jo, så här. Många av våra elever känner ångest över sociala situationer. Motståndet till att ta till sig av nya upplevelser är stort. Här får de i nya miljöer som för dem är okända utforska och upptäcka. De kan ta det i sin egen takt och när en känner sig redo kan man successivt trappa upp upplevelsen. På det viset har VR/AR som verktyg i skolan verkligen varit en framgångssaga.

Nya upplevelser kan ge djupare förståelse till ting. Du kan i VR exempelvis lätt få en känsla för hur stort ett kolkraftverk är och hur mycket växthusgaser den faktiskt släpper ut. Istället för att se över siffror och diagram kan du uppleva det immersivt. Det gör det hela mer påtagligt. Det är ett hjälpmedel för att faktiskt kunna belysa den viktiga kunskap som de lär sig. Och för elever som sällan reser är det en stor upplevelse att få besöka platser som Paris, London eller Rom.

Såhär går det till på Stagneliusskolans AST-enhet där Malin jobbar.

Vad fint. Har ni några ideer om hur ni vill använda AR/VR framöver?


Vi vill lägga större tonvikt på sociala fobier. Det finns många universitet idag som Stockholm och Linköping som arbetar med behandling av fobier via AR /VR. Detta vill vi ta efter och låta elever med svårigheter få träna på sociala färdigheter i VR.

LÄS MER: Så här används VR vid fobibehandling

Har det funnits några hinder för att nyttja AR/VR hos er?


-Nja, vi är en liten personalgrupp som parallellt fokuserar på många projekt. Så tiden för alla att kunna sätta sig in i dessa bitar har varit knapp. Men man ser utan tvekan utvecklingspotentialen här. Till nästa år byter vi lokaler och då kommer vi att ha ett mediarum med VR. I nuläget är det i vårt VR-rum rätt så trångt. Därmed lär förutsättningarna att kunna utveckla skolans metodik kring VR/AR bara bli bättre. Det är heller inte alla elever som vågar ta på sig headsetet. Men alla är med i rummet och deltar på sitt sätt. Med tydlighet och långsiktiga mål kommer vi att få fler att våga testa. Det är jag övertygad om.

Skulle du rekommendera andra specialskolor/skolor att anamma VR/AR som pedagogiskt verktyg?


-Absolut. Det är ett fantastiskt redskap som ungdomar skapar stor nyfikenhet. Du samlar på dig bra och viktig erfarenhet, något våra elever med tuff skolbakgrund verkligen behöver. Det är också många som redan är inne i en spelvärld. Då blir detta ett ytterligare sätt att fånga in dem i vårt nät.

LÄS MER: VR, AR tillsammans med AI, IoT, 5G, robotik – digitalisering med människan i centrum

För pedagoger som är sugna på att testa. Har du några tips hur de på bästa tänkbara sätt kan närma sig tekniken?


Att inte köpa de billigare varianterna. De skapar bara illamående. Tekniken är inte alls den samma som Oculus Go. Satsa stort så man får du den riktiga upplevelsen. Är du ny i gemet – testa en enklare AR-app, Google Expeditions och varför inte några 360-filmer. På Youtube finns det mängder av dem. Försök snabbt att hitta medel för att kunna köpa in tekniken.

LÄS MER: Här är alla de bästa VR/AR-apparna för skolan

LÄS MER: Den ultimata guiden till alla VR-glasögon på marknaden – hitta den bästa modellen för dig!

Och framförallt – våga testa! Hos oss har VR fungerat som en energiboost. Har man som ungdom låg energinivå och lite motivation till att lära sig? Ta då en match i Beat Saber och du är snabbt good to go igen.

Vi önskar fortsatta framgångar till Malin och Stagneliusskolan, och tackar för tillfället både att få hjälpa till och kickstarta VR-projektet med en workshop och att nu få denna fina uppföljningsintervju när metoderna har börjat sätta sig!

Denna artikel är en del i vårt stora tema kring digitalisering i skolan med VR/AR, som vi har samlat i en portalartikel: VR i skolan. Där hittar du ännu fler länkar och nyttig läsning. Tack för ditt intresse i digitaliseringen med människan i centrum!

Petter Stjernstedt

Petter Stjernstedt

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om skribenten

Petter Stjernstedt

Petter Stjernstedt

Följ oss på Facebook!

VR Cover

Fler liknande artiklar

Följ oss i sociala kanaler

Läs fler artiklar som denna från Immersivt!